Του Γιώργου Ξανθάκη

Σινεπιλογές

  • Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου, 2018 - 06:23

The Predator (2018) του Shane Black

Ο 'Κυνηγός' επιστρέφει πιο θανάσιμος αλλά και πιο αδιάφορος από ποτέ

Η έλλειψη έμπνευσης στην Αμερικάνικη κινηματογραφική βιομηχανία έχει οδηγήσει σε μια εκθετικά αυξανόμενη προσπάθεια αναβίωσης, περασμένων cult δημιουργιών, νοσταλγικών ξεχασμένων franchise, άλλοτε περισσότερο ή λιγότερο κλασικών. To franchise του "Predator" ξεκίνησε το 1987 με το φίλμ του John McTiernan που είχε ως πρωταγωνιστή τον Arnold Schwarzenegger, μια ταινία που δικαίως θεωρείται ως μια απο τις καλύτερες sci-fi περιπέτειες όλων των εποχών . Ήταν ένα φιλμ που βάδισε στο δρόμο που χάραξαν οι ταινίες δράσης τύπου «Ράμπο» και τα sci - fi «Alien» και «The Terminator».Το σκηνικό της ζούγκλας και το μυστήριο γύρω από την ταυτότητα του θύτη που γδέρνει και κρεμά στα δέντρα τα θύματά του συγκροτούσαν ένα νευρώδες και τρομακτικό θρίλερ.

Το 1990 κυκλοφόρησε η συνέχεια με το κατώτερο πλήν αξιοπρεπές “Predator 2”, με πρωταγωνιστή τον Danny Glover και σκηνοθέτη τον Stephen Hopkins ("Blown Away", "24").

Το 2004 & το 2007 κυκλοφόρησαν δυο αδιάφορες spin-off ταινίες, το "Alien vs. Predator" και το "Aliens vs. Predator: Requiem" αντίστοιχα, ενώ το 2010 o Robert Rodriguez και ο Nimród Antal προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αναβιώσουν το franchise με την ταινία "Predators".

Το φιλμ «The Predator» (2018) είναι ο ορισμός του fun action movie και φέρει τη σκηνοθετική επιμέλεια του Shane Black ("Kiss Kiss Bang Bang", "Iron Man III", "The Nice Guys"), ο οποίος συμμετείχε σαν ηθοποιός και σεναριογράφος στην πρώτη εξαιρετική ταινία του 1987, ενώ το σενάριο υπογράφει ο Black μαζί με τον Fred Dekker ("The Monster Squad", "Tales from the Crypt").

Στο νέο φιλμ, ένα μικρό αγόρι (ο Τζέικομπ Τρέμπλεϊ του «The Room» και του «Wonder») πυροδοτεί κατά λάθος την επιστροφή των Κυνηγών στη Γη. Πιο δυνατοί, πιο ευφυείς και πιο θανάσιμοι από ποτέ, χάρη στη γενετική τους αναβάθμιση με το DNA άλλων ειδών, οι διαγαλαξιακοί σταυροφόροι θα σκορπίσουν το θάνατο και το χάος, μέχρι που μια χούφτα πρώην στρατιωτών θα προσπαθήσει να τους εμποδίσει να εξολοθρεύσουν το ανθρώπινο είδος.

Ο Shane Black  που φημίζεται για το χαβαλεδιάρικο και αθυρόστομο χιούμορ του, το παλεύει όσο μπορεί για δημιουργήσει ένα αξιοπρεπές sequel ενός κουρασμένου franchise, με αρκετές αναφορές στο πρώτο cult film της σειράς.Το φιλμ έχει πολύ δράση,  χιούμορ και gore. Όμως η επιλογή του να  αυτοπαρωδείται  σε σημεία που δεν χρειάζεται και το αποτυχημένο φινάλε αδυνατίζει το τελικό αποτέλεσμα . Τελικά το “Predator” του 2018 απευθύνεται σε «μεγάλα παιδιά» , που αν ξέρουν τι πάνε  να δουν, δεν θα νιώσουν πως πέταξαν τα λεφτά τους, βγαίνοντας απ' την αίθουσα.

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα