Προβολή της ταινίας "Για όλα φταίει το γκαζόν" στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου

  • Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, 2019 - 14:19

Αυτή τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου θα προβληθεί στη Βιβλιοθήκη του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η ταινία της Ζοζιάν Μπαλασκό «Για όλα φταίει το γκαζόν».

Ώρα προβολής: 19:30

Για όλα φταίει το γκαζόν

Gazon maudit

Κομεντί 1994 | Έγχρ. | Διάρκεια: 105’

Γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Ζοζιάν Μπαλασκό με τους: Βικτόρια Αμπριλ, Ζοζιάν Μπαλασκό, Αλέν Σαμπά, Μιγκουέλ Μποζέ

Υποψηφιότητα στις 53ες Χρυσές Σφαίρες στην κατηγορία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

H ηρωίδα είναι παντρεμένη μ' έναν πολυάσχολο επιχειρηματία. Η συζυγική της ζωή κυριαρχείται από ανία και ρουτίνα -και όντας παραμελημένη, αντιμετωπίζει το μέλλον με παθητικότητα. Όμως μια μέρα ένα φορτηγό σταματά μπροστά στο σπίτι τους: ένα καινούριο άτομο θα εισβάλει στη ζωή τους και θα διαταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα της καθημερινότητας τους.

Ένα ερωτικό τρίγωνο βρίσκεται στο κέντρο αυτής αισθηματικής κωμωδίας: ο άνδρας, η σύζυγος και η ερωμένη. Όμως εδώ υπάρχει κάποια σημαντική παρέκκλιση από τα κλισέ του είδους: η ερωμένη δεν προσεγγίζει ερωτικά τον σύζυγο, αλλά ΤΗΝ σύζυγο.

Η ελαφρότητα, η ελευθεριότητα και η ευγένεια με την οποία απεικονίζεται η σχέση των δύο γυναικών συναντάνε στην αφήγηση τα κωμικά στοιχεία: αυτά παράγονται από τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται ο ανδρικός χαρακτήρας, ο οποίος αντιπροσωπεύει έναν πολύ συγκεκριμένο τύπο άνδρα (ο τύπος του γόη της επαρχίας). Η ταινία αυτή καταγράφει μια σημαντική μεταβολή στα ήθη του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, αφού θέτει, χωρίς ενοχές και προκαταλήψεις, στο κέντρο της αφήγησης την σχέση των δυο γυναικών. Μέσα από αυτήν τη σχέση η κεντρική ηρωίδα θα ανακαλύψει έναν καινούριο κόσμο, θα δει την ζωή της μ' ένα άλλο βλέμμα.

http://www.cinephilia.gr/index.php/tainies/europa/3572-gazon-maudit-josiane-balasko

Josiane Balasko

Σκηνοθέτρια, σεναριογράφος, ηθοποιός

Αφού πρώτα δοκιμάσει τις δυνάμεις της στη συγγραφή και κατόπιν στο σχέδιο, η Josiane Balasko συναντιέται με τη μυθική ομάδα του θεάτρου Splendid και έτσι αναδεικνύει το κωμικό της ταλέντο. Με μια εξωτερική εμφάνιση που δεν τη βοηθάει ιδιαίτερα και παρόλο που περιορίζεται να ερμηνεύει ρόλους εριστικών, δύστροπων και πικρόχολων γυναικών, διαπρέπει στις ταινίες Les Bronzés και Le Père Noël est une ordure. Όμως η Josiane Balasko δεν σταματά εκεί και θα σκηνοθετήσει την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, Sac de nœuds, το 1985. Ωστόσο το ευρύτερο κοινό θα τη γνωρίσει κυρίως χάρη στην ταινία Για όλα φταίει το γκαζόν, ένα φιλμ στο οποίο συμμετέχει ως σκηνοθέτρια, σεναριογράφος και ηθοποιός. Μην εγκαταλείποντας την καριέρα της ως ηθοποιού, βλέπει το ταλέντο της να επιβραβεύεται και με ένα César καλύτερης γυναικείας ερμηνείας το 1989 για το παίξιμό της στην ταινία του Bertrand Blier Πολύ όμορφη για σένα, όπου ο σύνθετος ρόλος της απέναντι στην Carole Bouquet καταχειροκροτήθηκε από όλους. Ξεκαρδιστική στο φιλμ Une nuit d’ivresse, συγκινητική στην ταινία Cette femme-là, η Josiane Balasko κρύβει πάρα πολλά ταλέντα. Και όντως, το 1998, και κατόπιν το 2004, μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη δύο από τα πιο επιτυχημένα θεατρικά της έργα: Un grand cri d’amour και L’Ex-femme de ma vie. Το φιλμ Cliente είναι η πιο πρόσφατη κινηματογραφική της δουλειά.

http://www.ifa.gr/el/component/content/article?id=127