Παρουσίαση νέας ταινίας

Το Αυτό / It (2017) του Andy Muschietti

Του Γ. Ξανθάκη
  • Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου, 2017 - 06:12

Υπόθεση

Σε μια μικρή πόλη του Μέιν, στα τέλη της δεκαετίας του '80, μια ομάδα παιδιών με συνδετικό κρίκο ότι είναι οι “losers” του σχολείου, περιθωριοποιημένοι ο καθένας για διαφορετικό λόγο, συνασπίζονται ενάντια στον Pennywise, ένα πλάσμα που αλλάζει μορφές αλλά προτιμά αυτή του φρικιαστικού κλόουν και που, κάθε 27 χρόνια, βγαίνει από τους υπονόμους της πόλης και σκορπίζει τον τρόμο και τον θάνατο στα παιδιά.

Κριτικό σχόλιο

Στο σύγχρονο Χόλιγουντ ευδοκιμεί  η νοσταλγία για την δεκαετία του '80, που φαντάζει πλέον πολύ ελκυστική, μετά και την τεράστια απήχηση του «Stranger Things» .Έτσι, ήταν αναμενόμενο να μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη το ογκώδες μυθιστόρημα του Stephen King ‘’It” (γραμμένο το 1986)  με μια έξυπνη χρονική μετατόπιση της  δράσης από την δεκαετία του '50 σε αυτήν του '80.

Παρόλο που η προγενέστερη προσαρμογή του έργου– μια μίνι τηλεοπτική σειρά  του 1990 με πρωταγωνιστή έναν αμείλικτο Tim Curry – κρατάει ακόμη την φήμη της, οι φανατικοί οπαδοί του King δεν θα απογοητευτούν από τα χαρακτηριστικά της νέας έκδοσης ή την πιστότητά της στο αρχικό υλικό. Άλλωστε ο ίδιος ο συγγραφέας δήλωσε ότι διατηρήθηκε ο πυρήνας της ιδέας του βιβλίου, ότι δηλαδή ο Pennywise αρπάζει αυτά τα παιδιά, ανακαλύπτοντας τους φόβους τους και παίρνοντας ακριβώς τη μορφή αυτών των φόβων. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι ο υπερφυσικός τρόμος του κλόουν φαντάζει συγκρίσιμος με την πραγματική φρίκη που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην καθημερινότητα τους . Ο διεστραμμένος πατέρας, η παρανοϊκά υπερπροστατευτική μητέρα , ο αυστηρός ραβίνος και οι αδιάφοροι γείτονες με τα ρατσιστικά τους συμπλέγματα δείχνουν εξίσου τερατώδεις.

Ο σκηνοθέτης Andy Muschietti επέλεξε να αποφύγει τα χρονικά άλματα του βιβλίου υιοθετώντας μια συνεκτική γραμμική αφήγηση που επικεντρώνεται αποκλειστικά στις παιδικές ηλικίες των χαρακτήρων (το πλήρες μυθιστόρημα περιλαμβάνει ένα δεύτερο χρονικό πλαίσιο στο οποίο μάχονται ξανά το τέρας ως ενήλικες). Αυτή η απόφαση προεξοφλεί μια πιθανή συνέχεια (οι τίτλοι τέλους αποκαλύπτουν ότι ο πλήρης τίτλος της ταινίας είναι It: Part I), επιτρέποντας όμως στο φιλμ να λειτουργεί αυτόνομα.

Η ταινία αποκτά και αλληγορικές διαστάσεις τροφοδοτώντας συμβολισμούς για τη δύναμη της παιδικότητας,  τη φιλία και την συντροφικότητα ως αντίδοτα στο σκοταδισμό και την περιθωριοποίηση. Παράλληλα ισορροπεί μεταξύ της παιδικής αθωότητας του «Στάσου πλάι μου» και της εντατικής ανησυχίας και ενοχλητικού τρόμου της  «Λάμψης», για να θυμηθούμε και τα δύο άλλα διάσημα έργα του Κινγκ. ενώ δεν λείπουν και τα ψήγματα χιούμορ που απαλύνουν την τραχύτητα του θεάματος.

Το «Αυτό» είναι μια αλληγορική, υποβλητικά σκηνοθετημένη ταινία τρόμου με κοινωνική διάσταση, που αν και η διάρκεια της αγγίζει τα 135 λεπτά θα την απολαύσουν τόσο οι φανατικοί του είδους όσο και οι τακτικοί σινεφίλ.

Η  ταινία θα προβάλλεται από τις 13/10 στον κινηματογράφο ΠΑΛΛΑΣ.

"Tale of Tales"

Η Κινηματογραφική ομάδα των φοιτητών/τριών του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, παρουσιάζει την ταινία   "Tale of Tales"  (Matteo Garrone ) στα πλαίσια του αφιερώματος "GrownUp Tales" την Τρίτη 10 Οκτώβρη στο αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Σύρου και ώρα 9:15.