Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μελίνα Τανάγρη, Δημήτρης Μπάσης, Φωτεινή Βελεσιώτου και Ανδριάνα Μπάμπαλη στο Φεστιβάλ Νάξου 2018

Συνεπής συνθήκη πολιτισμού

Εικαστικά, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και κινηματογραφικές προβολές θα κρατήσουν για ένα ακόμη καλοκαίρι συντροφιά στους επισκέπτες του Πύργου Μπαζαίου, όπου για 18η χρονιά διοργανώνεται το δημοφιλές Φεστιβάλ Νάξου.

Οκτώ, ο αριθμός της επανάληψης, της πολλαπλότητας, το κάθετο σύμβολο του άπειρου συναντά την οριζόντια εφήμερη καθημερινότητα μας.

Στο ελικοειδές σχήμα του ο χρόνος κύκλους κάνει, όπως η εικαστική έκθεση “Around & About” με επίκεντρο τον Πύργο Μπαζαίου, που αναπτύσσεται στα πέριξ του νησιού. Οι δημιουργίες μιας πολύμορφης ομάδας καλλιτεχνών έρχονται να φωτίσουν, να εμπλουτίσουν και να αναπλαισιώσουν παλαιότερα έργα εικαστικών από προηγούμενες διοργανώσεις.

Με τον ίδιο τρόπο που τα πρόσωπα, τα έργα και τα γεγονότα του Φεστιβάλ σμίγουν, απομακρύνονται και επανέρχονται από καλοκαίρι σε καλοκαίρι διαμορφώνοντας μια συνεπή συνθήκη πολιτισμού αρμονική με το χώρο, το περιβάλλον, τον τόπο και το κοινό.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Η παράσταση με κούκλες «Γοργόνα-γοργονίτσα» ανοίγει το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων την Κυριακή 22 Ιουλίου. Η ηθοποιός Εμμανουέλα Καποκάκη παρουσιάζει ένα διαφορετικό είδος θεάτρου που ταξιδεύει όλες τις ηλικίες.

Η βαθιά αγάπη που θα νιώσει η μικρή Γοργόνα για τον Πρίγκιπα, θα την κάνει να λάμψει σαν φεγγάρι. Όταν θα αποκτήσει πόδια ξεκινάει το ευαίσθητο ταξίδι της.

Την Πέμπτη 26/7, η αγαπημένη ερμηνεύτρια Ελένη Τσαλιγοπούλου συναντά επί σκηνής τρεις εξαιρετικούς μουσικούς και προτείνει μαζί τους μία νέα ανάγνωση σε κάποια από τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια. Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου στις κιθάρες,  Άκης Κατσουπάκης στο πιάνο και Αποστόλης Τσαρδάκας στο κανονάκι, τον μπαγλαμά και τον τζουρά.

Δεν υπάρχει ταξιδιώτης που να επιστρέφει από τον προορισμό του χωρίς souvenir.Στις ταράτσες των πόλεων που παρουσιάζουν για τον ίδιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον (Αθήνα, Αβάνα, Λονδίνο, Ναγκασάκι, Βαρκελώνη) ανέβηκε ο Πέτρος Κλαμπάνης για να καταγράψει τις δικές του “Rooftop Stories”. Τις ιστορίες αυτές θα παρουσιάσει ζωντανά σε μια solo συναυλία, την Κυριακή 29 Ιουλίου.

Δίο ημέρες αργότερα, το Φεστιβάλ Νάξου υποδέχεται έναν από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της γενιάς του. Ο Δημήτρης Μπάσης που διακρίνεται για το πάθος και την αυθεντικότητά του θα συναντήσει τον βιρτουόζο κιθαριστή και συνθέτη Μανόλη Ανδρουλιδάκη σε ένα απαιτητικό ρεσιτάλ για φωνή και κιθάρα.

Ο  χαρακτηριστικός «ήχος» του μουσικού σχήματος «Μπάλλος», ο οποίος διαμορφώνεται από την επιλογή των οργάνων και του ρεπερτορίου με μουσικές του Αιγαίου και των παραλίων της Μικράς Ασίας, θα παρασύρει το κοινό της Νάξου, την Κυριακή 5 Αυγούστου 2018.  Η χρήση παλαιών τρόπων παιξίματος δημιουργεί ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Γιάννης Ζευγόλης, βιολί-Ουρανία Λαμπροπούλου, σαντούρι-Κώστας Σιδερής, λαούτο-Διονυσία Παπούλη, φιλοξενούμενη τραγουδίστρια.

Μουσικές και θεατρικές εκπλήξεις

Η κοινή αγάπη του Στάθη Δρογώση και της Ανδριάνας Μπάμπαλη για τα ρετρό τραγούδια  των Αττίκ, Σουγιούλ, Γιαννίδη, γίνεται η αφορμή για να συμπράξουν στη σκηνή, ερμηνεύοντας τις μελωδίες ξανά με νέα ματιά και νέο ήχο, σαν να γράφτηκαν σήμερα, με ποπ διάθεση στο σύγχρονο μουσικό τοπίο. Στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Αυγούστου, συμμετέχει επίσης ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Μαρκαντώνης.

Σε μια βραδιά με τραγούδια και άλλα μας καλεί η Μέλινα Τανάγρη (12/8), συνοδεία της Ευαγγελίας Μαυρίδου στο πιάνο και στα πλήκτρα και του Δημήτρη Παπαλάμπρου στην κιθάρα και στη φωνή. Δικά της γνωστά και αγαπημένα τραγούδια, άλλα ελληνικά και ξένα, αναπάντεχες επιλογές, κείμενα και ποιήματα με διάθεση αυτοσχεδιαστική, θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.

Ο θεατρικός μονόλογος «Λουκούμι» του Γιάννη Κωνσταντινίδη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018. Ο Μικελής, ο ήρωας στο μελαγχολικό Λουκούμι του Γιάννη Κωνσταντινίδη επιστρέφει ως άχνη λουκουμιού για να  αφηγηθεί  την ασήμαντη ζωή του και τον ακόμα πιο ασήμαντο θάνατό του». Ένα είδος φόρου τιμής στους «αόρατους της ιστορίας». Σκηνοθετεί ο Γιάννης Σκουρλέτης και ερμηνεύει ο Χαρίλαος Τρουβάς.

Το διεθνές duo jazz, Richard Smith ηλεκτρική κιθάρα, Tico Pierhagen πλήκτρα, συμπράττει την Τετάρτη 22/8 με τον Βασίλη Ρακόπουλο, κιθάρα. Μαζί εξερευνούν τα πάντα, από το τάνγκο και την τζαζ μέχρι τη μουσική από το αμερικανικό τραγούδι και τα στυλ της Νότιας Αμερικής όπως cumbia, bossa nova και samba.

Με ανανεωμένο πρόγραμμα εκτός από τα αγαπημένα, γνωστά τραγούδια της η Φωτεινή Βελεσιώτου φέρνει στο προσκήνιο, τη Δευτέρα 27 Αυγούστου, την  παράλληλη δισκογραφία της και λαϊκό ρεπερτόριο με κλασσικά τραγούδια σπουδαίων συνθετών. Δίπλα της ο νέος ταλαντούχος τραγουδιστής Σωτήρης Μπαλλάς - Νίκος Παπαναστασίου, ενορχήστρωση, πιάνο, ακορντεόν - Γιώργος Καραμφίλλης μπουζούκι, τζουρά, μπαγλαμά.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νάξου, το οποίο διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό ΑΙΩΝ, θα προβληθούν γαλλικές ταινίες από την πλατφόρμα του IFG με ελληνικούς υπότιτλους, από 8 έως 20 Σεπτεμβρίου.