Η Σύρος «αγκάλιασε» και καταχειροκρότησε τον συνθέτη Ζωζέφ Ακεψιμά

Σκίρτησε η ψυχή μας

Ένα ξεχωριστό μουσικό δώρο, γεμάτο αγάπη, καλοσύνη και γαλήνη, στοιχεία που απορρέουν τόσο από την ευγενική φυσιογνωμία, όσο και από τις μελωδίες του συνθέτη εκκλησιαστικών ύμνων και παιδικών τραγουδιών Ζωζέφ Ακεψιμά, χάρισε στο κοινό της Σύρου η Μικτή Πολυφωνική Χορωδία του Ιερού Ναού της Ευαγγελιστρίας Ερμούπολης.

Το διήμερο Ρεσιτάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής που διοργάνωσε η Καθολική Επισκοπή Σύρου, στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο κατάμεστο -από γνωστούς, φίλους, συγγενείς των χορωδών, αλλά και λάτρεις της χορωδιακής μουσικής- Θέατρο Απόλλων.

Για δύο περίπου ώρες το κοινό απήλαυσε επιλεγμένους εκκλησιαστικούς ύμνους που ερμήνευσε η Χορωδία της Ευαγγελιστρίας, υπό τη Διεύθυνση του Μαέστρου και μουσικού κ. Γιάννη Ρηγούτσου με τη συνοδεία των μουσικών  Νίκου Ρούσσου στο αρμόνιο, Ζαννή Μαραγκού στην κιθάρα, Σοφίας Σερέφογλου στο φλάουτο, Βούλας Γλύκα στο πιάνο και Λένας Χατζηγρηγορίου στο βιολί και φλάουτο Dolce.

Στη συναυλία συμμετείχε επίσης η παιδική  χορωδία του Ιδιωτικού Σχολείου «Άγιος Γεώργιος» την οποία είχε προετοιμάσει η δασκάλα μουσικής, Έλμα Ξανθάκη.

Οι στίχοι της πλειοψηφίας των ύμνων, οι οποίοι αποδόθηκαν ήταν του Ιησουίτη μοναχού, π. Θεόδωρου Κοντίδη, ο οποίος έδωσε το «παρών» την πρώτη ημέρα του Ρεσιτάλ, μαζί με τους Πατέρες Γαβριήλ Μαραγκό, Μιχάλη Ρούσσο και Σεβαστιανό Φρέρη, στιχουργός του «Άνοιξε τα μάτια μου», άσμα που παρουσιάστηκε στο δεύτερο μέρος.

Την Πολυφωνική Χορωδία διηύθυνε, αρκετές φορές και ο ίδιος ο συνθέτης, ο οποίος προλόγιζε τους ύμνους, αποδεικνύοντας τόσο τις γνώσεις του όσο και τη μεγάλη αγάπη του για την εκκλησιαστική μουσική.

Αναζωογόνηση και ενδυνάμωση της πίστης

Το ρεσιτάλ παρακολούθησαν, την πρώτη ημέρα, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, πολλοί ιερείς, μοναχοί και μοναχές της Καθολικής Εκκλησίας στη Σύρο, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, συλλόγων και φορέων, αλλά και πλήθος κόσμου.

«Σήμερα το βράδυ, με τρόπο θαυμαστό διαπιστώσαμε, πως οι ανώνυμοι και επώνυμοι στιχουργοί των θρησκευτικών ύμνων μαζί με το συνθέτη, μελετώντας την Αγία Γραφή και τις βαθύτερες έννοιες της θείας λειτουργίας μας προσφέρουν ένα θεολογικό χώρο μέσα από τον οποίο εκφράζουμε και ενισχύουμε την πίστη μας», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος π. Πέτρος Στεφάνου. Πρόσθεσε μάλιστα πως «σοφά η παλαιά ρήση: «πες μου τι ψέλνεις να σου πω τι πιστεύεις» επιβεβαιώνει ότι οι θρησκευτικοί ύμνοι από εμπνευσμένους και έμπειρους καλλιτέχνες συμβάλουν σημαντικά στην αναζωογόνηση και ενδυνάμωση του δώρου της πίστης. Είναι αυτοί οι ύμνοι που συντελούν στην κατάνυξη και στην πνευματική ενατένιση μιας θείας μυσταγωγίας».

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης για την εξαιρετική προσφορά τους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην επίπονη προσπάθεια και το έργο της Χορωδίας της Καθολικής Ενορίας  Ευαγγελιστρίας και του Μαέστρου της κ. Ιωάννη Ρηγούτσου. Τέλος, θερμές ευχαριστίες απέδωσε στον κ. Ζωζέφ Ακεψιμά, χάρη στην ανιδιοτελή συμβολή του οποίου, προετοιμάστηκε και παρουσιάστηκε ένα τέτοιο ρεσιτάλ για πρώτη φορά στη Σύρο, με τη συμβολή τόσων εμπλεκομένων που εργάστηκαν κάτω από την επίβλεψη, το συντονισμό και τη γενική επιμέλειά του.

Ζ. Ακεψιμάς: «Δώρα που μου έστειλε ο Θεός»

Ο συνθέτης, αφού παρέλαβε από τα χέρια του Σεβασμιωτάτου π. Πέτρου ένα πιστό αντίγραφο από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για να του θυμίζει τη Σύρο, που αγαπά και επιλέγει πάντα για να ξεκουραστεί και να εμπνευστεί, εξέφρασε τη συγκίνησή του για την τιμή και τον θαυμασμό των ανθρώπων της Σύρου στο πρόσωπό του.

«Πρέπει να σας ομολογήσω κάτι. Είμαι άπιστος, δεν πιστεύω ότι γίνεται όλη αυτή η φασαρία γύρω από το άτομό μου. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι, όλες αυτές οι μουσικές που ακούσατε και πολλές άλλες ακόμα βγήκαν από το μυαλό μου και γράφτηκαν από το χέρι μου. Θεωρώ ειλικρινά ότι είναι δώρα που μου δόθηκαν από το Θεό. Κάθε μέρα λέω από μέσα μου αυτό το στίχο του Ψαλμού 39. «Πληθώρα Κύριε τα έργα σου τα θαυμαστά και όσα σχεδίασες για χάρη μας, για χάρη μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ακεψιμάς αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.