Του Γιώργου Ξανθάκη

Σινεπιλογές

  • Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου, 2018 - 06:22

H καλόγρια/The Nun (2018)του Corin Hardy

Η φρικιαστική Καλόγρια του "The Conjuring 2" γίνεται πρωταγωνίστρια σε μία ολόδική της ταινία

Οι ταινίες τρόμου είναι είδος ταινιών, που δημιουργούνται με σκοπό να προκαλέσουν στο θεατή φόβο, αποστροφή ή τρόμο του αγνώστου. Στα πρώτα χρόνια του κινηματογράφου, τα σενάρια των ταινιών τρόμου εμπνέονταν από χαρακτήρες βασισμένους σε ιστορίες της κλασσικής λογοτεχνίας του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, του Μπραμ Στόκερ και της Μαίρη Σέλλεϋ. Το είδος αυτό έχει αντέξει στο χρόνο εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Το μακάβριο και το υπερφυσικό είναι συχνά θέματα. Το είδος αυτό μοιράζεται κοινά στοιχεία με τα είδη της φαντασίας, του υπερφυσικού και του θρίλερ.

Οι ταινίες τρόμου στοχεύουν συχνά στην ενεργοποίηση των εφιαλτών, των φόβων και του τρόμου των θεατών. Η πλοκή αυτών των ταινιών συνήθως αφορά  και εμπεριέχει στοιχεία από εξωγήινους, βαμπίρ, λυκανθρώπους, ζόμπι, μούμιες, τέρατα, δαίμονες, φαντάσματα, μάγισσες, και άλλους χαρακτήρες που μπορούν να προκαλέσουν φόβο.

Αγαπημένο είδος του κοινού, συχνά παρεξηγημένο από τους κριτικούς, ο κινηματογραφικός τρόμος έχει αναγεννηθηθεί κατά τις τελευταίες 2 δεκαετίες.

Το φιλμ

Όταν μια νεαρή καλόγρια αυτοκτονεί σ΄ένα μοναστήρι της Ρουμανίας, ένας ιερέας με θολό παρελθόν και μία ασκούμενη μοναχή, στέλνονται από το Βατικανό για να διερευνήσουν το θάνατό της, όμως στην πορεία έρχονται αντιμέτωποι με μία σειρά από ένοχα μυστικά. Διακινδυνεύοντας όχι μόνο τη ζωή τους αλλά και την πίστη και τις ίδιες τις ψυχές τους, παλεύουν τις δαιμονικές δυνάμεις που εμφανίζονται στο διάβα τους παίρνοντας τη μορφή της δαιμονικής μοναχής που τρομοκράτησε το κοινό στο 'The Conjuring 2'. Την ίδια στιγμή, η μονή γίνεται ένα τρομακτικό πεδίο μάχης ανάμεσα στους ζωντανούς και των καταραμένους.

Μετά τη δαιμονική κούκλα Annabelle που γνωρίσαμε μέσα από το εξαιρετικό φιλμ τρόμου 'The Conjuring' το 2013 (το franchise του 'The Conjuring' είναι το μεγαλύτερο που έχει δει το είδος με εισπράξεις άνω του 1 δισεκατομμυρίου), η οποία απέκτησε δύο δικές της ταινίες στην πορεία, το 'Annabelle' (2014) και το μετριότατο 'Annabelle: Creation' (2014), ακόμα ένας φρικιαστικός χαρακτήρας που πρωτοείδαμε μέσα από τις ταινίες του μετρ του είδους, James Wan, γίνεται πρωταγωνίστρια σε ένα (ακόμα) spin-off και prequel του αρχικού φιλμ.

Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Corin Hardy ('The Hallow') και πρωταγωνιστούν οι Taissa Farmiga (αδερφή της Vera Farmiga η οποία ενσάρκωσε το ρόλο της ερευνήτριας μεταφυσικών φαινομένων Lorraine Warren στο 'The Conjuring'), Demián Bichir και Charlotte Hope. Αν είσαι φαν του εν λόγω franchise, τότε καλό θα ήταν να ξέρεις ότι έρχεται σύντομα και τρίτο spin-off με πρωταγωνιστή τον 'The Crooked Man' αυτή τη φορά, τον οποίο επίσης είδαμε για πρώτη φορά στο sequel του 'The Conjuring'.

Το κοινό ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την Καλόγρια  στο « Κάλεσμα 2».  Το αινιγματικό πρόσωπο αυτής της μορφής ενέπνευσε τους δημιουργούς, οι οποίοι ξεκινούν την ταινία τους  με καλές προοπτικές, ατμόσφαιρα και  σασπένς. Σύντομα  όμως χάνουν το σεναριακό τους νήμα και  ξοδεύονται σε ατελείωτα jump scares, που είναι σχεδόν αστεία από ένα σημείο και μετά, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος αδυνατούν  να διαχειριστούν ακόμα πολύ απλά στοιχεία της  ιστορίας, επενδύοντας σε μια εξ επί τούτου πολυπλοκότητα, η οποία όμως δεν έχει κανένα περιεχόμενο. Το σκοτεινό γοτθικό στυλ του κάστρου βέβαια δημιουργεί ένα ιδανικό σκηνικό που ο σκηνοθέτης προσπαθεί να εκμεταλλευτεί  για να σώσει την κατάσταση, οι ηθοποιοί κάνουν ό,τι μπορούν για να επιτείνουν το στοιχείο του τρόμου, αλλά το χαοτικό σενάριο, γρήγορα εξαντλεί το ενδιαφέρον του θεατή.

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα