Του Γιώργου Ξανθάκη

Σινεπιλογές

  • Δευτέρα, 1 Απριλίου, 2019 - 06:10

Εμείς /Us (2019)του Jordan Peele

H νέα ταινία τρόμου του βραβευμένου με Όσκαρ Jordan Peele

Ο σκηνοθέτης Jordan Peele έγινε γνωστός  με το φιλμ τρόμου “Τρέξε”/‘’Get Out’’ το 2017, κατακτώντας κοινό και κριτική. Ήταν ένα φανταστικό θρίλερ που καθήλωσε τους θεατές με ανατριχιαστικό και πρωτότυπο τρόπο καθώς συνδύασε ένα κοσμικό περιβάλλον - το προαστιακό σπίτι μιας πλούσιας λευκής αμερικάνικης οικογένειας - με μια αργή, νευρική συσσώρευση προς μια σουρεαλιστική ανατροπή.

Δύο χρόνια μετά το “Τρέξε”, που του χάρισε το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, ο Peele κάθεται ξανά στην καρέκλα του σκηνοθέτη και υπογράφει το σενάριο του 'Us', ενός ακόμη στιλιζαρισμένου horror film. Η ιστορία ακολουθεί τους Adelaide και Gabe Wilson (Lupita Nyong’o, Winston Duke), οι οποίοι ταξιδεύουν μαζί με τα παιδιά τους στο παραθαλάσσιο πατρικό σπίτι της Adelaide, στην Βόρεια Καλιφόρνια. Ύστερα από μια ημέρα στην παραλία μαζί με την οικογένεια των Tyler (Elisabeth Moss, Tim Heidecker), η Adelaide - η οποία στοιχειώνεται από ένα επίμονο τραύμα από το παρελθόν - αρχίζει να νιώθει πως κάτι κακό θα συμβεί στην οικογένεια της. Καθώς η νύχτα πέφτει, η οικογένεια των Wilson βλέπει τέσσερις φιγούρες που κρατιούνται από τα χέρια, να στέκονται σιωπηλές έξω από το σπίτι τους εμποδίζοντάς τους. Το πιο τρομακτικό  όμως είναι ότι οι άγνωστοι  αποτελούν ακριβή αντίγραφά τους. Η απόλυτη 'παράνοια' ξεκινά...

Ο Peele φέρνει  μια συμπαθητική αμερικανική οικογένεια ενάντια στον πιο τρομακτικό αντίπαλο: τον εαυτό της και υπογράφει μια ακόμη ανατρεπτική ταινία τρόμου. Χωρίς να σχολιάζει αυτή τη φορά  τη φυλετική ανισότητα  και τον ρατσισμό, όπως στο «Τρέξε!»,  επικεντρώνεται στις αντιφάσεις που κρύβει ο καθένας μέσα του και τη διττή φύση των επιλογών μας.

Ύστερα από την απρόσμενη επιτυχία του σκηνοθετικού του ντεμπούτου που προκάλεσε τη σύγχρονη κουλτούρα θέτοντας νέα πρότυπα για τον προκλητικό, κοινωνικά συνειδητοποιημένο χώρο των ταινιών τρόμου, ο Peele επιστρέφει με έναν πρωτότυπο εφιάλτη, σε σενάριο, σκηνοθεσία και παραγωγή δική του. Έχοντας δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες γύρω από το όνομά του, οι φανατικοί  του είδους αδημονούν για το νέο του εγχείρημα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αποτελέσει ακόμα μια περίπτωση-πυροτέχνημα όπως αυτή του M. Night Shyamalan της «Έκτης αίσθησης», του οποίου η πορεία είναι σταθερά φθίνουσα.

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα