Διοργανωτές, διδάσκοντες και συμμετέχοντες των καλοκαιρινών εργαστηρίων του «Εν Χορδαίς & Οργάνοις» γιόρτασαν στην Άνω Σύρο τη λήξη του φετινού κύκλου

Αλληλεπίδραση μικρών και μεγάλων συνεχιστών του Μάρκου

Περίπου σαράντα άτομα, ανεξαρτήτου ηλικίας και μουσικού επιπέδου, έλαβαν μέρος στα καλοκαιρινά εργαστήρια Λαϊκής και Βυζαντινής μουσικής που διοργανώθηκαν στη Σύρο από το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Εν Χορδαίς & Οργάνοις» (Η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή).

Κορυφαίοι μουσικοί και πιστοί φίλοι της Σχολής, οι οποίοι στηρίζουν έμπρακτα το έργο της, αγκαλιάζοντας τις δράσεις της και προσφέροντας τις πολύτιμες γνώσεις τους στη νέα και πολλά υποσχόμενη γενιά καλλιτεχνών του νησιού, δίδαξαν μικρούς και μεγάλους συμμετέχοντες από 27 έως 29 Ιουνίου 2019.

Τα εργαστήρια ήταν χωρισμένα σε έξι διαφορετικές κατηγορίες: Μπουζούκι (Μανώλης Πάππος, Αρίστος Βαμβακούσης), Οργανογνωσία (Γιάννης Καρβούνης), Κιθάρα (Τάκης Φραγκούς), Ακορντεόν (Ηρακλής Βαβάτσικας, Δημήτρης Μαραγκός), Πιάνο (Φίλιππος Παχνιστής) και Βυζαντινή μουσική (Βασίλειος Χασανδρινός, Λουκάς Τσούκος, Κωνσταντίνος Χασανδρινός).

Πολύτιμες γνώσεις για τη μελλοντική σταδιοδρομία τους

Οι συμμετέχοντες -μεταξύ των οποίων και άτομα από τα Γιάννενα, τη Θεσσαλονίκη και το Τέξας (!)-  εκπαιδεύτηκαν σε ζητήματα τεχνικής, αυτοσχεδιασμού και δημιουργίας μουσικών συνόλων, ενώ παράλληλα θα αποκτήσουν γνώσεις αναφορικά με την τεχνοτροπία του οργάνου τους καθώς και με το ρόλο του στην ορχήστρα. Στόχος ήταν να τους δοθούν τα κατάλληλα ερεθίσματα για την περεταίρω προσωπική ενασχόλησή τους με το όργανο που έχουν επιλέξει.

 «Προσπαθούμε να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με καταξιωμένους μουσικούς για να δουν πώς εκείνοι σκέφτονται και χρησιμοποιούν τα όργανα, ώστε να γνωρίσουν περισσότερες πτυχές της μουσικής και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο Αρίστος Βαμβακούσης, βασικός συνεργάτης του «Εν Χορδαίς & Οργάνοις», όπου διδάσκει μπουζούκι, μπαγλαμά, τζουρά και κιθάρα.

Πρόσθεσε δε, ότι τα παιδιά θα καταλάβουν μελλοντικά πόσο χρήσιμες ήταν οι γνώσεις που αποκόμισαν από τα σεμινάρια και πώς θα μπορέσουν τα ίδια να τις εφαρμόσουν στην πράξη, πηγαίνοντας τη μουσική τους ένα βήμα παραπέρα.

Νέος θεσμός που θα μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο

Καταλήγοντας, ο κ. Βαμβακούσης κατέστησε γνωστό ότι η καθιέρωση και η επέκταση των εργαστηρίων αποτελεί φιλοδοξία του Σωματείου, που από την έναρξη της λειτουργίας του συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής του τόπου, καθώς και στην ενδυνάμωση της επικοινωνίας με το φιλόμουσο κοινό. «Θέλουμε κάθε φορά να έχουμε κοντά μας αυτούς τους εξαίρετους μουσικούς, οι οποίοι εκτός από φίλοι μας είναι και ανεξάντλητες πηγές γνώσης».

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, δάσκαλοι και μαθητές γιόρτασαν τη λήξη των εργαστηρίων με μία όμορφη μουσική βραδιά στην Πιάτσα της Άνω Σύρου, όπου μικροί και μεγάλοι έγιναν μία πολυπληθής ορχήστρα χαρίζοντας μοναδικές στιγμές στους επισκέπτες του μεσαιωνικού οικισμού. «Αυτή είναι η ουσία της μουσικής, να μάθεις να παίζεις και να αλληλεπιδράς», υπογράμμισε ο κ. Βαμβακούσης.

Συνεχής ανοδική πορεία

Υπενθυμίζεται πως, το «Εν Χορδαίς & Οργάνοις» ιδρύθηκε το 2017, στη Σύρο, την ιδιαίτερη πατρίδα του Μάρκου Βαμβακάρη και στεγάζεται σε ένα διώροφο ανακαινισμένο κτήριο του 1830, στο κέντρο της Ερμούπολης.

Η ανάγκη δημιουργίας μίας μουσικής σχολής που θα αποτίει ελάχιστο φόρο τιμής στον Πατριάρχη του Ρεμπέτικου, Μάρκο Βαμβακάρη, με έμφαση στην διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της ρεμπέτικης μουσικής επισημάνθηκε από τον συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Μουσικού Ομίλου Σύρου, προς τιμήν του, το καλοκαίρι του 2016. Αφορμή αποτέλεσε η συμμετοχή του μουσικού συνόλου παιδιών, «Το Μυστικό Μπουζούκι», που καταχειροκροτήθηκε τόσο από το κοινό, όσο και από τον ίδιο τον Μαέστρο. Οι Λαϊκοί και Βυζαντινοί μουσικοί τους οποίους εμπιστεύθηκε ο Σταύρος Ξαρχάκος ανέλαβαν να διδάξουν, μεταφέροντας την εμπειρία και τις γνώσεις τους πάνω στη Βυζαντινή, Λαϊκή και Ρεμπέτικη Μουσικοί.