Του Γιώργου Ξανθάκη

Σινεπιλογές

  • Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2019 - 06:25

Ο Πύργος του Downton/ Downton Abbey (2019)του Michael Engler

Η πολυβραβευμένη σειρά μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη με συμμετοχή όλου του βασικού cast

Παίζουν: Χιου Μπόνβιλ, Τζιμ Κάρτερ, Μισέλ Ντόκερι, Ελίζαμπεθ ΜακΓκάβερν, Ιμέλντα Στόντον, Μάγκι Σμιθ

 Η τηλεοπτική σειρά 'Ο Πύργος του Downton', ακολούθησε τη ζωή της οικογένειας Crawley και των υπηρετών που εργάστηκαν γι' αυτούς στις αρχές του 20ου αιώνα σε ένα εξοχικό Βρετανικό Οίκο. Κατά τη διάρκεια των 6 κύκλων της, η σειρά κέρδισε συνολικά 3 Χρυσές Σφαίρες, 15 βραβεία Primetime Emmy, ένα ειδικό βραβείο BAFTA και 69 υποψηφιότητες για Emmy, κάνοντας το 'Downton Abbey' την πρώτη μη αμερικάνικη σειρά με τις περισσότερες υποψηφιότητες στην ιστορία του θεσμού, κερδίζοντας και ένα παγκόσμιο ρεκόρ Guinness ως η τηλεοπτική σειρά με την υψηλότερη βαθμολογία κριτικών. Τώρα, όπως και πολλές άλλες επιτυχημένες σειρές, το 'Downton Abbey' μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη, με το δημιουργό της, Julian Fellowes, να υπογράφει το σεναρίο και τον Michael Engler ('Sex and the City’) τη σκηνοθεσία. Όλο το βασικό cast, ανάμεσά τους φυσικά και η σπουδαία Maggie Smith ως Κοντέσα του Γκράντθαμ, Violet Crawley, επιστρέφουν στους ρόλους τους!

Το φιλμ επικεντρώνεται στην επίσκεψη στο Downton του βασιλικού ζεύγους του Ηνωμένου Βασιλείου. Η άφιξη του Βασιλιά Γεωργίου Ε΄ της και της Βασίλισσας Μαίρης, θα σημάνει συναγερμό στον θρυλικό πύργο καθώς τα πάντα πρέπει να είναι στην εντέλεια, αν και ο χρόνος είναι περιορισμένος για μια επίσκεψη τέτοιων απαιτήσεων. Τον αφηγηματικό ιστό σχηματοποιούν οι προσωπικές υποθέσεις των ιδιοκτητών του πύργου και του υπηρετικού προσωπικού . Γίνεται ,μια μάλλον επιδερμική ,αναφορά στις ταξικές διακρίσεις, στον ιρλανδικό αγώνα, στην χειραφέτηση των γυναικών  και στην ομοφυλοφιλία .Το φλεγματικό βρετανικό χιούμορ και το δημοφιλές αφηγηματικό στυλ της σειράς όπως και οι περισσότεροι χαρακτήρες διατηρούνται στο ακέραιο.

Το κύρια προτερήματα της ταινίας είναι η εντυπωσιακή αναπαράσταση της εποχής του Μεσοπολέμου καθώς και οι  στιβαρές ερμηνείες των γνωστών Βρετανών ηθοποιών. Ωστόσο η αισθητική είναι καθαρά τηλεοπτική και οι νύξεις περί υπεροχής της Γηραιάς Αλβιόνας, εν όψει του επικειμένου Brexit , οδηγούν σε μια απλοϊκή σύνδεση της Ιστορίας με το παρόν.

 Οι οπαδοί της τηλεοπτικής σειράς ουσιαστικά θα απολαύσουν ένα επεισόδιο που επεκτείνεται σε δύο ώρες. Οι υπόλοιποι πιθανόν να μην μπορέσουν ποτέ να μπουν στον αριστοκρατικό κόσμο του «Πύργου του Downton».

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα