Του Γ. Ξανθάκη

«Blade Runner 2049: 30 χρόνια μετά»

  • Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2017 - 06:25
  • /   Eνημέρωση: 2 Οκτ. 2017 - 14:00

Αναμένοντας το σίκουελ του «Blade Runner» θυμόμαστε το εμβληματικό  φιλμ της δεκαετίας του 80. Για όσους το αγνοούν προτείνεται να το παρακολουθήσουν πριν από την θέαση της συνέχειας του.

BLADE RUNNER (1982) του Ridley Scott

Σκηνοθεσία: Ridley Scott

Ηθοποιοί: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young

Διάρκεια: 117 λεπτά

Αν κάποιος θέλει να αναφερθεί στις κορυφαίες ταινίες επιστημονικής φαντασίας αβίαστα θα καταλήξει  στο «2001, Η Οδύσσεια του διαστήματος» (1968) του Kubrick, το «Σολάρις»(1972) του Tarkovsky και βέβαια το «Blade Runner» (1982) του Ridley Scott. Όλες συνδυάζουν σε τέλεια αναλογία το φανταστικό στοιχείο με μια φιλοσοφική – στοχαστική θεώρηση της φύσης του ανθρώπου.

Ο Ridley Scott είχε ήδη δοκιμαστεί στο είδος με το εξαιρετικό “Alien”(1979) και εδώ χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη το μυθιστόρημα του Philip Κ. Dick (γνωστού και από το Minority Report (2002) του Spielberg) « Τα ανθρωποειδή ονειρεύονται ηλεκτρικά πρόβατα; ».

Λος Άντζελες, 2019. Η Γη έχει ερημώσει, καθώς πολλοί κάτοικοι έχουν αναζητήσει καλύτερη τύχη στις διαστημικές αποικίες. Ο Rick Deckard, ένας αστυνομικός που ανήκε στους Blade Runners, μια ειδική αστυνομική ομάδα επιφορτισμένη με την “απόσυρση” ανδροειδών, αναλαμβάνει μια άκρως επικίνδυνη αποστολή. Να ανακαλύψει και να εξοντώσει μια ομάδα εξεγερμένων ρομπότ (με αρχηγό τον επιβλητικό Rudger Hauer) που επέστρεψαν στη Γη με σκοπό να αυξήσουν το χρόνο ζωής τους . Η τελική σύγκρουση τους απαλλαγμένη από απλουστευτικούς μανιχαϊσμούς, χορογραφείται από τον Scott με μνημειώδη τρόπο, με τη συνεπικουρία της υγρής και αποπνιχτικής φωτογραφίας του Jordan Cronenweth.

Τοποθετημένη σ’ ένα έξοχα σχεδιασμένο ντεκόρ από νέον, γιγαντοκατασκευές και ασιατικά ethnic, η  εμβληματική για τα 80’s ταινία του Scott, διαθέτει ατμόσφαιρα και στυλ, αισθήματα και συγκρούσεις , υπαρξιακά ερωτήματα και πολιτικές νύξεις και πάνω απ’ όλα το διαγαλαξιακό σάουντρακ του Βαγγέλη Παπαθανασίου. 

BLADE RUNNER 2049 (2017) του Denis Villeneuve

Σκηνοθεσία: Denis Villeneuve

Ηθοποιοί: Ryan Gosling ,Harrison Ford, Ana de Armas, Robin Wright, Dave Bautista,Jared Leto

 Διάρκεια: 163 λεπτά

Το 2017, ο Denis Villeneuve (Arrival, Sicario, Prisoners) πατάει στα χνάρια του πρώτου αριστουργήματος και παρουσιάζει το “Blade Runner 2049”, δικαίως την πιο πολυαναμενόμενη ταινία του 2017.

Τριάντα χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, ένας νέος blade runner, ο αστυνομικός Κ, ξεσκεπάζει ένα παλιό μυστικό που μπορεί να οδηγήσει ό,τι έχει απομείνει από την κοινωνία στο απόλυτο χάος. Η ανακάλυψη αυτή τον οδηγεί στην αναζήτηση του Rick Deckard, ενός άλλου blade runner της αστυνομίας του Λος Άντζελες, που έχει εξαφανιστεί τα τελευταία 30 χρόνια.

Η ταινία φιλοδοξεί, 35 χρόνια μετά, να γράψει τη δική της ιστορία. Στέκει στα ίδια ερωτήματα, επίκαιρα και τελικά διαχρονικά και κάνοντας συγκρατημένη χρήση ψηφιακών εφέ χτίζει την ονειρικά εφιαλτική ατμόσφαιρα της.

Θα επανέλθουμε πιο αναλυτικά ,μετά την πρεμιέρα της που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Οκτώβρη στην Αθήνα.

«ΟΙ ΔΕΚΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»

Ο Δάσκαλος/ Madadayo (1993) του Akira Kurosawa

Σε κάθε επέτειο των γενεθλίων του, ο Ουτσίντα, καθηγητής γερμανικών και συγγραφέας, δέχεται τους μαθητές του. Όταν στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το σπίτι του καταστρέφεται, οι μαθητές του αποφασίζουν να το ξαναχτίσουν. Συνεχίζουν να τον επισκέπτονται και στη συνέχεια, ρωτώντας τον κάθε φορά στα γενέθλιά του «αν είναι έτοιμος να περάσει από την άλλη πλευρά του κόσμου». Για να λάβουν πάντα την ίδια στερεότυπη απάντηση: «Μανταντάγιο» («Όχι ακόμη»)!

Μια βαθιά ανθρώπινη και συγκινητική ταινία πάνω στις σχέσεις μαθητών και δασκάλου, τα γηρατειά, την ευτυχία του ώριμου άνδρα, ο οποίος σε πείσμα όλων συνεχίζει να ζει και να παράγει, χωρίς να τον φοβίζει ο θάνατος.

 

Ο ξεχωριστός κύριος Χάντινγκ / Good Will Hunting (1997) του  Gus Van Sant

Ο Γουίλ Χάντινγκ, 20χρονος ορφανός από τις φτωχοσυνοικίες της Νότιας Βοστόνης, έχει χαρακτήρα άστατο, που τον αναγκάζει να αλλάζει διαρκώς δουλειές και συμπεριφορά βίαιη και αντιδραστική, που τον εμπλέκει συχνά σε καβγάδες και προβλήματα με τον νόμο. Είναι όμως ταυτόχρονα μια γνήσια ιδιοφυΐα με εκπληκτική μνήμη και μοναδικές μαθηματικές ικανότητες. Ύστερα από ένα τυχαίο συμβάν, την περίπτωσή του αναλαμβάνει ένας καθηγητής μαθηματικών, προσφέροντάς του την εγγύηση αναστολής για ένα αδίκημα που διέπραξε, με τον όρο όμως να τεθεί υπό τακτική ψυχιατρική παρακολούθηση.

Ισορροπημένο αλλά και εντελώς προβλέψιμο δράμα, που αφηγείται έναν κλασσικό Αμερικάνικο μύθο .Ο μέντορας-καθηγητής θέλει να  βοηθήσει τον Γουίλ Χάντινγκ αλλά αυτός κλείνεται στην άρνηση και την αυτοκαταστροφή. Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς κοπιάρει τον ρόλο του ταπεινού αλλά επιδραστικού καθηγητή από τον «Κύκλο των χαμένων ποιητών» και κερδίζει το Όσκαρ ερμηνείας όπως και οι Μπεν Άφλεκ και Ματ Ντέιμον για το σενάριο.

 

 

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα