Του Γ. Ξανθάκη

Χριστούγεννα στο σινεμά

  • Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου, 2017 - 06:10

Μόνος στο Σπίτι/Home Alone (1990) του Κρις Κολόμπους

Φεύγοντας βιαστικά για το αεροδρόμιο, η οικογένεια του εννιάχρονου Κέβιν τον ξεχνά στο σπίτι. Τον αρχικό του ενθουσιασμό διαδέχεται η νοσταλγία για την οικογένειά του και καταλήγει να αντιμετωπίσει με ευρηματικό τρόπο δυο γκαφαντζήδες διαρρήκτες που βρίσκουν ευκαιρία να εισβάλλουν στο σπίτι. Θυμίζοντας τις παλιές σλάπστικ κωμωδίες των χρυσών δεκαετιών των 50, 60 και 70 του αμερικανικού κινηματογράφου, το «Μόνος στο Σπίτι» καταφέρνει να μεταλλάξει ένα υπό άλλες συνθήκες σκοτεινό θέμα, σε μια ξεκαρδιστική κωμωδία που σε πιάνει από το πρώτο λεπτό και δεν σε αφήνει να ανασάνεις!

Ο Ψαλιδοχέρης/Edward Scissorhands (1990) του Τιμ Μπάρτον

Ο Έντουαρντ ένα απομονωμένο μισοτελειωμένο ανθρωποειδές με ψαλίδια αντί για χέρια, αφού μένει μόνος στον κόσμο μετά τον θάνατο του δημιουργού του, αρχίζει ανακαλύπτει τον πραγματικό κόσμο με την βοήθεια μιας οικογένειας.  Το τέλος της ταινίας διαδραματίζεται τα Χριστούγεννα, ενώ ολόκληρη η ταινία διέπεται από μια μελαγχολία που ταιριάζει σε αυτήν την περίοδο.

Ίσως η πιο συγκινητική ταινία του Τιμ Μπάρτον, o «Ψαλιδοχέρης» αποτελεί μια νέα εκδοχή του μύθου του Φρανκενστάιν, μεταφερόμενη σε μια κοινωνία που συνδυάζει τα παστέλ χρώματα των 50s & τη ζωή στα προάστια των 90s. Ένας ύμνος στην διαφορετικότητα, με εξαιρετικές ερμηνείες από τους νεαρούς τότε Τζόνι Ντεπ και Γουαινόνα Ράιντερ.

Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης / The Nightmare Before Christmas (1993) του Χένρι Σέλικ

«Xριστούγεννα» και «εφιάλτης» σπάνια συνδυάζονται, ο Τιμ Μπάρτον πάντως όχι μόνο πάντρεψε τέλεια τους δύο όρους αλλά μας δώρισε και μια κλασσική χριστουγεννιάτικη ταινία, καταφέρνοντας να δέσει το πνεύμα της γιορτής με εθιστικότατα μουσικά νούμερα και ανατριχιαστικές Ηalloween φάτσες. Στα μαγευτικά σκηνικά, στον ευφάνταστο σχεδιασμό των χαρακτήρων και στην απλή, αλλά τόσο ενδιαφέρουσα και φρέσκια ιστορία, ο Τζακ, ο ήρωάς μας, παλεύει να ανακαλύψει την πραγματική του θέση στη ζωή. Μια ταινία για το ταξίδι προς την πραγματική ευτυχία σε έναν σκληρό κόσμο, με μεταφορικό μέσο το μήνυμα ότι το μόνο που πρέπει να κάνει κανείς είναι να είναι ο πραγματικός του εαυτός.

Ο Αϊ-Βασίλης είναι Λέρα /Bad Santa (2003) του Τέρι Ζουίγκοφ

Πίνει, καπνίζει, βρίζει ακατάπαυστα, αρέσκεται να προκαλεί με την ανάρμοστη συμπεριφορά του μισεί τα μικρά παιδιά, δεν φωνάζει «χο, χο, χο» και... ληστεύει τα εμπορικά κέντρα στα οποία συχνάζει μαζί με τον μεταμφιεσμένο σε τάρανδο, συνέταιρό του! Μέχρι που ένα μικρό αγόρι, που πέφτει συχνά θύμα της πλάκας των συμμαθητών του, το οποίο αποφασίζει να πιστέψει ότι ο Γουίλι παρά τα μεθύσια, τις βρισιές και τις παράνομες πράξεις που κάνει είναι ο αληθινός Άι Βασίλης που χρόνια περίμενε να συναντήσει!

Tίποτα ιερό ή όσιο δεν αφήνει όρθιο τούτη η ολότελα βλάσφημη μαύρη κωμωδία. Απόλυτα φυσικό, λοιπόν, μέσα σ' αυτό το περιβάλλον της ψεύτικης ευδαιμονίας, ο Γουίλι να ξεπροβάλλει ως πρότυπο, ως ενσάρκωση όλων όσων απωθούμε και συγκαλύπτουμε από φόβο μην προσβάλουμε τον καθ’ όλα τακτοποιημένο δυτικό πολιτισμό.

Αγάπη είναι.../ Love Actually (2003 )του Ρίτσαρντ Κέρτις

Δέκα διαφορετικές ιστορίες αγάπης όλων των ειδών μεταξύ ανθρώπων που σχετίζονται μεταξύ τους και που καταλήγουν στο Χριστουγεννιάτικο Λονδίνο ανήμερα Χριστουγεννων. Ίσως η επιτομή της γλυκιάς ευχάριστης ταινίας ,χιούμορ και δράμα αναμειγνύονται τέλεια και όλες οι εκφράσεις της αγάπης κάνουν την εμφανισή τους!!

Σπονδυλωτή ρομαντική κωμωδία, που παρουσιάζει τον έρωτα από διάφορες (χιουμοριστικές και δραματικές) πλευρές του. Πολύ καλές ερμηνείες από ένα γνωστό καστ ηθοποιών (Χιου Γκραντ, Εμα Τόμσον, Αλαν Ρίκμαν, Κόλιν Φερθ, Λίαμ Νίσον, Λόρα Λίνεϊ, Μαρτίν ΜακΚάτσεον, Ρόουαν Ατκινσον).

 

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα