Του Γιώργου Ξανθάκη

Σινεπιλογές

  • Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου, 2018 - 06:10

Επικίνδυνη Αποστολή-Η Πτώση / Mission Impossible: Fallout (2018) του Κρίστοφερ Μακουόρι

Καθώς η έκτη -κατά σειρά-κινηματογραφική «Επικίνδυνη Αποστολή» έκανε ήδη πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες  ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν από 1966 μέχρι σήμερα.

Η τηλεοπτική σειρά :Mission: Impossible (1966-1973)

Η θρυλική τηλεοπτική σειρά –με το επίσης θρυλικό μουσικό θέμα του Lalo Schifrin - και εκατομμύρια οπαδούς παγκοσμίως, στάθηκε σημείο αναφοράς για μετέπειτα κατασκοπευτικές σειρές και ταινίες και φυσικά αποτελεί τη μαγιά για τις 6 κινηματογραφικές ταινίες με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ.

Η αμερικανική σειρά δράσης και περιπέτειας συστήθηκε στο τηλεοπτικό κοινό στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και συγκεκριμένα στις 17 Σεπτεμβρίου του 1966. Στη χώρα μας έγινε γνωστή ως «Επικίνδυνες Αποστολές»  με χιλιάδες Έλληνες να παρακολουθούν τον Jim Phelps και την ομάδα πρακτόρων του στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν και να ξεσκεπάσουν -υπό άκρα μυστικότητα- εχθρούς και εγκληματίες με σύμμαχο πάντα την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και τις αξιομνημόνευτες μεταμφιέσεις.

Στο ρόλο του Jim Phelps, ο Peter Graves άφησε το στίγμα του, ενώ συμμετείχαν ακόμα οι Greg Morris (Barney Collier), Peter Lupus (Willy Armitage), Barbara Bain (Cinnamon Carter), κ.α. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τηλεοπτικές «Επικίνδυνες Αποστολές»  ήταν η μακροβιότερη κατασκοπική σειρά με 171 επεισόδια –χωρίς να περιλαμβάνονται και αυτά κατά την αναβίωσή της από το 1988 έως το 1990.

Οι κινηματογραφικές «Επικίνδυνες αποστολές»

• Επικίνδυνη Αποστολή (Mission: Impossible – 1996) του Μπράιαν Ντε Πάλμα

Η πρώτη της σειράς ταινιών με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ στο ρόλο του αμερικανού πράκτορα της IMF (Impossible Mission Force), Ίθαν Χαντ. O Xαντ, μετά από παγίδα, κατηγορείται για τη δολοφονία συναδέλφων του πρακτόρων της IMF, καθώς και για πώληση κρατικών μυστικών σε μυστηριώδη διεθνή έμπορο όπλων γνωστή μόνο ως «Μαξ». Ο ίδιος καλείται να βρει την άκρη του νήματος και να εξουδετερώσει τον αληθινό εχθρό χωρίς όμως τη βοήθεια της IMF. Για το ρόλο του Jim Phelps ,τον μοναδικό χαρακτήρα που προέρχεται από την ομώνυμη σειρά του 1966, επιλέχτηκε  ο Jon Voight. Στην ταινία συμμετείχαν ακόμα οι Jean Reno (ως Franz Krieger), Vanessa Redfrave (ως Max), κ.α.

• Επικίνδυνη Αποστολή 2 (Mission: Impossible II – 2000) του Τζον Γου

O σκληροτράχηλος πράκτορας Ίθαν Χαντ επιστρέφει σε νέες περιπέτειες το 2000. Στη 2η Επικίνδυνη Αποστολή  ο Χαντ στρατολογεί μια πολύ ικανή διαρρήκτη, τη Νάια Νόρντορφ ως μυστική πράκτορα με σκοπό να ανατρέψει τα σχέδια ενός παρανοϊκού πρώην πράκτορα της IMF. Η Νόρντορφ πρέπει να του κλέψει ένα φιαλίδιο που περιέχει έναν θανατηφόρο ιό τον οποίο σκοπεύει να εξαπολύσει στην ατμόσφαιρα μολύνοντας ανθρώπους και βγάζοντας παράλληλα δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις του αντίδοτου που επίσης κατέχει. Είναι η πρώτη φορά που οι Metallica συμφώνησαν να γράψουν τραγούδι για ταινία.

• Επικίνδυνη Αποστολή 3 (Mission: Impossible IIΙ – 2006) του Τζ.Τζ. Άμπραμς

Έξι χρόνια μετά τη δεύτερη ταινία, βλέπουμε τον πράκτορα Χαντ να έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση και να ασχολείται με την εκπαίδευση των πρακτόρων της IMF. Ωστόσο ένας αδίστακτος έμπορος όπλων που προτίθεται να πωλήσει ένα μυστηριώδες επικίνδυνο αντικείμενο γνωστό ως «Λαγοπόδαρο» (Rabbit’s Foot) τον φέρνει και πάλι στην πρώτη γραμμή για να αναλάβει την τρίτη Επικίνδυνη Αποστολή  του.

• Επικίνδυνη Αποστολή: Πρωτόκολλο Φάντασμα (Mission: Impossible – Ghost Protocol 2011) του Μπραντ Μπερντ

Ο Ίθαν Χαντ, καθώς και οι πράκτορες της IMF χρεώνονται την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση εναντίον του Κρεμλίνου μετά από παγίδα. Ο Χαντ και οι ομάδα του πρέπει να σταματήσουν τον επικίνδυνο τρομοκράτη, Hendricks που προσπαθεί να προκαλέσει παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο. Η τέταρτη ταινία της σειράς είχε μεγαλύτερη διάρκεια από τις προηγούμενες, φτάνοντας τις 2 ώρες και 13 λεπτά.

• Επικίνδυνη Αποστολή: Μυστικό Έθνος (Mission: Impossible – Rogue Nation, 2015) του Κρίστοφερ Μακουόρι.

• Εν έτει 2015, ο Ίθαν Χαντ, Τομ Κρουζ, επιστρέφει σε εξαιρετική φόρμα για να αναλάβει την πέμπτη κινηματογραφική Επικίνδυνη Αποστολή  του. Οι θιασώτες της περιπέτειας απολαμβάνουν μοναδικές σκηνές δράσης, θεαματικές εκρήξεις, ανθρωποκυνηγητά αέρος (Α400 αεροσκάφος), νερού (υποβρύχιες εγκαταστάσεις) κι εδάφους (καταδιώξεις στους δρόμους του Λονδίνου και του Μαρόκο) καθώς ο Ίθαν Χαντ θα προσπαθεί να διαλύσει το Συνδικάτο, μία σκιώδη αντί-IMF οργάνωση άριστα εκπαιδευμένων πρακτόρων, που αποκαλύπτεται ότι δρα ενάντια στα μυστικά σχέδια της αμερικανικής Κυβέρνησης, ώστε να επικρατήσει μια νέα τάξη πραγμάτων. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Κρίστοφερ Μακουόρι, γνωστός κυρίως από το γριφώδες σενάριο των αριστουργηματικών «Συνήθων υπόπτων».

Η έκτη φορά είναι και η καλύτερη;

Όταν μια αποστολή της υπηρεσίας IMF τελειώνει άσχημα, ο κόσμος θα έρθει αντιμέτωπος με ζοφερές συνέπειες. Καθώς ο Ethan Hunt αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας την αρχική του αποστολή πάση θυσία, η CIA αρχίζει να αμφισβητεί την πίστη και τα κίνητρά του. Ο Hunt βρίσκει τον εαυτό του να αγωνίζεται εναντίον επικίνδυνων εκτελεστών αλλά και πρώην συμμάχων, με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα καθώς προσπαθεί να αποτρέψει μια παγκόσμια καταστροφή. Έτσι λοιπόν όλη η IMF κι ο Ethan ταξιδεύουν σε μια σειρά από εντυπωσιακές τοποθεσίες ( Ρώμη, Παρίσι, Νορβηγία και Νέα Ζηλανδία) για να αποτρέψουν μια πυρηνική καταστροφή που απειλεί το 1/3 της ανθρωπότητας. Ταυτόχρονα τον Hunt παρακολουθεί στενά ένας πράκτορας της CIA, ενώ η Ίλσα επιστρέφει από το παρελθόν, παίρνοντας μέρος στην υπόθεση.

Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει και αυτή τη φορά ο Κρίστοφερ Μακουόρι,  που έχει διαλέξει μια άλλη οπτική γλώσσα, ενώ ταυτόχρονα μας αποκαλύπτει την πιο σκοτεινή και ανθρώπινη πλευρά του Hunt , δημιουργώντας ένα ισχυρό, συναρπαστικό θρίλερ κατασκοπίας με πολλή δράση και μια αρκετά περίπλοκη ιστορία.

Με απίστευτες σκηνές δράσης, άρτια σκηνοθετημένες, μνημειώδη stunts, που κόβουν την ανάσα, και μια υψηλού επιπέδου παραγωγή, ίσως έχουμε  την πιο συναρπαστική ταινία της σειράς. Όπως και με τις ταινίες  του James Bond, το “Mission: Impossible” αποδεικνύει ότι αυτό το είδος θρίλερ που τροφοδοτείται με τόνους αδρεναλίνης  δεν είναι κλινικά νεκρό . Χρειάζεται απλά ένας ισχυρός πρωταγωνιστής και ένας καταξιωμένος σκηνοθέτης για να το φέρει στην οθόνη με τη δύναμη και το προφίλ που χρειάζεται για να κερδίσει την ανταπόκριση του κοινού. Ο Μακουόρι  δείχνει ικανός για κάτι τέτοιο και όντας ο πρώτος σκηνοθέτης που επέστρεψε για δεύτερη φορά στο franchise, φέρνει μια αίσθηση συνέχειας  που μέχρι στιγμής έλειπε. Με αυτόν σκηνοθέτη φαίνεται πιθανό να δούμε τον Τομ Κρουζ να κάνει τουλάχιστον ακόμη έξι  αποστολές.

* Η  ταινία θα προβάλλεται από  8-13/9 στον θερινό κινηματογράφο ΠΑΛΛΑΣ

 

 

           

 

 

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα