"Δαμάζοντας τα κύματα" στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου

  • Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2019 - 12:53

Η ταινία του Λαρς φον Τρίερ «Δαμάζοντας τα κύματα» (1996) θα προβληθεί τη Δευτέρα 1η Απριλίου και ώρα 19:00 στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο, στο πλαίσιο του αφιερώματος για το Δόγμα του 95.

Ευρωπαϊκή ταινία, σκηνοθεσία Λαρς φον Τρίερ με τους: Έμιλι Γουάτσον, Στέλαν Σκάργκαρντ, Κάτριν Κάρλιτζ, Ζαν Μαρκ Μπαρ

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, η Μπες, μια απλοϊκή χωριατοπούλα που ζει σε μια μικρή κοινότητα στα βορειοδυτικά παράλια της Σκωτίας, ερωτεύεται τον κοσμοταξιδεμένο Γιαν που δουλεύει στις θαλάσσιες πετρελαιοπηγές. Αν και διαφέρουν ως άνθρωποι παντρεύονται. Ο Γιαν επιστρέφει στην εργασία του αλλά η Μπες μετράει τις μέρες που απομένουν μέχρι την επιστροφή του, σίγουρη πως η αγάπη τους έχει το χρώμα του ουρανού και είναι φτιαγμένη στον παράδεισο. Ένα εργατικό ατύχημα όμως αφήνει παράλυτο τον Γιαν που ανησυχεί πως η Μπες αφιερωμένη στην περιποίηση του θα αποκοπεί από τον κόσμο. Συνειδητοποιώντας πως θα μείνει κατάκοιτος, την πείθει πως πρέπει να αποκτήσει σεξουαλικές σχέσεις με τρίτους, λέγοντας της πως οι διηγήσεις από τις εμπειρίες της, θα τον βοηθήσουν να θεραπευτεί. Η Μπες πιστεύοντας πως είναι προικισμένη με την ικανότητα μιας ιδιαίτερης πνευματικής επικοινωνίας με τον Θεό, ακολουθεί τις προτάσεις του άντρα της.

http://cinepivates.gr/this-is-classic-breaking-the-waves-1996/

Είναι ένα τρομερά τολμηρό στοίχημα, αφηγηματικά, ειδικά μέσα από την προσέγγιση του Τρίερ. Ο οποίος εδώ μεταλλάσσεται, αφήνει πίσω την κατασκευή και συνθέτει όλο το δράμα με έναν τρόπο πρωτο-Δογματικό (το Δόγμα '95 είχε συνταχθεί, αλλά τα «Κύματα» δεν ήταν ακόμα, επισήμως, μέρος του). Τεράστιος κόκκος στην εικόνα, φυσικό φως, κάμερα στο χέρι, και παράδοση στην συναισθηματική ωμότητα τόσο του κειμένου όσο και της ορμητικής ερμηνείας της Γουότσον. Το «Δαμάζοντας τα Κύματα» φέρνει τις θεματικές εμμονές του Τρίερ στο προσκήνιο με έναν τρόπο επιθετικά γυμνό, ουρλιάζοντας συναίσθημα στον θεατή, τολμώντας να αναρωτηθεί για τη σχέση πίστης, αγάπης, καλοσύνης, αρρώστιας μέσα από ένα σπαρακτικό δράμα.

Λίγα λόγια για Δόγμα του 95

Δύο Δανοί σκηνοθέτες, οι Lars von Trier και Tomas Vinterberg, αποφασίζουν να προχωρήσουν σε μια δράση διάσωσης της κινηματογραφικής βιομηχανίας, δημιουργώντας το κίνημα «Dogme 95» και συγγράφοντας το δικό τους «Όρκο Αγνότητας». Ένα σύνολο από κανόνες για το πώς δημιουργείται μια κινηματογραφική ταινία, οι οποίοι βασιζόταν στις παραδοσιακές αξίες της ιστορίας, της υποκριτικής και του θέματος, απαγορεύοντας τη χρήση ειδικών εφέ και άλλων τεχνολογικών τεχνασμάτων. Αυτό που επιδίωκαν ήταν η ανάδειξη της αλήθειας χωρίς τεχνητά μέσα. Ένα πιο ειλικρινές αλλά και ρεαλιστικό σινεμά. Οι δύο σκηνοθέτες πίστευαν πως μέσα από ένα αυστηρό πλαίσιο κανόνων θα ανέτρεπαν το σαρωτικό κύμα αλλαγών που ερχόταν και θα κατάφερναν να διαφυλάξουν τις βασικές για αυτούς αξίες του κινηματογράφου.

https://mikropragmata.lifo.gr/zoi/95186/