Του Γιώργου Ξανθάκη

Σινεπιλογές

  • Δευτέρα, 23 Ιουλίου, 2018 - 06:10

Έτσι Είναι η Ζωή(C'est la Vie!) (2017) των Ολιβιέ Νακάς, Ερίκ Τολεντανό

Μια απολαυστική γαλλική κωμωδία που παρακολουθεί το εκκεντρικό προσωπικό διοργάνωσης γάμων να «ενορχηστρώνει» το χάος.

Οι ταινίες για γάμους αφθονούν. Όμως οι ταινίες που επικεντρώνονται στο βοηθητικό προσωπικό  και όχι στο ευτυχισμένο ζευγάρι, είναι πολύ λιγότερες. Το «Ετσι είναι η ζωή!» παρακολουθεί το προσωπικό διοργάνωσης εκδηλώσεων - τροφοδότες, μουσικούς και έναν φανταστικό αντι-τεχνολογικό φωτογράφο - καθώς προσπαθούν να ενορχηστρώσουν έναν πλούσιο γάμο σε έναν πύργο του 17ου αιώνα. Με τις προσωπικές και επαγγελματικές εντάσεις να μεγαλώνουν και τις απαιτήσεις του νεόνυμφων να αυξάνονται συνεχώς, γίνεται από νωρίς σαφές ότι όλα τα σχέδια θα πάνε στραβά.

Η πιο πρόσφατη κωμωδία από τους Γάλλους συν-συγγραφείς / σκηνοθέτες Olivier Nakache και Éric Toledano δεν είναι ίδιο πετυχημένη με το απέραντα γοητευτικό «Οι άθικτοι» του 2011. Αλλά και αυτή η Altman-esque ματιά στη ζωή ενός διοργανωτή  γάμων έχει τη δική της γοητεία. Oι αφοσιωμένοι μάλιστα σινεφίλ  πιθανόν να θυμηθούν τα ξεχασμένα «Παντρολογήματα»(1978) του  Robert Altman.

Ο θαυμάσιος Jean-Pierre Bacri στο ρόλο του Max, ο οποίος έχει οργανώσει επί 30 χρόνια εκατοντάδες πάρτι στη ζωή του ,ξέρει όλα τα κόλπα. Τώρα έχει αναλάβει ακόμη ένα γάμο ο οποίος θα γίνει σε ένα κάστρο, που ανήκε στο Λουδοβίκο το 13ο.  Όλα έχουν στηθεί στην εντέλεια καθώς έχει προσληφθεί σεφ και σερβιτόροι, έχει βρεθεί φωτογράφος και ορχήστρα, έχει στολιστεί κατάλληλα ο χώρος. Το σύνθημά του είναι: «Εμείς ρυθμίζουμε». Αλλά σχεδιάζει επίσης σύντομα να αποσυρθεί και στις κωμωδίες το σεναριακό κλισέ ότι «είμαι έτοιμος να συνταξιοδοτηθώ» δεν αποτυγχάνει σχεδόν ποτέ να απελευθερώσει το χάος.

Οι δημιουργοί παρουσιάζουν  όμορφα τις αιτίες της επερχόμενης καταστροφής. Ναι, ο γαμπρός είναι πλούσιος  αλλά αρκετά ιδιόρρυθμος και η μητέρα του μια υπερμοντέρνα μεγαλοκυρία, αλλά υπάρχει και ένας άκαμπτος φωτογράφος που δεν μπορεί να κρατήσει τα χέρια του μακριά από  τα ορεκτικά , ένας τραγουδιστής που νομίζει ότι αποτελεί την Γαλλική απάντηση στον James Brown και ο γαμπρός του Max  Julien, ο οποίος δεν θα σταματήσει να διορθώνει τη γραμματική των καλεσμένων. Αν σε αυτά προστεθούν ο ατελείωτος μονόλογος του γαμπρού, ό έρωτας  και η λαγνεία ανάμεσα στο προσωπικό αναμονής και ακόμη  η έλλειψη επαρκούς ηλεκτρικής ενέργειας του χώρου  δημιουργείται το κατάλληλο πεδίο για οπτικά γκαγκς και έξυπνο λεκτικό χιούμορ.

Και οποιεσδήποτε πολιτιστικές αναφορές δεν καταλαβαίνουν οι μη Γάλλοι θεατές , μπορούν τουλάχιστον να αισθανθούν συγγένεια με τους μετανάστες της Σρι Λάνκα που αποτελούν μέρος του προσωπικού τροφοδοσίας. «Είναι πραγματικά το κάτι άλλο, αυτοί οι Γάλλοι,» λέει ένας από αυτούς, κουνώντας το κεφάλι του. Το καλύτερο από όλα, είναι οι απροσδόκητες δεξιότητές τους που προστίθενται στο ξεσηκωτικό φινάλε της ταινίας.

Τελικά το φιλμ «Ετσι είναι η ζωή!» είναι ένα τσεχωφικής υφής ,κωμικό , χαμηλότονο κόσμημα  που σατιρίζει ευγενικά τις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης.

Η  ταινία θα προβάλλεται από τις 26-29/7 στον θερινό κινηματογράφο ΠΑΛΛΑΣ

Hotel Artemis(2018) του Drew Pearce

5 χρόνια μετά το “Elysium’’ η Jodie Foster επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη!

Πέντε χρόνια μετά το 'Elysium', η Jodie Foster επιστρέφει μπροστά από τις κάμερες, μια που πλέον έχει επικεντρωθεί κυρίως στο κομμάτι της σκηνοθεσίας, τόσο στη μικρή, όσο και στη μεγάλη οθόνη. Την ταινία υπογράφει ο Drew Pearce (σεναριογράφος του 'Iron Man 3'), ο οποίος κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο.

Η βραβευμένη με δύο Όσκαρ ηθοποιός, πρωταγωνιστεί στο 'Hotel Artemis' και υποδύεται την Νοσοκόμα , η οποία λειτουργεί ένα μυστικό, πριβέ νοσοκομείο που φιλοξενεί μόνο εγκληματίες στο ρημαγμένο απο τις εξεγέρσεις Λος Άντζελες του προσεχούς μέλλοντος (συγκεκριμένα το 2028). Θέτει τους δικούς της κανόνες και δεν επιτρέπει βία, όπλα και φονικά στους διαδρόμους του ξενοδοχείου της. Είναι απόλυτα αφοσιωμένη στη δουλειά της, αλλά και γεμάτη αντιφάσεις, δυνατή και φοβισμένη. Είναι συμπονετική, μπορεί να αντιμετωπίσει και τα πιο δύσκολα περιστατικά αλλά έχει κι ένα παρελθόν που την κυνηγά.

Ο σκηνοθέτης λέει για το φιλμ :«Οι αναταραχές που συμβαίνουν έξω, αιχμαλωτίζουν τους φιλοξενούμενους του ξενοδοχείο που δεν έχουν πολλές επιλογές. Όμως το πραγματικό πρόβλημα είναι μέσα. Η Νοσοκόμα είναι παγιδευμένη στον ίδιο την τον πόνο. Ο Γουακίκι είναι αιχμάλωτος σε μία καταστροφική σχέση με τον αδελφό του, που είναι εθισμένος. Η Νίκαια είναι αιχμάλωτη της σαδιστικής δουλειάς της και ο Ακαπούλκο είναι φυλακισμένος στις ίδιες τους τις ανασφάλειες. Αυτή είναι η κλασική αφήγηση του Λος Άντζελες, από τη ‘Λεωφόρο της Δύσης’ μέχρι τον ‘Πρωτάρη’ και το ‘Hotel California’ των Eagles. Είναι μία πόλη σε επίχρυσο κλουβί»

Η  Τζόντι Φόστερ τονίζει: «Ο Ντρου δημιούργησε κάτι τόσο πρωτότυπο, τόσο αφοπλιστικά πλούσιο σε εικόνες που βλέπεις το Λος Άντζελες μέσα από νέο φακό. Η ταινία έχει στοιχεία θρίλερ, αλλά έχει φτιάξει έναν δικό της κόσμο. Είναι ανάμεσα σε διάφορα κινηματογραφικά είδη».

Συνολικά  πρόκειται για ένα υβρίδιο φουτουριστικού νουάρ και  θρίλερ-δράσης , η πλοκή του οποίου θυμίζει κάτι από το 'John Wick' και πιο συγκεκριμένα το ξενοδοχείο 'The Continental', που φιλοξενούσε μόνο επαγγελματίες δολοφόνους. Στα δυνατά χαρτιά της ταινίας, συγκαταλέγεται και το υπόλοιπο καστ, αφού εκτός από την Foster, πρωταγωνιστούν και άλλοι καταξιωμένοι ηθοποιοι, όπως Dave Bautista, Sofia Boutella, Jeff Goldblum, Sterling K. Brown, Jenny Slate, Charlie Day και Zachary Quinto.

* Η  ταινία θα προβάλλεται από τις 23-25/7 στον θερινό κινηματογράφο ΠΑΛΛΑΣ

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα