«Χθες, σήμερα, αύριο» από την Ορχήστρα των Κυκλάδων και την Παιδική – Νεανική Χορωδία της

Τεράστιο κεφάλαιο για τη Σύρο

Τη σημαντική και εξέχουσα θέση της στην πολιτιστική ζωή της Σύρου, την οποία κάνει υπερήφανη σε κάθε εμφάνισή της, ανεξαρτήτως γεωγραφικών ορίων, απέδειξε για μία ακόμη φορά η Ορχήστρα των Κυκλάδων, «κοιτίδα» ταλαντούχων μουσικών και ερμηνευτών, καθώς και «σχολείο» για νέα παιδιά του τόπου μας που «μυούνται» στην καλή και ποιοτική μουσική.

Τα μέλη της Ορχήστρας μαζί με την Παιδική – Νεανική Χορωδία της συγκίνησαν το κοινό που κατέκλυσε το περασμένο Σάββατο το Θέατρο Απόλλων, παρασύροντάς το σε ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο, με «καπετάνιο» τον εμπνευστή και μαέστρο του συνόλου, Νίκο Κυπουργό.

Με έργα μεγάλων δημιουργών, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Νίκος Κυπουργός, η Ορχήστρα «πάντρεψε» αρμονικά το χθες, το σήμερα και το αύριο.

Αναδρομή στο χθες, επιλογές από το σήμερα και το βλέμμα στο αύριο

Τραγούδια τα οποία άφησαν τη δική τους ιστορία και αποτελούν «παρακαταθήκη» για τις επόμενες γενιές, αποδόθηκαν από καλλιτέχνες του σήμερα, τεράστιο κεφάλαιο για τον πολιτισμό της Σύρου και ερμηνεύτηκαν από χαρούμενες νέες φωνές, το αισιόδοξο και φωτεινό μέλλον αυτού του τόπου.

Αναφερόμενος στον τίτλο της συναυλίας «Χθες, σήμερα, αύριο» ο Νίκος Κυπουργός μοιράστηκε με το κοινό μια ιστορία για τον Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας συνήθιζε να βρίσκει πρώτα τις ονομασίες των προγραμμάτων κι έπειτα το περιεχόμενό τους. Όπως τόνισε, αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση της Ορχήστρας, η οποία συζητώντας για το χθες, το σήμερα και το αύριο είδε ότι η ρευστότητα του χρόνου είναι καθοριστική. Ως εκ τούτου, στόχος της ήταν να παρουσιάσει στο κοινό της, αγαπημένα τραγούδια με ένα σημερινό «ένδυμα».

Στη συναυλία συμμετείχαν οι τραγουδιστές: Ρένα Βέργου, Γιάννης Γαραντζιώτης, Ανδρέας Γιαλόγλου, Μαρία Κουσουλάκου, Γιάννης Ρούσσος.

Η διδασκαλία της Χορωδίας, η οποία αριθμεί περίπου 100 παιδιά, ανήκει στους Νίκο Ρούσσο, Βούλα Γλύκα και Ρένα Βέργου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και την ευγενική χορηγία της κ. Δέσποινας Παρασκευαΐδου.