Ενεργή παρουσία του animasyros στην 5η διοργάνωση του SIFF

Τίμησε το «μικρό αδερφάκι» του

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου, το «μικρό αδερφάκι τους» - όπως οι ίδιοι αποκαλούν- τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του animasyros Βασίλης Καραμητσάνης και η συνιδρύτρια και διευθύντρια του Φεστιβάλ, Μαρία Ανεστοπούλου.

Τα δύο βασικά μέλη της οργανωτικής ομάδας του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων, που φέτος γίνεται 10, βρέθηκαν για λίγες ημέρες στην αγαπημένη τους Σύρο, η οποία πέρα από έναν τόπο ιδανικό για καλοκαιρινή ανάπαυλα, αποτελεί και την έδρα του περίφημου SIFF, ενός φεστιβάλ το οποίο βρίσκεται σε μία δυναμική φάση εξέλιξης.

Σταθερός φίλος και συνεργάτης

«Πάντα υπήρχε μια σχέση επικοινωνίας μεταξύ των διοργανωτών του SIFF και της ομάδας του animasyros, την οποία την προχωράμε ένα βήμα παραπέρα», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» ο Βασίλης Καραμητσάνης. «Φέτος, θα έχουμε και μια καλλιτεχνική συνεργασία, στο πλαίσιο της 10ης έκδοσης του animasyros, που θα διεξαχθεί από 27 Σεπτεμβρίου έως 1η Οκτωβρίου».

Εν όψει της σημαντικής αυτής επετείου τόσο για το ίδιο το φεστιβάλ, όσο και για την πολιτιστική ζωή της Σύρου, οι διοργανωτές προσκάλεσαν φίλους τους, ανάμεσά τους και το SIFF, να κάνουν μία απολύτως ελεύθερη επιλογή ταινιών μικρού μήκους animation, οι οποίες θα προβληθούν στην ενότητα “All of my friends”.

Στη συγκεκριμένη ενότητα, θα συμμετάσχουν πάγιοι υποστηρικτές και συνεργάτες του φεστιβάλ, όπως η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το στούντιο LAIKA από το Χόλυγουντ, που μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει αρκετές πανευρωπαϊκές πρεμιέρες στη Σύρο, το Athens Pride και το Anima: Brussels Animation Film Festival, το τρίτο μεγαλύτερο και σημαντικότερο καλλιτεχνικό φεστιβάλ που διεξάγεται κάθε Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες.

Animasyros 10: Αφιέρωμα στην Ευρώπη

Η ενότητα “All of my friends” αποτελεί μία από τις πολλές και διαφορετικές θεματικές του animasyros 10, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Ευρώπη. «Με ένα ειδικό αφιέρωμα προσκαλούμε τις υπόλοιπες 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συνδρομή και των διπλωματικών αντιπροσωπειών των κινηματογραφικών κέντρων από κάθε χώρα, να επιλέξουν μια ταινία που γι’ αυτούς είναι το αφήγημα της χώρας τους μέσα στο συλλογικό, ευρωπαϊκό οικοδόμημα και κυρίως ένα βλέμμα από τη σκοπιά της τέχνης του animation προς το μέλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Φεστιβάλ.

Πλήθος επετειακών δράσεων και ενθυμίων

Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει και μια σειρά επετειακών δράσεων με αφορμή τη συμπλήρωση των 10 ετών του φεστιβάλ. Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί μια έκθεση με ενθύμια από τις προηγούμενες διοργανώσεις στην Έπαυλη Τσιροπινά, όπου θα γίνουν επίσης οι καθιερωμένες προβολές. Επιπλέον, το animasyros συνεργάζεται με γνωστό λουκουμοποιείο του νησιού για την παραγωγή επετειακού λουκουμιού, ενώ σε συνεργασία με την ZYLO eyewear, παρουσιάζονται δύο πρωτότυπα μοντέλα ξύλινων γυαλιών, αρκετά φθηνότερα και πιο προσιτά οικονομικά. Το ένα ονομάζεται animaspyros, εμπνευσμένο από τη μασκότ του φεστιβάλ και το δεύτερο έχει τον τίτλο DEKA (10). Μεταξύ άλλων, θα κυκλοφορήσει σε όλα τα ταχυδρομεία των Κυκλάδων ένα ειδικό γραμματόσημο, που πέρα από τη φιλοτελική αξία του, δημιουργεί και μια αίσθηση ενθυμίου για το μέλλον. Τέλος, σε συνεργασία με το Οινοποιείο Σύρου και τα κρασιά Φάμπρικα, θα υπάρξει μια ειδική έκδοση του Λευκού Οίνου με ιδιωτική ετικέτα.

Ένα μικρό δώρο – έκπληξη στους Συριανούς

Πέρα όμως από τις δράσεις και τα επετειακά προϊόντα, μία ακόμη έκπληξη περιμένει τους κατοίκους του νησιού. «Θέλουμε να δώσουμε κάποιο μικρό δώρο στους Συριανούς ως έκφραση ευγνωμοσύνης για όλη την αγάπη τους και τη θερμή υποδοχή του animasyros τόσο από την κοινωνία, όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση» εξηγεί ο κ. Καραμητσάνης, σημειώνοντας πως «όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας είναι αρκετά υποστηρικτικοί κι εμείς αυτό θέλουμε να τους το ανταποδώσουμε με ένα συμβολικό ενθύμιο, που επιθυμούμε να παραμείνει στη Σύρο».

 

Ετικέτες: