Παρουσίαση της έκθεσης «IllustraSyros», στην Έπαυλη Τσιροπινά

Από την Ιταλία… στο Animasyros

Στην τέχνη της εικονογράφησης που δε γνωρίζει ούτε όρια, ούτε σύνορα, μυήθηκε το κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Animasyros 11.

Το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων εγκαινίασε τη συνεργασία του με την «Casa della Fantasia» από το Sarmede της Ιταλίας και παρουσίασε στην Έπαυλη Τσιροπινά, την έκθεση με τίτλο «IllustraSyros».

Οι επισκέπτες του ιστορικού κτιρίου και πολιτιστικού πολυχώρου στην περιοχή της Ποσειδωνίας θαύμασαν πάνω από 100 εικόνες και βιβλία από όλο τον κόσμο και πήραν μία γερή γεύση από το διεθνή κόσμο της εικονογράφησης για παιδιά.

Στη δύσκολη καθημερινότητα όπου η τέχνη φαντάζει –ίσως- περιττή, illustrators από ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά και την Ελλάδα απέδειξαν μέσω των έργων τους, πως δεν υπάρχει τίποτα περιττό στο να μοιράζεσαι τις δικές σου «εικόνες».

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Η έκθεση χωρίστηκε σε τέσσερις ενότητες. Το Panorama, ήταν η βασική συλλογή από το «Le Immagini Della Fantasia 35», ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην Ιταλία και την Ευρώπη για τον κόσμο της εικονογράφησης για παιδιά. Τα συγκεκριμένα έργα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το θέμα της μετανάστευσης αποτέλεσε το επίκεντρο της ενότητας «Planeta Migrante». Εικονογραφήσεις πολύ διαφορετικές μεταξύ τους εμβάθυναν στο παγκόσμιο φαινόμενο που επηρεάζει τις ζωές πολλών παιδιών που αναγκάζονται να αφήσουν τα πάντα πίσω τους.

Αφιερωμένη στους Έλληνες καλλιτέχνες ήταν η ενότητα Nereids, που οδήγησε το κοινό σε ένα εικονογραφημένο ταξίδι σε όλο τον κόσμο. Περισσότεροι από 20 φημισμένοι Έλληνες εικονογράφοι εξέθεσαν έργα τους.

Τέλος, εκτέθηκαν επιλεγμένα έργα από τους διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες Philip Giordano και Gabriel Pacheco.

Η έκθεση διοργανώθηκε και επιμελήθηκε από την ομάδα «Hundred Worlds» με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας «Ποσειδών» και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 28 Σεπτεμβρίου 2018, παρουσία του Χωρικού Αντιδημάρχου Ποσειδωνίας, Αλέξη Αθανασίου και του προέδρου τόσο της Τοπικής Κοινότητας όσο και του «Ποσειδώνα» Δημήτρη Νταλαχάνη.

Ένα όνειρο, που έγινε πραγματικότητα

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Νταλαχάνης απηύθυνε θερμές ευχαριστίες τόσο προς την ομάδα του animasyros όσο και στον κ. Sebastiano Mion, υπεύθυνο της έκθεσης, για την ευκαιρία που μας έδωσαν να γυρίσουμε πίσω στα παιδικά μας χρόνια και να νιώσουμε μέσω των βιβλίων και των εικόνων τη ψυχοσύνθεση ενός παιδιού που πρέπει να διατηρήσουμε μέχρι τα βαθιά μας γεράματα.

Με τη σειρά του ο κ. Mion, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του (Χριστίνα Τσέβη, Σοφία Παππού, Πηνελόπη Ασλάνογλου, Χρήστο Ρούσσο και Μανώλη Κρικέλη), οι οποίοι συνέβαλαν σημαντικά στο άρτιο αποτέλεσμα, ενώ πρόσθεσε ότι η έκθεση «IllustraSyros» ήταν ένα όνειρο ετών, το οποίο πραγματοποιήθηκε ανοίγοντας το δρόμο για περισσότερες αντίστοιχες πρωτοβουλίες στην έδρα του Animasyros.

Σημειώνεται ότι, στην έκθεση φιλοξενήθηκαν επίσης δημιουργικά εργαστήρια («Δίνω ζωή στα όσπρια») και παρουσιάσεις.