Ρεμπέτικη βραδιά στην Ερμούπολη από τη «σοφία της παράδοσης» και τους επιχειρηματίες της οδού Πρωτοπαπαδάκη

Σύρα, η πατρίδα του ρεμπέτικου

Η μεγάλη παράδοση της Σύρου στο ρεμπέτικο, αλλά και η αγάπη της νέας γενιάς προς αυτήν αποτέλεσαν πρόσφορο έδαφος για να «πατήσει» επάνω του μία μοναδική εκδήλωση που ένωσε τον πολιτισμό με τον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού.

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης» και τα καταστήματα της οδού Πρωτοπαπαδάκη διοργάνωσαν Ρεμπέτικη Βραδιά στα σοκάκια της Ερμούπολης.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν ρεμπέτικοι χοροί, συνοδεία ζωντανής ορχήστρας αποτελούμενης από τους Ισίδωρο Ρούσσο (κιθάρα), Πέτρο Βαρθαλίτη (ακορντεόν), Ισίδωρο Δαρζέντα (μπουζούκι) και Ρένα Βέργου (τραγούδι).

Η Βραδιά ήταν βασισμένη σε μια ιδέα της κ. Σοφίας Λούβαρη, για την υλοποίηση της οποίας ενώθηκαν όλοι οι καταστηματάρχες της οδού Πρωτοπαπαδάκη. Χορευτές της «σοφίας της παράδοσης» παρουσίασαν ένα πρόγραμμα με λαϊκούς χορούς σε τραγούδια του Πατριάρχη του Ρεμπέτικου Μάρκου Βαμβακάρη, του Βασίλη Τσιτσάνη κι άλλων μεγάλων συνθετών του είδους.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ο οποίος συγκεντρώθηκε από νωρίς στον πεζόδρομο, χόρεψε, τραγούδησε και ένιωσε στην καρδιά του τι σημαίνει «Σύρα, η πατρίδα του Ρεμπέτικου».

Η βραδιά ήταν μια πρόγευση για το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» που έρχεται για δεύτερη φορά στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός» ακόμα πιο δυνατό.

«Ήταν η μικρή συνεισφορά μας στον τόπο που αγαπάμε», δήλωσε η υπεύθυνη του Ομίλου Σοφία Λούβαρη, εκφράζοντας τη χαρά της που πέρα από τον μεσαιωνικό οικισμό της Σύρου, τον Πάγο, αλλά και άλλες περιοχές της Σύρου, η «καρδιά» του ρεμπέτικου χτύπησε και στο κέντρο της Ερμούπολης.

«Χαίρομαι που το κάναμε πράξη, χάρη στους καταστηματάρχες που αγκάλιασαν θερμά την ιδέα μας», κατέληξε.