Αnimasyros: Τα φετινά εκπαιδευτικά εργαστήρια στη Σύρο και η 1η Athens Animation Agora

Ό,τι κινείται στον πλανήτη animation

Στην τελική ευθεία για την 11η έκδοσή του στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ή αλλιώς στο «σπίτι» του, εισέρχεται το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων “Animasyros”.

Η αγαπημένη διοργάνωση μικρών και μεγάλων η οποία, πέρυσι, γιόρτασε τα δέκα χρόνια ύπαρξης και επιτυχημένης παρουσίας της στο χώρο του animation, θα διεξαχθεί από 26 έως 30 Σεπτεμβρίου 2018.

«Όταν το 2007, ξεκινούσαμε το σχεδιασμό του φεστιβάλ, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι η ιδέα μιας μικρής δημιουργικής ομάδας θα εξελισσόταν σε τέτοιο βαθμό, ώστε το animasyros να θεωρείται σήμερα ως το σημαντικότερο περιφερειακό φεστιβάλ για την τέχνη της εμψύχωσης», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρός του, Βασίλης Καραμητσάνης.

Η Σύρος διαφορετικά…

Αυτή τη φορά, οι διοργανωτές προσπαθούν να κάνουν τα πρώτα βήματα ωρίμανσης του φεστιβάλ, συνεχίζοντας όλες σχεδόν τις επιτυχημένες δράσεις των προηγούμενων χρόνων

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται τέσσερα εκπαιδευτικά εργαστήρια τα οποία θα πραγματοποιηθούν σε Ερμούπολη, Άνω Σύρο και Ποσειδωνία.

Τη νεότητα γιορτάζει φέτος το εργαστήριο ενηλίκων «FaceOff» με εκπαιδευτή τον Dan Richards (A+C Studios). Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα παρουσιαστούν οι τεχνικές claymation, cut-out & draw animation. Κάθε συμμετέχων θα έχει την ευκαιρία να πειραματιστεί με καθεμία από τις τεχνικές κινώντας το πρόσωπο τους σε κάθε μέσο. Όλος ο εξοπλισμός και τα υλικά παρέχονται αλλά καθένας πρέπει να έχει μαζί του μια φωτογραφία του από όταν ήταν παιδί (το πρόσωπο στη φωτογραφία πρέπει να φαίνεται καθαρά).

Μια ιστορία γεμάτη μυθικούς και πραγματικούς ήρωες θα δημιουργήσουν και θα ξετυλίξουν μέσα από την τεχνική του pixilation και του stop motion, οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου «Η Σύρος διαφορετικά», με αναφορά την ιστορία του νησιού, όπως αυτή είναι διατυπωμένη στον αρχαιολογικό χώρο του Κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου. Οι ίδιοι θα είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία της ιστορίας storyboarding, την κατασκευή των χάρτινων χαρακτήρων, τη σκηνοθεσία αλλά και την οπτικοακουστική αφήγηση του animation. Στο Animasyros 11, οι σημερινοί έφηβοι της Σύρου διηγηθούν την ιστορία των προγόνων τους μέσα στον ιερό αυτό τόπο. Εκπαιδευτές του εργαστηρίου θα είναι η Ελένη Μούρη και ο Μπάμπης Αλεξιάδης.

Η κινούμενη εικονογράφηση του ανθρώπου σε σχέση με την φύση είναι η θεματική του εργαστηρίου «Δίνω ζωή στα όσπρια», που θα διεξαχθεί στην Ποσειδωνία, με εκπαιδευτές την Αναστασία Δημητρά και τον Thomas Kunstler. Πηγή έμπνευσης αποτελεί η έκθεση IllustraSyros που είναι αφιερωμένη στην εικονογράφηση και θα φιλοξενηθεί φέτος στην Έπαυλη Τσιροπινά κατά την περίοδο του φεστιβάλ. Η προβληματική του εργαστηρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί και στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου είναι ο άνθρωπος και η στενή σχέση του με την φύση.

Μία μεγάλη καινοτομία

Το Animasyros επεκτείνει το δυναμικό τμήμα της Αγοράς και εγκαινιάζει την πρώτη Athens Animation Agora (3A), από τις 22 έως και τις 24 Σεπτεμβρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζοντας μία σειρά ομιλιών, διαλέξεων καθώς και προβολών με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η πρώτη Athens Animation Agora αποτελεί πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής & του Animasyros Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων powered by Onassis Culture και υλοποιείται με την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, του Γαλλοελληνικού Δικτύου Καινοτομίας Mazinnov, της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ).

To Ίδρυμα Ωνάση βρίσκεται για μια ακόμη χρονιά κοντά στο Animasyros, καθώς επιδιώκει απροσδόκητες συναντήσεις, ενδιαφέρεται για τη νέα πραγματικότητα του animated κινηματογράφου, στοχεύει στην απελευθέρωση δυνάμεων των δημιουργών.

Η Athens Animation Agora αποτελεί μία τριήμερη εκδήλωση με συζητήσεις, παρουσιάσεις και διαλέξεις για τους επαγγελματίες και τους σπουδαστές του κλάδου της εμψύχωσης (animation), λειτουργώντας ως ένας τόπος επαφής του κλάδου σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και στοχεύοντας στη δημιουργία ευκαιριών συμπαραγωγής. Δημιουργοί, παραγωγοί, εκπρόσωποι φορέων κύρους και επαγγελματίες από κορυφαία στούντιο κινουμένων σχεδίων από όλον τον κόσμο έρχονται για πρώτη φορά στην Αθήνα και παρουσιάζουν ορθές πρακτικές πάνω σε θεματικές που καλύπτουν την καλλιτεχνική, την εκπαιδευτική και την εμπορική διάσταση του animation ως ανεξάρτητου τομέα της δημιουργικής οικονομίας και του οπτικοακουστικού πολιτισμού.

Μεταξύ των ξένων ομιλητών είναι η Samira Haddi, Sales Manager στο MIP Market των Καννών, η Laure Goasguen της γαλλικής Miyu Distribution καθώς και ο Isaac Gaido Daniel της Autour de Minuit αλλά και ο Τσέχος  Martin Kotik της  Rolling Pictures, η Karin Vanderydt εκπρόσωπος της Anima Brussels, η Anne Brotot της Ecole MoPA, η Nancy Denney Phelps και η Nora El Bekri, εκπρόσωπος του TV Paint.

Από την πρώτη 3Α δε θα μπορούσαν να λείψουν και εκπρόσωποι των σημαντικότερων φορέων και οργανισμών της Ελλάδας, όπως η Άννα Ευσταθίου από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα,  η Ελίνα Ροϊνιώτη Επικεφαλής του Athens Games Festival, ο Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης Διευθυντής του Hellas Film του Ε.Κ.Κ., οι ακαδημαϊκοί Ελένη Μούρη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), Παναγιώτης Κυριακουλάκος (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και Παναγιώτης Ιωσηφέλλης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), και η Λίνα Μανωλοπούλου, εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ένα διήμερο εντατικό εργαστήριο pitching με τίτλο "How to pitch", σε επτά επιλεγμένα project, υπό τη διεύθυνση της Tunde Volleonbroek, γνωστή στο χώρο για το πολύπλευρο έργο της ως δημιουργός,  συνιδρυτής του Studio Pupil, βασικό μέλος του Προγράμματος του KLIK Amsterdam Animation Festival, συντάκτρια του Cartoon Brew και μέλος του ΔΣ των Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation - Emile Awards.

Καθημερινά, η 3Α ολοκληρώνεται με την προβολή επιλεγμένων ταινιών animation, μεταξύ των οποίων το υποψήφιο για Όσκαρ, «Breadwinner» της Nora Twomey του στούντιο Cartoon Saloon σε παραγωγή της Angelina Jolie και παρουσία του Τεχνικού Διευθυντή Mark Mullery (22.09), καθώς και το «Harvie and the Magic Museum» των Martin Kotík &  Inna Evlannikova (23.09).

Αντί αποχαιρετισμού, το τριήμερο κορυφώνεται το απόγευμα της Δευτέρας, 24 Σεπτεμβρίου, με το καθιερωμένο Animasyros pre-festival event, την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του Animasyros 11, παρουσία, φίλων, υποστηρικτών, εκπροσώπων της πολιτικής εξουσίας και δημοσιογράφων. Θα ακολουθήσει δεξίωση στη Γαλλική Πρεσβεία, προς τιμή του Φεστιβάλ και της πρώτης Αγοράς, που έχει έντονο γαλλικό χρώμα.

Ετικέτες: