Η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης και το Συριανό κοινό «συνταξίδεψαν» με όχημα τους στίχους του Μάνου Ελευθερίου

«Νιώθω υπερηφάνεια, όταν ερμηνεύω αυτά τα τραγούδια»

Μια συναυλία-γιορτή, αφιερωμένη σε έναν άνθρωπο που σφράγισε με τα λόγια του το ελληνικό τραγούδι και την ποίηση είχε τη χαρά να απολαύσει το κοινό της Σύρου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2017».

Το αφιέρωμα στον σπουδαίο ποιητή, στιχουργό και πεζογράφο Μάνο Ελευθερίου με τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τον κιθαρίστα και ερμηνευτή Μανώλη Ανδρουλιδάκη παρουσιάστηκε με επιτυχία στο θέατρο «Απόλλων», φωτίζοντας τραγούδια παλιά και νέα, που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της μουσικής ιστορίας της χώρας μας.

Οι στίχοι, τα λόγια, και τα ποιήματα του μεγάλου δημιουργού, όπως αυτά μελοποιήθηκαν από τους μεγαλύτερους συνθέτες μας (Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Σπανός, Κουγιουμτζής, Μικρούτσικος, Μούτσης, Μαρκόπουλος, Νικολόπουλος κ.α.) και τραγουδήθηκαν από τις ωραιότερες φωνές (Μοσχολιού, Νταλάρας, Αλεξίου, Γαλάνη, Βιτάλη, Κούτρας, Θηβαίος κ.α.) σημάδεψαν την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού περισσότερα από 50 χρόνια.

Το κοινό της Σύρου άκουσε, ένιωσε και μίλησε μέσα από αθάνατα τραγούδια, όπως τα  Παραπονεμένα λόγια”, “Σ΄αυτή τη γειτονιά”, η “Ατέλειωτη εκδρομή” και ο “Άμλετ της Σελήνης”, που αποδόθηκαν με αγάπη, αλήθεια και πολύ σεβασμό από τους δύο καλλιτέχνες.

Μια σπουδαία προσωπικότητα

«Ήταν μια μαγική βραδιά, που θα τη θυμάμαι και θα την κρατήσω μέσα μου για πάντα. Ο κόσμος ήταν καταπληκτικός. Το θέατρο είναι από τα πιο όμορφα θέατρα, στα οποία έχω εμφανιστεί ποτέ στη ζωή μου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το ευχαριστηθήκαμε τόσο πολύ, που ανυπομονώ πότε θα μου δοθεί η ευκαιρία να εμφανιστώ ξανά εκεί», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η ερμηνεύτρια Ρίτα Αντωνοπούλου.

Το αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου, τον άνθρωπο που με την παρουσία του, τη σκέψη του και τις λέξεις του σφράγισε τη πνευματική ζωή της Ελλάδας από τη Μεταπολίτευση κι έπειτα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη, ενώ αυτό το καλοκαίρι «ταξίδεψε» στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σύρο, με την οποία διατηρεί μια δυνατή σχέση αμοιβαίας αγάπης και εκτίμησης.

«Είναι ένα κόνσεπτ που αγαπάει ο κόσμος, γιατί αγαπάει τον Μάνο και τη δουλειά του. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη Σύρο, είμαι σίγουρη πως όπου και να το παρουσιάσουμε, θα το αγκαλιάσουν εξίσου. Γιατί είναι σπουδαίος ο ίδιος. Τον γνωρίζω, τον έχω επισκεφτεί σπίτι του, έχουμε κάνει εκπομπές μαζί, έχουμε συνομιλήσει και από την πρώτη στιγμή που κάθισα δίπλα του αντιλήφθηκα ότι, πρόκειται για μία σπουδαία προσωπικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αντωνοπούλου.

Όπως τόνισε, «υπάρχουν περιπτώσεις, που όταν γνωρίζεις έναν δημιουργό, μπορεί με κάποιον τρόπο να απογοητευτείς γιατί περίμενες κάτι άλλο». Ωστόσο διευκρίνισε, ότι αυτό δεν ισχύει με τον Μάνο Ελευθερίου. «Γνωρίζεις αυτή την προσωπικότητα που έχεις υποψιαστεί ότι, υπάρχει πίσω από το έργο και την εικόνα του».

Έργο μιας ολόκληρης ζωής

Πρόσθεσε μάλιστα πως είναι σημαντικό να τιμώνται μεγάλοι δημιουργοί, οι οποίοι βρίσκονται ακόμα στη ζωή και συνεχίζουν να συνεισφέρουν στην πνευματική ζωή του τόπου μας. «Αυτός ο άνθρωπος είναι ο τελευταίος των Μοϊκανών, των μεγάλων ονομάτων που έχουν βάλει τη σφραγίδα τους τόσο έντονα στην ελληνική μουσική ιστορία. Πηγαίνουμε αρκετές δεκαετίες πίσω, όταν ο Μάνος Ελευθερίου ξεκίνησε να γράφει και να εκδίδει ποιήματα και μυθιστορήματα. Είναι έργο μιας ζωής ολόκληρης».

Για την ίδια, οι στίχοι και τα τραγούδια αυτά αποτελούν μία σπουδή, μία παρακαταθήκη, έναν θησαυρό που έχει την τύχη να ανακαλύψει και να «εκμεταλλευτεί», να τον ψηλαφίσει και να πάρει λίγη από τη λάμψη του. «Κάθε φορά που τραγουδάω τέτοια τραγούδια, πραγματικά νιώθω υπερηφάνεια», υπογράμμισε.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Ρίτα Αντωνοπούλου επισκέφτηκε την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, καθώς η Σύρος αποτελεί έναν αγαπημένο της τόπο, στον οποίο, όπως μαρτυρά η ίδια, θα μπορούσε να ζήσει για πάντα.

Το φετινό καλοκαίρι, πέρα από τις δικές της εμφανίσεις, συμμετείχε και στις περιοδείες δύο μουσικοθεατρικών παραστάσεων, στο «09:05» με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και στο  «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου» με όχημα τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου. «Είμαι με βαλίτσα στο χέρι και δεν έχω πάει ακόμα στο σπίτι μου. Θα σταματήσω για λίγο μέχρι να ξεκινήσουμε ξανά στα μέσα με τέλη Οκτωβρίου», κατέληξε.