Παρουσίαση βιβλίου

Κουκουναριές Πάρου

  • Τρίτη, 19 Ιουνίου, 2018 - 09:29

To Κέντρο Ιστορικών και Αρχαιολογικών Σπουδών ‘‘Ανασκαφές Πάρου’’, υπό την αιγίδα της ‘‘Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων’’ (Ο.ΠΑ.Σ.) έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Δημητρίου Σκιλάρντι, Προέδρου των ‘‘Ανασκαφών Πάρου’’ και Εφόρου Αρχαιοτήτων ε.τ., με τίτλο: Κουκουναριές Πάρου, Οι ανασκαφές και η ιστορία μίας πανάρχαιης ακρόπολης του Αιγαίου.

Η παρουσίαση είναι αφιερωμένη στην σπουδαιότητα των Κουκουναριών Πάρου Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα διαλέξεων του Μουσείου Μπενάκη (οδός Κουμπάρη 1) Κολωνάκι, την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018, στις 6.30 μμ. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δρ. Γ. Κακαβάς, Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η κα. Εύα Σημαντώνη - Μπουρνιά, Αρχαιολόγος - Ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Δρ. Αναστ. Γκαδόλου, Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιολογικών Έργων της Δ/νσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Την παρουσίαση συντονίζει η κα. Κωνσταντίνα Τσαρούχα, Μέλος της ‘‘Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων’’ (Ο.ΠΑ.Σ.). Ορισμένες πληροφορίες για το Μυκηναϊκό Ανάκτορο Κουκουναριών Πάρου Η ακρόπολη βρίσκεται στο κόλπο της Νάουσα Πάρου. Οι ανασκαφές διενεργήθηκαν από τον συγγραφέα, υπό την αιγίδα της Αρχαιολογικής Εταιρείας στην περίοδο μεταξύ 1976 - 1992. Προκαλεί εξαιρετική εντύπωση η τεράστια διαχρονικότητα της θέσης. Στις Κουκουναριές ο λόφος διατήρησε πολυάριθμους επάλληλους οικισμούς από την 5η χιλ. π.Χ. μέχρι την εποχή του λυρικού ποιητή της Πάρου Αρχιλόχου (7ος αι. π.Χ.). Τον πρώιμο 12ο αι. π.Χ. ο λόφος μεταβλήθηκε σε οχυρωμένη έδρα Μυκηναίου ηγεμόνα και μετά καταστράφηκε στην διάρκεια πυρκαϊάς, περί το 1150 π.Χ. Επάνω στα ερείπια δημιουργήθηκε οικισμός που γνώρισε ακμή τον 8 ο αι. π.Χ. και εγκαταλείφθηκε μετά από σεισμό περί το 700 π.Χ. Ο τελευταίος αρχαϊκός οικισμός του 7ου αι. π.Χ. άρχισε να αποκτά τα χαρακτηριστικά μικρής οργανωμένης πόλης, που περιέβαλε το Ιερό της θεάς Αθηνάς. Μετά το 650 π.Χ., όταν οι κάτοικοι μετακινήθηκαν στην ήδη οχυρωμένη πρωτεύουσα της Πάρου, οι Κουκουναριές ταυτίστηκαν με το ιστορικό παρελθόν του νησιού. Οι Κουκουναριές αποτελούν ένα εξέχον εθνικό και ιστορικό ορόσημο, που υπενθυμίζει την διαχρονική παρουσία του ελληνισμού στο Αιγαίο από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.. Σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη η ολοκλήρωση μελετών για την αρχαιολογική ανάδειξη του χώρου, με χορηγία του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη._ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ Scuola Archeologica Italiana di Atene, Leventis Foundation, Blue Star, Porto Paros