Του Γιώργου Ξανθάκη

Οι προβολές της εβδομάδας

  • Τρίτη, 14 Νοεμβρίου, 2017 - 06:11

Thor: Ragnarok (2017) του Taika Waititi

Οι δυο προηγούμενες περιπέτειες του Εκδικητή Θωρ ( σκηνοθετημένες με στομφώδες ύφος από τους Kenneth Branagh και Alan Taylor αντίστοιχα ) δεν έδρεψαν δάφνες ποιότητας με αποτέλεσμα ο Κέβιν Φιτζ -το αφεντικό πίσω από τον σχεδιασμό του κινηματογραφικού σύμπαντος της Μάρβελ- να προσλάβει ως σκηνοθέτη τον Νεοζηλανδό Taika Waititi («Όσα Κάνουμε Στις Σκιές», «Κυνήγι Ανθρώπων») με σκοπό να δώσει κωμικό τόνο στην 3η ταινία της σειράς. Και το πέτυχε.

Το φιλμ αποτελεί μια συρραφή από θορυβώδεις μάχες αλλά κυρίως από κωμικά μικροεπεισόδια τα οποία περιστρέφονται είτε γύρω από το σύμπαν των Εκδικητών (με κάποια από τα μέλη της παρέας να βρίσκουν χώρο να κάνουν ένα πέρασμα, όπως συνηθίζεται τελευταία) είτε γύρω από τον Grandmaster (του πάντα απολαυστικού Τζεφ Γκόλντμπλαμ). Συνολικά, η ταινία είναι 130 ευχάριστου και διασκεδαστικού χρόνου. Η αφήγηση έχει σταθερό ρυθμό, η ιστορία είναι ικανοποιητική, αν και ανούσια, τα κοστούμια είναι εντυπωσιακά και ο παρωδικός τόνος κυριαρχεί. Το θέαμα και το χιούμορ εναλλάσσονται με ιλιγγιώδη ρυθμό, ενώ ο χρόνος μοιράζεται με αξιοθαύμαστη τάξη και προσοχή στους χαρακτήρες. Προφανώς δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς για βαθιά νοήματα εδώ, ούτε φυσικά να πάρει οτιδήποτε στα σοβαρά. Πρέπει να χαλαρώσει και να απολαύσει το θέαμα και την ανάλαφρη αίσθηση.

Άρα μια καλή επιλογή κυρίως για το εφηβικό κοινό που αρέσκεται στο συγκεκριμένο είδος , μια ατυχής επιλογή για όσους προτιμούν το καλλιτεχνικό σινεμά.

* Η ταινία θα προβάλλεται ως τις 15/11 στον κινηματογράφο ΠΑΛΛΑΣ

Slumdog Millionaire” (2008) του Danny Boyle

Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου για το παγκόσμια δημοφιλές τηλεπαιχνίδι «Ποιος θέλει να είναι εκατομμυριούχος» θα μπορούσε να είναι:

Τι είναι το “Slumdog Millionaire”; Α) μια εμπνευσμένη ιστορία ενός αουτσάιντερ της ζωής, Β) μια θλιμμένη ματιά στη ζωή ενός παιδιού των δρόμων της Βομβάης, Γ) ένα επικό ρομάντζο που παλινδρομεί ανάμεσα στην τραγωδία και στον θρίαμβο, Δ) ένα δράμα εγκληματικότητας που επικεντρώνεται στην πικρή αδελφική αντιπαλότητα.

Ο τίτλος του στα Ελληνικά θα διαβαζόταν «Ρακένδυτος εκατομμυριούχος». Πράγματι ο κορμός της ταινίας είναι ένας δεκαοχτάχρονος αγράμματος φτωχοδιάβολος που συμμετέχει στο τηλεοπτικό show «Ποιος Θέλει να Γίνει Εκατομμυριούχος» με σκοπό να ξαναβρεί την αγαπημένη του και απαντάει στις ερωτήσεις, ανατρέχοντας στα προσωπικά του βιώματα. Καταπλήσσει όλη την Ινδία αλλά κινεί υποψίες. Είναι απάτη; Είναι μια ακατέργαστη μεγαλοφυΐα; Ή συμβαίνει κάτι παράξενο; Η αναπάντεχη νίκη του σημαίνει ότι πρέπει να επιστρέψει το επόμενο βράδυ στο show για την τελική ερώτηση που αντιστοιχεί σε ένα τεράστιο χρηματικό έπαθλο. Την νύχτα συλλαμβάνεται και ανακρίνεται σκληρά από τους αστυνομικούς της Βομβάης, που είναι πεπεισμένοι ότι είναι απατεώνας. Η ιστορία του περιλαμβάνει το έγκλημα, το δράμα, την κωμωδία και το ρομαντισμό. Διάφοροι χαρακτήρες καθορίζουν τη μοίρα του: ο γκάνγκστερ αδελφός του Σαλίμ, το κορίτσι της ζωής του Latika και ο Prem, ο ανατριχιαστικός παρουσιαστής του show, ο οποίος έχει το δικό του ενδιαφέρον για την εκπληκτική επιτυχία του Jamal.

Ο Βρετανός μαέστρος Ντάνι Μπόιλ («Μικρά εγκλήματα μεταξύ φίλων», «Trainspotting») επέλεξε να διευθύνει με την μπαγκέτα του λαϊκού σουρεαλισμού (τα 8 Οσκαρ που κέρδισε η ταινία τον δικαίωσαν). Έτσι το φιλμ διατρέχεται από «άφθονο» χιούμορ, στολίζεται με «λαϊκές» μουσικές, με χορούς, με έρωτες και χρώματα και καταλήγει σε ένα λυτρωτικό μιούζικαλ, απαλύνοντας την τραχύτητα της απεικονιζόμενης βίας και εξαθλίωσης. Η υπερκορεσμένη, έντονα κοκκινωπή φωτογραφία του Anthony Dod Mantle και το επιβλητικό σάουντρακ του A.R. Rahman, μια αναζωογονητική σύντηξη ανατολικής και δυτικής μουσικής, δημιουργούν μια τέλεια μείξη χρωμάτων και ήχων σε ένα ρυθμό καταιγιστικό.

Μια μεγάλη ταινία είναι κάτι περισσότερο από το άθροισμα όλων των δομικών στοιχείων της και εδώ όλα τα συστατικά της δένονται και σχηματοποιούν ένα μαγευτικό υβρίδιο στο μεταίχμιο της αληθινής ζωής και του ονείρου. Αυτή είναι άλλωστε και η μυστική συνταγή ενός καλού φιλμ. Πρέπει να είναι φτιαγμένο από όνειρο και πραγματικότητα. Από πραγματικότητα που μοιάζει με όνειρο και από όνειρο που μοιάζει απόλυτα πραγματικό.

Ας επανέλθουμε όμως στο αρχικό ερώτημα. Τι είναι τελικά το “Slumdog Millionaire”;

Είναι όλα αυτά που προαναφέραμε μαζί αλλά και κάτι ακόμη. Είναι ένα ακριβό δώρο για τους αφοσιωμένους σινεφίλ. Και είναι μια οπτικοακουστική απόλαυση για όσους προτιμούν το ψυχαγωγικό σινεμά. Και οι δυο κερδίζουν! Κερδίζουν γιατί τα πρόσωπα των ηθοποιών, κυρίως των παιδιών, το τοπίο, ο πόνος που βγάζει η πληγωμένη Ινδία, η φτώχεια και οι προκαταλήψεις που διαπερνάνε το κορμί και το μυαλό της μεγάλης αυτής χώρας ,όλα ευαισθητοποιούν, συγκινούν, συγκλονίζουν. Είναι σαν να βλέπεις ένα «τουριστικό» ντοκιμαντέρ το οποίο όμως δείχνει όλες τις αγριότητες και την εξαθλίωση του ανθρώπινου τοπίου στο οποίο μας ξεναγεί.

* Η ταινία θα προβληθεί το Σάββατο 18/11 (19.00) στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο σχολικό συγκρότημα του Μάννα, από την «ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ» του ΓΕΛ ΣΥΡΟΥ .Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα