Διπλό «χτύπημα» της Παιδικής – Νεανικής Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων στο φετινό Χριστουγεννιάτικο πολιτιστικό πρόγραμμα της Σύρου

Συνεχής ανοδική πορεία

Συνέντευξη του μουσικού και δασκάλου Νίκου Ρούσσου για την εξέλιξη του συνόλου που έχει αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία και το ευρύτερο καλλιτεχνικό στερέωμα

Την έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων τόσο στην Ερμούπολη (01/12), όσο και στο «Σπίτι του Άη-Βασίλη» στην Ποσειδωνία (26/12)θα πλαισιώσουν με τις μελωδικές φωνές τους τα μέλη της Παιδικής - Νεανικής Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων.

Η χορωδία, που συνεχώς μεγαλώνει, εξελίσσεται και εντυπωσιάζει με το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδό της, έχοντας μάλιστα στο ενεργητικό της συνεργασίες με καταξιωμένους μουσικούς και ερμηνευτές της Ελλάδας, θα ενισχύσει μέσω της ενεργούς συμμετοχής της, την εορταστική ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Για το διπλό χριστουγεννιάτικο «χτύπημα» της Χορωδίας, τη σημαντική αύξηση των μελών της κατά τα τελευταία χρόνια, τη στήριξή της τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και το καλλιτεχνικό στερέωμα, αλλά και για τους μελλοντικούς στόχους της, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη», ο μουσικός Νίκος Ρούσσος, που μαζί με τις συνεργάτιδές του Βούλα Γλύκα, Ρένα Βέργου και Έλλη Γούναρη «μυούν» τα παιδιά του νησιού στον μαγικό κόσμο του χορωδιακού τραγουδιού.

Η παρουσία της Χορωδίας σας στην τελετή έναρξης των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων της Σύρου αποτελεί πλέον παράδοση, αλλά και το «βάπτισμα του πυρός» για τα νέα μέλη σας, τα οποία εμφανίζονται για πρώτη φορά ενώπιον του κοινού. Πόσο σημαντική είναι αυτή η επαφή για τα ίδια τα παιδιά και τι θα παρουσιάσετε φέτος;

«Όντως, για πολλοστή φορά θα έχουμε τη χαρά και την τιμή να αναλάβουμε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της ημέρας αυτής, η οποία συνεχώς εξελίσσεται και αποτελεί «Ημέρα - ορόσημο » για την έναρξη των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο νησί μας.  Όπως είναι φυσικό, προετοιμάζουμε αυτό το διάστημα το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε. Αυτό περιλαμβάνει 10 Χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τραγούδια από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο.

Βεβαίως, θα έχουμε κοντά μας και τα νέα μας μέλη, τα οποία περιμένουν με ανυπομονησία την ημέρα αυτή και έχουμε κάνει κυριολεκτικά έναν «αγώνα δρόμου» ως επιτελείο , προκειμένου να συμπεριλάβουμε στην εμφάνιση αυτή, τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό παιδιών.  Κοντά μας θα είναι φυσικά και τα μεγαλύτερα παιδιά που αποτελούν τη «ναυαρχίδα» μας. Αυτά προετοιμάζονται ξεχωριστά και θα αποδώσουν δυσκολότερα, αλλά και ξενόγλωσσα τραγούδια.  Επίσης θα πλαισιώσει τα παιδιά και μία εξαμελής ορχήστρα, με μουσικούς από την Ορχήστρα μας και όχι μόνο». 

 

Αυτή τη χρονιά κάνετε την παρθενική εμφάνισή σας και στο «Σπίτι του Άη-Βασίλη», ανοίγοντας μάλιστα τον κύκλο των φετινών εκδηλώσεων. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία και με ποιες μελωδίες θα υποδεχτείτε τον Άγιο Βασίλη;

«Η αιτία της μη συμμετοχής μας κατά τα προηγούμενα χρόνια, οφειλόταν κυρίως στη χρονική στιγμή που διεξάγονται οι εκδηλώσεις στο «Σπίτι του Άη-Βασίλη». Δυστυχώς, είναι  σε περίοδο σχολικών διακοπών, οπότε ήταν απαγορευτικό για εμάς, λόγω των αναχωρήσεων αρκετών παιδιών εκτός Σύρου. Φέτος όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, διότι ο αριθμός των παιδιών είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Είμαστε στα 100 εγγεγραμμένα μέλη αυτή στιγμή και το μεγαλύτερο ποσοστό από τα παιδιά της Χορωδίας μας δήλωσαν ότι θα βρίσκονται στη Σύρο και θα υποδεχτούν μελωδικά τον Άγιο Βασίλη, συνοδεύοντας μάλιστα, κάποια από αυτά, με κάποιο μουσικό όργανο. Αυτό αποτελεί και έναν από τους στόχους της Χορωδίας μας, βάσει και του καταστατικού μας. Την ανάδειξη δηλαδή των παιδιών που διαθέτουν κάποια κλήση και ιδιαίτερα χαρίσματα στη μουσική, μέσα από τη δημιουργία μικρών υποσυνόλων».

Από την αρχή της δημιουργίας της, η Χορωδία αποτελεί μία ξεχωριστή «κυψέλη πολιτισμού», η οποία χρόνο με το χρόνο εξελίσσεται. Πόσα μέλη διαθέτει αυτή τη στιγμή και ποιοι οι μελλοντικοί στόχοι που έχετε θέσει;

«Φέτος, όπως και κάθε χρόνο, ξεκινήσαμε με τις ακροάσεις για τα νέα μας μέλη. Δεχόμαστε όμως παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όπως σας είπα και προηγουμένως, αυτές τις ημέρες είχαμε μία ευχάριστη έκπληξη. Σπάμε ως φαίνεται το φράγμα των 100 παιδιών, σε μία συνεχώς ανοδική πορεία που μας εκπλήσσει και μας γεμίζει χαρά, αλλά και με αισθήματα ευθύνης  για το δύσκολο έργο που έχουμε αναλάβει. 

Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα της οργανωμένης δουλειάς, δείχνουν να αποδίδουν καρπούς. Μαζί με τους άμεσους συνεργάτες μου, τις  κ.κ. Βούλα Γλύκα, Ρένα Βέργου και Έλλη Γούναρη εργαζόμαστε με γνώμονα τη συνεχώς αυξανόμενη ποιοτική άνοδο της χορωδίας. Τα παιδιά, αν και πραγματοποιούν μία πρόβα εβδομαδιαίως, παρουσιάζουν μεγάλη πρόοδο. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα που τα παιδιά και οι γονείς τους έχουν αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, κατανοώντας βεβαίως τα οφέλη που προσφέρει το χορωδιακό τραγούδι στην ομαδικότητα, τη συνεργασία και την πνευματική καλλιέργεια των παιδιών. 

Οι μελλοντικοί μας στόχοι είναι πάντα σε συνάρτηση με την Ορχήστρα των Κυκλάδων ή εξετάζονται και αυτόνομα. Το ΔΣ της ΟτΚ και το επιτελείο μας είναι αρμόδια για να αποφασίσουν τις επόμενες εμφανίσεις.  Για το διάστημα έως το Καλοκαίρι, εξετάζονται κάποιες προτάσεις-ιδέες του κ. Νίκου Κυπουργού, μεταξύ των οποίων 2 συναυλίες στη Σύρο με περιεχόμενο το οποίο θα γίνει γνωστό προσεχώς.

Κορυφαίο στόχο για τη Χορωδία μας, αποτελεί  βεβαίως η πρόσκληση από τον κ. Bardot να επισκεφτούμε το Παρίσι μέσα στο 2019. Αποδεχτήκαμε με χαρά την πρόσκληση αυτή και εργαζόμαστε για την υλοποίηση αυτού του ταξιδιού, ως ένα επισφράγισμα της προσπάθειας όλων μας και κυρίως των ίδιων των παιδιών και των γονέων τους. Θα ανοίξουμε για πρώτη φορά τα φτερά μας εκτός Σύρου και είμαστε βέβαιοι ότι η αρχή αυτή θα αποτελέσει το έναυσμα και για μελλοντικές συνεργασίες στο μέλλον. Βρισκόμαστε σε επαφή και με άλλες χορωδίες, όχι μόνο των Κυκλάδων, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν, παρά χάρη σε κάποιους ανθρώπους που έχουν αγκαλιάσει με όλη τη σημασία της λέξης τη χορωδία μας και αναφέρομαι βεβαίως στην κα Δέσποινα Παρασκευαΐδου, στην οποία οφείλεται η σύλληψη και η υλοποίηση της ιδέας για τη δημιουργία αυτής της Χορωδίας. Μας στηρίζει ηθικά και υλικά από την ίδρυσή της. Επίσης δεκάδες γονείς που προσφέρουν εθελοντική εργασία στις εμφανίσεις μας  και συνεισφέρουν με μία συμβολική ετήσια συνδρομή.  Το Δημοτικό  Συμβούλιο μας ανανέωσε την παραχώρηση του ΚΑΠΗ, όπου πραγματοποιούμε τις πρόβες μας. Πολύ απλά θα έλεγα ότι αισθανόμαστε ότι τυγχάνουμε της αγάπης και της ανταπόκρισης όλων γύρω μας. Τα σεμινάρια, από καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου, όπως αυτό της κας Ρόζης Μαστροσάββα που διεξήχθη πέρυσι, αποτελούν επίσης μέρος των στόχων μας».

Αν σας ζητούσα να ξεχωρίσετε μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές  της Χορωδίας, που θα μείνουν αναλλοίωτες στο μυαλό και την καρδιά των μελών της, ποιες θα ήταν αυτές;

«Ανάμεσα στις 20 μέχρι τώρα συναυλίες της Χορωδίας μας, θα ξεχώριζα αναμφισβήτητα την παρθενική συναυλία «Λιλιπούπολη» με τον κ. Νίκο Κυπουργό, τις συναυλίες με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τη συναυλία για τον «Δημήτρη» που έγινε τον Μάρτιο και βεβαίως τη Χορωδιακή συνάντηση με τη Γαλλική Χορωδία του κ. Francis Bardot που έγινε  το  Καλοκαίρι. Αυτή η συναυλία ήταν ουσιαστικά η πρώτη μας «σύμπραξη» με μία άλλη χορωδία σε μουσικό επίπεδο, αλλά και γνωριμίας μεταξύ των παιδιών.  Κάθε συναυλία ήταν  μία μοναδική εμπειρία για τα παιδιά και προσέφερε ξεχωριστές συγκινήσεις σε όλους μας».

Στο παρελθόν, η Χορωδία έχει πλαισιώσει τις συναυλίες αξιόλογων καλλιτεχνών. Υπάρχουν σχέδια για αντίστοιχες συνεργασίες;

«Ο ίδιος ο κ. Κυπουργός, αλλά και όλα τα μέλη του ΔΣ. εργάζονται πάντα προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν υπάρχει ποτέ εφησυχασμός και δεν αφήνεται τίποτα «στην τύχη». Η Χορωδία  μας, ως ένας ζωντανός πυρήνας δημιουργικότητας, με ένα οργανωμένο επιτελείο 4 ατόμων,  κατάφερε πέρυσι να πραγματοποιήσει 4 συναυλίες, διαφορετικού ρεπερτορίου. Τα δεδομένα που εξετάζουμε αυτό το διάστημα, δείχνουν ότι αναμένονται ενδιαφέρουσες  συνεργασίες για το επόμενο διάστημα, οι οποίες όμως θα ανακοινωθούν όταν  θα έρθει η κατάλληλη στιγμή».