Του Γ. Ξανθάκη

ΣΙΝΕΠΙΛΟΓΕΣ

  • Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, 2019 - 06:26

Η Ναυμαχία του Μίντγουεϊ(2019) του Roland Emmerich

Remake της θεαματικής πολεμικής ταινίας του 1976 με ένα all star cast! 

H θεαματική πολεμική ταινία 'Midway' (1976) του Jack Smight, με τους Charlton Heston και Henry Fonda στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, έγινε remake από τον Γερμανό σκηνοθέτη Ronald Emmerich ('Independence Day'), ο οποίος έχει στη διάθεσή του ένα all-star cast.

Η υπόθεση εστιάζει στη ναυμαχία του Midway, μια σύγκρουση ανάμεσα στον Αμερικανικό στόλο και το Αυτοκρατορικό Ναυτικό της Ιαπωνίας, ενα γεγονός που καθόρισε τις εξελίξεις στον Ειρηνικό, κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο ελαβε χώρα κάπου 6 μήνες μετά την καταστροφή στο Περλ Χάρμπορ, στις 4 ως 7 Ιουνίου 1942. Η ταινία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, αφηγείται την ιστορία των αξιωματικών και των στρατιωτών, που χρησιμοποίησαν το ένστικτό τους, το σθένος τους και τον ηρωισμό τους για να νικήσουν τον εχθρό, παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Χωρίς να προσφέρει κάτι καινούριο στο είδος της πολεμικής ταινίας, ο Emmerich, εξετάζει τις πολεμικές επιχειρήσεις του Midway, με επιδερμικό τρόπο, απροκάλυπτο προπαγανδιστικό πνεύμα και με καταιγισμό εντυπωσιακών ανατινάξεων, συγκρούσεων και μακελειού .

Ο σκηνοθέτης μιλώντας στη USA Today ανέφερε πως: «Η ταινία δεν δείχνει την Αμερική ως υπερδύναμη αλλά ως μια χώρα που μόλις είχε βγει από οικονομική κρίση και ήθελε να μείνει μακριά από τον πόλεμο, αλλά τελικά δεν μπόρεσε να μην εμπλακεί. Ήταν μια απλούστερη εποχή αλλά και μια εποχή που θα έπρεπε να βάλεις τη ζωή σου σε κίνδυνο για να υποστηρίξεις τα ιδανικά σου.»

Πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων διάσημων ηθοποιών οι Luke Evans, Woody Harrelson, Aaron Eckhart, Dennis Quaid, Patrick Wilson, Nick Jonas και Mandy Moore.

*Η ταινία θα προβάλλεται στον κινηματογράφο «ΠΑΛΛΑΣ» έως 17-12-2019

Δευτέρα 16-12-19 / Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Αυτή τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου θα προβληθεί η ταινία της Λότε Ρέινεντζερ “Οι Περιπέτειες του Πρίγκιπα Άχμεντ”

Ώρα προβολής: 19:30

Οι Περιπέτειες του Πρίγκιπα Αχμέντ / Die Abenteuer des Prinzen Achmed / The Adventures of Prince Achmed

Σκηνοθεσία: Λότε Ρέινιγκερ / Lotte Reiniger

Χώρα Παραγωγής: Γερμανία

Έτος Παραγωγής: 1926 | Διάρκεια: 66'

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινίας κινουμένων σχεδίων στην ιστορία του κινηματογράφου, που γυρίστηκε από το 1923 έως το 1926 στο Πότσνταμ της Γερμανίας, από την πρωτοπόρο σκηνοθέτιδα Λότε Ρέινεντζερ και προηγείται των αντίστοιχων δημιουργιών του διάσημου Γουώλτ Ντίσνεϋ. Βασίζεται σε ιστορίες από τις ανατολίτικες «Χίλιες και μια Νύχτες».

Πρωτοπαρουσιάστηκε στις 2 Μαΐου 1926 στο «Λαϊκό Θέατρο» του Βερολίνου (Volksbühne Berlin). Την πρωτότυπη μουσική της ταινίας έγραψε ο Γερμανός συνθέτης Βόλφγκανγκ Τσέλερ. Η ταινία αντλεί στοιχεία από την αρχαία παράδοση του θεάτρου σκιών και περιγράφει μέσα από τη χάρη των κινούμενων σιλουετών μία ιστορία για την αιώνια πάλη του καλού και του κακού.

Ο διαβολικός μάγος Μπανού ξεγελά τον Πρίγκιπα Αχμέντ και τον στέλνει σε μία επικίνδυνη αποστολή. Με το ιπτάμενο άλογό του ο Αχμέντ θα βρεθεί σε ένα απομακρυσμένο νησί που κατοικείται από δαιμόνια κι εκεί θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει δράκους και πνεύματα για να σώσει την όμορφη Πριγκίπισσα Περιμπανού. Έχοντας σύμμαχο τον Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι του, θα επιστρέψει με σκοπό να εκδικηθεί τον πανούργο μάγο.

Ο γάλλος Ζαν Ρενουάρ, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου, είχε δηλώσει ότι «η Ράινγκερ γεννήθηκε με μαγικά χέρια».