Το κοινό της Σύρου λάτρεψε ακόμη περισσότερο τον συνθέτη Γιάννη Σπανό μέσα από το φετινό χορωδιακό αφιέρωμα του Μουσικού Ομίλου Σύρου στον σπουδαίο δημιουργό

Υπόκλιση και εγκάρδιο χειροκρότημα

Σ’ έναν από τους μεγαλύτερους συνθέτες της σύγχρονης Ελλάδας, τα τραγούδια του οποίου αγαπήθηκαν από γενιές και γενιές, αποτελώντας ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στη μουσική ιστορία της χώρας μας, υποκλίθηκε για δύο βραδιές το κοινό της Σύρου.

Χαρά και συγκίνηση ήταν τα συναισθήματα των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών του νησιού, που παρακολούθησαν το περασμένο σαββατοκύριακο το 4ο Χορωδιακό Αφιέρωμα του Μουσικού Ομίλου Σύρου στο κατάμεστο θέατρο Απόλλων.

Τιμώμενο πρόσωπο της φετινής διοργάνωσης, η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα εξελίχθηκε σ’ έναν ισχυρό καλοκαιρινό θεσμό στο πολιτιστικό θεσμό της Σύρου ήταν ο βασικός εκφραστής του Νέου Κύματος και ένας από τους σημαντικότερους λαϊκούς συνθέτες του τόπου μας, με δεκάδες συνεργασίες και μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του, ο Γιάννης Σπανός.

Υπέροχες ερμηνείες

Για μία ακόμη φορά, η Μικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου στάθηκε επάξια σε ένα πλούσιο πρόγραμμα υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας, αποδεικνύοντας περίτρανα την αγάπη των μελών της για το καλό ελληνικό τραγούδι, τις εντυπωσιακές φωνητικές ικανότητές τους, αλλά και τη μοναδική άνεση με την οποία πλαισιώνουν καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Η Χορωδία, συμπράττοντας με τη μόνιμη συνεργάτιδα του Γιάννη Σπανού, την ερμηνεύτρια Πένυ Ξενάκη και τους μουσικούς Γιώργο Τσοκάνη (πιάνο), Κοσμά Κοκόλη (μπουζούκι/φωνή), Κώστα Τζιαγκούλα (κιθάρα/φωνή) και φυσικά τους δικούς μας… Αρίστο Βαμβακούση (μπουζούκι) και Σιδερή Δαλέζιο (μπάσο) παρουσίασε υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Alice Labarche αξέχαστες επιτυχίες του σπουδαίου δημιουργού.

Συμμετοχή… έκπληξη

Μεγάλη έκπληξη, κατά τη διάρκεια της πρώτης βραδιάς, αποτέλεσε η έκτακτη συμμετοχή του Μανώλη Μητσιά, ο οποίος αποδεχόμενος την πρόταση του προέδρου του Μουσικού Ομίλου Σύρου, Γιάννη Αργυρίου, ερμήνευσε τρία κομμάτια του Γιάννη Σπανού, μεταξύ αυτών, το «Φεγγάρι» και το «Μαρικάκι», που έχουν μείνει στη μνήμη όλων με τη δική του φωνή. Στον χαιρετισμό του, ο αγαπημένος ερμηνευτής μίλησε για τη συνεργασία του με τον συνθέτη, τόσο στο ξεκίνημα της καριέρας του, όσο και στους δίσκους «Στου Καιρού τα ρέματα» και «Πλησιάζοντας τον Καβάφη» με μελοποιημένα ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή. Σημείωσε μάλιστα, πως ο Γιάννης Σπανός περιλαμβάνεται στην τετράδα των τεσσάρων μεγάλων Ελλήνων συνθετών, μαζί με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Σταύρο Ξαρχάκο.

Η συγκίνηση του κοινού κορυφώθηκε με την παρουσία του Γιάννη Σπανού επί σκηνής, ο οποίος αφού καταχειροκροτήθηκε από το κοινό και παρέλαβε αναμνηστικά δώρα από τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό, τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Μάρκο Δαδάο και το διοικητικό συμβούλιο του Μ.Ο.Σ., συνόδευσε στο πιάνο τους ερμηνευτές και τη Χορωδία.

Άνθρωπος αληθινός και ευγενής

«Τι μπορεί να πει κανείς μετά από μια τέτοια μουσική βραδιά… Παύση μόνο και μια πολύ μεγάλη υπόκλιση για τον ανυπέρβλητο μουσικοσυνθέτη, τον πολυαγαπημένο μας Γιάννη Σπανό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός. Αναφερόμενος στη μεγάλη προσφορά του συνθέτη στο ελληνικό μουσικό στερέωμα, τόνισε ότι τα τραγούδια του διακρίνονται για την εκλεπτυσμένη ποιότητά τους και δημιουργούν μια συγκινησιακή φόρτιση στο κοινό, το οποίο έχει συγκινηθεί ή έχει κλάψει με κομμάτια όπως το «Οδός Αριστοτέλους» και το «Άνθρωποι μονάχοι», αλλά και έχει γλεντήσει με το «Ρίξε στο κορμί μου σπίρτο» και το «Ναύτης βγήκε στη στεριά». «Ο Γιάννης Σπανός με τα τραγούδια και τις συνθέσεις του κάνει την ψυχή μας να φτερουγίζει και να απογειώνεται» σημείωσε, προσθέτοντας ότι, πρόκειται για έναν άνθρωπο απλό, γνήσιο, αληθινό, με μια ευγένεια που σε καθηλώνει. Καταλήγοντας, ο κ. Μαραγκός συνεχάρη επίσης τον Μουσικό Όμιλο Σύρου και τη Μικτή Χορωδία του για το αξιόλογο έργο που επιτελούν, προάγοντας και προβάλλοντας τον πολιτισμό και τη μουσική παράδοση τόσο της Σύρου, όσο και της χώρας μας.

Τον μαέστρο, δάσκαλο και μουσικοσυνθέτη Γιάννη Σπανό, ευχαρίστησε τόσο για την παρουσία του στο νησί, όσο και για την γενικότερη προσφορά του στη μουσική, ο κ. Δαδάος, τονίζοντας ότι τα τραγούδια του αποτελούν έναν κρίκο που συνδέουν εποχές και μνήμες.

«Πρώτη φορά άκουσα τα τραγούδια μου τόσο ωραία εκτελεσμένα»

Με τη σειρά του, ο συνθέτης ευχαρίστησε από καρδιάς τον Μουσικό Όμιλο Σύρου, για την μεγάλη τιμή που του έκανε, συγχαίροντας προσωπικά τους χορωδούς για την άξια προσπάθειά τους. «Πρώτη φορά άκουσα τα τραγούδια μου τόσο ωραία εκτελεσμένα και τελικά, θεωρώ ότι κάτι έχω προσφέρει στο ελληνικό τραγούδι, μετά από αυτό το άκουσμα», κατέληξε.

Το Χορωδιακό Αφιέρωμα του Μ.Ο.Σ. πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2017», με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, ο Όμιλος έχει τιμήσει επίσης τους συνθέτες Μάνο Χατζιδάκι-Μίκη Θεοδωράκη (2014), Ηλία Ανδριόπουλο (2015) και Σταύρο Ξαρχάκο (2016). Όπως σημείωσε, ο πρόεδρος κ. Γιάννης Αργυρός, ο αγαπημένος αυτός θεσμός θα συνεχιστεί χάρη στην αγάπη των μελών του για το καλό ελληνικό τραγούδι, αλλά και τη μεγάλη στήριξη του κόσμου. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να απευθύνει θερμές ευχαριστίες τόσο στους χορωδούς, οι οποίοι έκαναν διπλές και τριπλές πρόβες για να επιτύχουν μία ακόμα άψογη εμφάνιση, όσο και στη μαέστρο Alice Labarche με την οποία διατηρούν μία αγαστή συνεργασία.