Η βραβευμένη παιδική παράσταση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου στο Θέατρο Απόλλων

Τα ζώα της φάρμας έδωσαν τη λύση

Οι διαδικτυακές περιπέτειες αγαπημένων ζώων της Φάρμας, όπως η Τούλα η κοτούλα, ο Ρούντυ και η Ρόζα, τα γουρουνάκια, αλλά και οι χήνες, ευαισθητοποίησαν τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Σύρου σε ζητήματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου.

Η παιδική παράσταση «Η Φάρμα του Διαδικτύου» της θεατρικής ομάδας «Χιλιοδέντρι» πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Θέατρο «Απόλλων» για τα σχολεία του νησιού.  

Η παρέμβαση διοργανώθηκε από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Θησέας Κυκλάδων», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Σύρου- Ερμούπολης. Την παράσταση χρηματοδοτεί εξ’ ολοκλήρου το Κέντρο Πρόληψης, έχοντας ήδη υλοποιήσει ανάλογες παρεμβάσεις στα νησιά: Πάρος, Αντίπαρος, Ίος, Σαντορίνη, Αμοργός, Τήνος, Σίφνος, Σέριφος και Μήλος. Επόμενοι σταθμοί της «Φάρμας» θα είναι η Νάξος, η Άνδρος και η Μύκονος.

Παραστάσεις υψηλών απαιτήσεων για τα παιδιά

Η θεατρική ομάδα Χιλιοδέντρι δημιουργήθηκε το 2010 με στόχο τη δημιουργία παραστάσεων υψηλής αισθητικής που να απευθύνονται και να «μιλούν» στο παιδί του σήμερα. Ιδρυτικά μέλη της ομάδας είναι η Σοφία Τσινάρη (ηθοποιός – σκηνοθέτης) και η Άννα Πορφύρη (ηθοποιός).

Όπως υπογραμμίζουν, η αγάπη τους για τα παιδιά αλλά και η δική τους ανάγκη ως γονείς να παρακολουθούν αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις μαζί με τα παιδιά τους, τους ώθησε να στραφούν στο παιδικό θέατρο. Κουβαλώντας την πολύχρονη εμπειρία τους στο χώρο με συμμετοχές σε βραβευμένες παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου (Εθνικό Θέατρο – Πειραματική Σκηνή, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ΔΗΠΕΘΕ, Θέατρο Καρέζη κ.α), δημιουργούν παραστάσεις υψηλών απαιτήσεων για παιδιά. Απαραίτητα υλικά για τις παραστάσεις τους είναι ο πειραματισμός, οι πρωτότυποι θεατρικοί κώδικες, η λεπτομερής δουλειά, η ευαισθησία, το χιούμορ, μα πάνω απ’ όλα ο σεβασμός προς τους μικρούς θεατές.

Μέσα από περιοδείες σε σχολεία, θέατρα, μουσεία και άλλους πολιτιστικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, η δουλειά της ομάδας έγινε γνωστή σε παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς και αναγνωρίστηκε.

Εργαλείο για την εκπαίδευση

Η «Φάρμα του Διαδικτύου» αποτελεί την πρώτη και μοναδική παράσταση για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο. Συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία της για 5η χρονιά, η παράσταση έδωσε την ευκαιρία και στους μαθητές της Σύρου να γνωρίσουν τις δυνατότητες αλλά και τους κινδύνους του διαδικτύου.

Το ίντερνετ προσφέρει πολλές ευκαιρίες για εξερεύνηση, δημιουργία και συνεργασία, ωστόσο σημαντικό για τα παιδιά είναι να παραμένουν ασφαλή. Γονείς και εκπαιδευτικοί αναζητούν τρόπους να προστατεύσουν τους μικρούς χρήστες από τυχόν παγίδες. Η ομάδα, ορμώμενη από αυτή την ανάγκη, δημιουργήσαμε την παράσταση «Η Φάρμα του Διαδικτύου», η οποία βασίζεται στο ομώνυμο βραβευμένο βιβλίο των Γιώργου Κορμά και Δρ. Βερόνικας Σαμαρά. Μια παράσταση διασκεδαστική με πολύ τραγούδι και χορό, που όμως δε χάνει στιγμή τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της, καθώς μαθαίνει στα παιδιά με τρόπο άμεσο και διασκεδαστικό να προφυλάσσονται από τις παγίδες του διαδικτύου.  

Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι ο Νικόλας και η Νίκη, δύο παιδιά που ζουν σε μία φάρμα μαζί με το σκύλο τους, τον Ηρακλή. Τα ζώα της φάρμας περνούν αρκετές ώρες σερφάροντας στο internet συχνά πέφτουν σε παγίδες. Ο νέος διαδικτυακός φίλος της Τούλας της κοτούλας είναι όντως αυτός που λέει; Ο Ρούντυ και η Ρόζα, τα γουρουνάκια, παίζοντας διαδικτυακά παιχνίδια στάθηκαν τόσο τυχερά και κέρδισαν δώρα; Τελικά οι άσπρες ή οι μαύρες χήνες είναι καλύτερες; Τα παιδιά της φάρμας με τη βοήθεια της σοφής κουκουβάγιας καταβάλλουν προσπάθειες για να προστατεύσουν τα ζώα από τους «λύκους» του διαδικτύου.

Εγκεκριμένη από το υπουργείο Παιδείας

Η «Φάρμα του Διαδικτύου» σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου-Saferinternet.gr αποτέλεσε το κεντρικό γεγονός πανελλήνιας εκστρατείας ενημέρωσης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Επίσης, διακρίθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ως μία από τις πιο εμπνευσμένες πρακτικές που βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν βασικούς κανόνες ασφάλειας στο Διαδίκτυο καθώς συμπεριλήφθηκε ως μοναδικό έργο από την Ελλάδα στην ειδική πανευρωπαϊκή έκδοση του ιδρύματος Events για τον Ψηφιακό αλφαβητισμό στην Ευρώπη.

Το κείμενο διασκεύασε η Σοφία Τσινάρη, η οποία υπογράφει και σκηνοθετικά η παράσταση. Παίζουν:  Άννα Πορφύρη,  Ελευθερία Κωνσταντοπούλου και Παναγιώτης Γαβρέλας. Η παράσταση πλαισιώθηκε από σχετική συζήτηση με τους μαθητές και τους γονείς τους.