Του Γιώργου Ξανθάκη

Σινεπιλογές

  • Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου, 2018 - 06:25

Τα Χριστούγεννα  στο σινεμά

Με την αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα να έχει αρχίσει, γυρνάμε τον πίσω τον χρόνο για να θυμηθούμε κλασικές χριστουγεννιάτικες ταινίες, που ενδεχομένως κάποιοι να μην έχουν δει ακόμα.

Το Μαγαζί της Γωνίας/The Shop around the Corner (1940) του Ερνστ Λιούμπιτς

Σε ένα κατάστημα της Bουδαπέστης δύο μοναχικοί υπάλληλοι που έρχονται διαρκώς σε σύγκρουση ανακαλύπτουν ότι είναι φίλοι διά αλληλογραφίας. Η αναμφίβολη χημεία μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών μετατρέπεται σε απολαυστικά πειράγματα και έξυπνες καυστικές ατάκες, αλλά το τέλος θα είναι γλυκό, ζεστό και όμορφο, ακριβώς όπως πρέπει να μοιάζει η νύχτα των Χριστουγέννων. Μια τρυφερή ιστορία αγάπης, με μοναδικές ερμηνείες από τους Στιούαρτ και Σάλιβαν και μερικούς από τους καλύτερους και πιο πνευματώδεις κινηματογραφικούς διαλόγους που έχουμε δει. Σίγουρα μία από τις καλύτερες ταινίες του Eρνστ Λιούμπιτς.

Μια Υπέροχη Ζωή /It's A Wonderfull Life (1946) του Φρανκ Κάπρα

Ένας ονειροπόλος άντρας που νιώθει παγιδευμένος στα οικονομικά του χρέη επιχειρεί να αυτοκτονήσει την παραμονή των Χριστουγέννων. Ένα όραμα όμως του ανοίγει τα μάτια σε όσα πραγματικά αξίζουν στην υπέροχη ζωή του. Σενάριο ντοστογιεφσκικών αναγνώσεων, καμουφλαρισμένο με την απλότητα και την αφέλεια της αμερικανικής κουλτούρας, ερμηνευμένο με τον ντελιριακό ενθουσιασμό του Στιούαρτ και σκηνοθετημένο από τον μαέστρο Κάπρα. Κλασικό αριστούργημα, χριστουγεννιάτικη εμμονή και κινηματογραφικό βάλσαμο.

The Apartment (1960) του Μπίλλυ Γουάιλντερ

Όταν ένας υπάλληλος σε ασφαλιστική εταιρία δανείζει την γκαρσονιέρα του στους προϊσταμένους του, για να κάνουν τις ερωτοδουλειές τους, νομίζοντας ότι έτσι θα πετύχει να πάρει προαγωγή, τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς ο ίδιος ερωτεύεται την ερωμένη του διευθυντή του με τις αναπόφευκτες επιπλοκές να κορυφώνονται την περίοδο των γιορτών, σε ένα Χριστουγεννιάτικο πάρτι γεμάτο αποκαλύψεις. Αν και γενικά αστεία, η ταινία ξεχωρίζει για τη γλυκόπικρη, μελαγχολική της απόχρωση. Άλλωστε τίποτε δεν φωτογραφίζει πιο έντονα τη μοναξιά ενός χαρακτήρα, παρά η αντιπαραβολή με ένα εύθυμο Χριστουγεννιάτικο σκηνικό. Σάτιρα του αμερικανικού τρόπου ζωής ,του κυνισμού του αριβισμού και της απανθρωπιάς μιας κοινωνίας που θυσιάζει τα πάντα στο βωμό της προσωπικής επιτυχίας και της επαγγελματικής ανόδου. Η «Γκαρσονιέρα» τιμήθηκε με Όσκαρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, μοντάζ και καλλιτεχνικής διεύθυνση.

Πολυθρόνα για Δύο /Trading Places (1983) του Τζον Λάντις

Για τις ανάγκες ενός ανόητου στοιχήματος, ένας μαύρος ζητιάνος αντικαθιστά επάξια ένα χρηματιστή. Ο τελευταίος πέφτει στη χαμηλότερη βαθμίδα της κοινωνικής κλίμακας, αλλά με τη βοήθεια μιας πόρνης και ενός μπάτλερ ετοιμάζει την εκδίκησή του. Η ωραιότερη ταινία του Τζον Λάντις διαθέτει ένα πανέξυπνο σενάριο, που εμπνέεται αόριστα από ένα μυθιστόρημα του Μαρκ Τουέιν. Ο Έντι Μέρφι ποτέ δεν ήταν καλύτερος. Όσο για την Τζέιμι Λι Κέρτις, από τότε έδειξε την κλίση της στην κωμωδία.

Μόνος στο Σπίτι/Home Alone (1990) του Κρις Κολόμπους

Φεύγοντας βιαστικά για το αεροδρόμιο, η οικογένεια του εννιάχρονου Κέβιν τον ξεχνά στο σπίτι. Τον αρχικό του ενθουσιασμό διαδέχεται η νοσταλγία για την οικογένειά του, και καταλήγει να αντιμετωπίσει με ευρηματικό τρόπο δυο γκαφατζήδες διαρρήκτες που βρίσκουν ευκαιρία να εισβάλλουν στο σπίτι. Θυμίζοντας τις παλιές σλάπστικ κωμωδίες των χρυσών δεκαετιών των 50, 60 και 70 του αμερικανικού κινηματογράφου, το «Μόνος στο Σπίτι» καταφέρνει να μεταλλάξει ένα υπό άλλες συνθήκες σκοτεινό θέμα, σε μια ξεκαρδιστική κωμωδία που σε πιάνει από το πρώτο λεπτό και δεν σε αφήνει να ανασάνεις!

Αγάπη είναι.../ Love Actually (2003 )του Ρίτσαρντ Κέρτις

Δέκα διαφορετικές ιστορίες αγάπης όλων των ειδών μεταξύ ανθρώπων που σχετίζονται μεταξύ τους και που καταλήγουν στο Χριστουγεννιάτικο Λονδίνο ανήμερα Χριστουγέννων. Ίσως η επιτομή της γλυκιάς ευχάριστης ταινίας, χιούμορ και δράμα αναμειγνύονται τέλεια και όλες οι εκφράσεις της αγάπης κάνουν την εμφάνιση τους!!

Σπονδυλωτή ρομαντική κωμωδία, που παρουσιάζει τον έρωτα από διάφορες (χιουμοριστικές και δραματικές) πλευρές του. Πολύ καλές ερμηνείες από ένα γνωστό καστ ηθοποιών (Χιου Γκραντ, Έμα Τόμσον, άλαν Ρίκμαν, Κόλιν Φερθ, Λίαμ Νίσον, Λόρα Λίνεϊ, Μαρτίν ΜακΚάτσεον, Ρόουαν Άτκινσον).

Καλά Χριστούγεννα /Joyeux Noel (2005) του Κριστιάν Καριόν

Μια αληθινή ιστορία που οι ιστορικοί έχουν ξεχάσει να τονίσουν. Η πραγματική ιστορία της συνάντησης των γερμανικών, γαλλικών και βρετανικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου στα γάλλο-ελβετικά σύνορα. Με αφορμή τη μουσική που ακούγεται μέσα από κάποια χαρακώματα, οι τρεις αρχηγοί των στρατευμάτων αρχικά και αργότερα το σύνολο των στρατιωτών, παραμονή Χριστουγέννων, έρχονται σε επαφή και αποφασίζουν να κάνουν ανακωχή και γιορτάζουν μαζί. Την επόμενη ημέρα οι στρατιώτες αρνούνται να συνεχίσουν τον πόλεμο. Μία εξαιρετική αντιπολεμική ταινία, η οποία αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς.

Μια Νύχτα Χριστουγέννων / Un conte de Noël (2008) του Αρνό Ντεπλεσέν

Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, η Ζινιόν μαθαίνει ότι έχει λευχαιμία και πρέπει να βρει έναν πιθανό δοτή μυελού ανάμεσα στα μέλη της οικογένειάς της, που ήρθαν για να περάσουν μαζί τις γιορτές. Το πρόβλημα είναι πως ο μόνος συμβατός δότης είναι ο Ανρί, το μεσαίο από τα τρία παιδιά της και “μαύρο πρόβατο” της οικογένειας. Ο Ντεπλεσέν στήνει ένα υπέροχο γαϊτανάκι χαρακτήρων και εξερευνά τις εξαιρετικά εύθραυστες, αλλά και ανθεκτικές οικογενειακές σχέσεις, μέσα από ένα φιλμ διάρκειας δυόμιση ωρών το οποίο έχει την τύχη να διαθέτει ένα σπουδαίο σύνολο, αξιόλογων Ευρωπαίων ηθοποιών.

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία/A Christmas Carol (2009) του Robert Zemeckis

O Εμπενίζερ Σκρουτζ ξεκινά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές του με τη συνηθισμένη του μιζέρια και μισανθρωπία, βάζοντας τις φωνές στον πιστό βοηθό του και τον χαρωπό ανιψιό του. Αλλά όταν τα πνεύματα των Χριστουγέννων, το Παρελθόν, το Παρόν και το Μέλλον τον οδηγούν σ’ ένα αποκαλυπτικό ταξίδι και τον φέρνουν αντιμέτωπο με αλήθειες που διστάζει να παραδεχτεί, ο Γερο-Σκρουτζ πρέπει ν’ ανοίξει όχι μόνο τα μάτια, αλλά και την καρδιά του και να εξιλεωθεί για τα χρόνια των κακών προθέσεων πριν είναι πολύ αργά. Εντυπωσιακή διασκευή της κλασσικής ιστορίας με την τεχνική «performance capture» που επιτρέπει την ερμηνεία των ηθοποιών, μέσω ενός ψηφιακού περιβλήματος που στην κυριολεξία τους μεταμορφώνει .Ιδανική ανάθεση του πρωταγωνιστικού ρόλου στον Jim Carrey, που είναι απολαυστικός στον ρόλο του γέρου Σκρούτζ.

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα