Του Γ. Ξανθάκη

Σινεπιλογές

  • Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2020 - 06:10

Το Κάλεσμα της Άγριας Φύσης/The Call Of The Wild (2020 ) του Κρις Σάντερς

Περιπέτεια, αμερικανικής παραγωγής του 2020, σε σκηνοθεσία Κρις Σάντερς, με τους Χάρισον Φορντ, Νταν Στίβενς, Ομάρ Σι, Κάρεν Γκίλαν, Μπράντλεϊ Γουίτφορντ, Κόλιν Γούντελ κ.ά.

Η διάσημη νουβέλα του Τζακ Λόντον «The Call of the Wild», που πραγματεύεται την αληθινή φιλία ανθρώπου και σκύλου μεταφέρεται για μια ακόμη φορά στη μεγάλη οθόνη. Είχε προηγηθεί η ομώνυμη ταινία του William Wellman, γυρισμένη το 1935, που ήταν μια ρομαντική κωμωδία με πρωταγωνιστές τον Κλαρκ Κέημπλ και τη Λορέτα Γιανγκ. Υπάρχει και η εκδοχή του Ken Annakin, γυρισμένη το 1972 με πρωταγωνιστές τον Τσάρλτον Ίστον και την Μισέλ Μερσιέ.

Η πλοκή της ταινίας του Σάντερς, εστιάζει στον Buck, ένα σκυλί διασταύρωσης Αγίου Βερνάρδου/ Σκωτσέζικου Κόλεϊ. Κάποιος κλέβει το χαριτωμένο τετράποδο από το σπίτι του στην Santa Clara, της California και το πουλά σε μεταφορείς εμπορευμάτων στο Yukon. Όλα αυτά συμβαίνουν την εποχή του Πυρετού του Χρυσού, κατά τη δεκαετία του 1890. Ο θαρραλέος αυτός σκύλος θα ζήσει ένα απίθανο ταξίδι μέσα στην άγρια φύση της Αλάσκας, βρίσκοντας την ελευθερία του και τον δρόμο που θα τον οδηγήσει εκεί όπου ανήκει πραγματικά. Ο Harrison Ford,  ερμηνεύει τον ερημίτη John Thorton, που διηγείται την συναρπαστική ιστορία του Buck.

Ο σκηνοθέτης Κρις Σάντερς διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο είδος του animation (Λίλο & Στιτς, Πώς να εκπαιδεύσετε το δράκο σας, Οι Κρουντς). Το σενάριο του Μάικλ Γκριν δημιουργεί μια κλιμακούμενη ένταση ενώ εξαιρετική είναι η φωτογραφία του  Γιάνους Καμίνσκι. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια ισορροπημένη διασκευή, που υιοθετεί  το πνεύμα του βιβλίου και ακολουθεί μια νευρώδη αφήγηση. Ο Σάντερς  βρίσκει την λεπτή γραμμή ανάμεσα στο αστείο και το σοβαρό, το αξιαγάπητο και το πνευματικό, προκειμένου να τραβήξει σιγά-σιγά όλες τις ηλικίες μέσα αυτή την  οικογενειακή περιπέτεια. Και τα καταφέρνει μια χαρά αποφεύγοντας τις  μεγαλοστομίες και τις εύκολες συνταγές συγκίνησης που συνηθίζονται στο Χόλυγουντ. Συνδυάζει έξυπνα το live-action με το animation, με σκοπό να αποδώσει τα ζώα στην ταινία όσο πιο αληθινά και αυθεντικά ως προς το συναίσθημα γίνονται.

Συμπερασματικά, το « Κάλεσμα της Άγριας Φύσης», έχει να προσφέρει κάτι σε όλους τους θεατές. Σφίγγει τις καρδιές των ενηλίκων, καθηλώνει με την αίσθηση της περιπέτειας τα παιδιά και μαγεύει τους πάντες με το επιβλητικό δέος της φύσης

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα