Συγκίνηση και αναπόληση μιας περασμένης εποχής στην παράσταση «Non è possibile» των Μίμου Άπτου

Η Άνω Σύρα θυμήθηκε…

Γλυκές αναμνήσεις από την Άνω Σύρο που έζησε, αγάπησε και «αιχμαλώτισε» στην αιωνιότητα μέσω της πένας της η συγγραφέας Λουκρητία Δούναβη, ξύπνησε η παράσταση «Non è possibile» στα σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού.

Η θεατρική ομάδα «Μίμου Άπτου» διασκεύασε και δραματοποίησε για πρώτη φορά στο φυσικό χώρο τους τέσσερα διηγήματα της κ. Δούναβη από το βιβλίο «Φωνές του Σώματος», με πρόσωπα και περιστατικά χαραγμένα στο μυαλό των μεγαλυτέρων κατοίκων του οικισμού, που είχαν την ευκαιρία να τα θυμηθούν.

Τα τέσσερα διηγήματα παρουσιάστηκαν σε τέσσερα σημεία της Άνω Σύρου με αφετηρία την Καμάρα και κατάληξη τα σκαλάκια της Πιάτσας. Μετά το τέλος κάθε πράξης, κοινό και ηθοποιοί μεταφέρονταν στο επόμενο σημείο.

Μικρές καθημερινές ιστορίες

Με κοινό παρονομαστή την Άνω Σύρο των δεκαετιών του ‘50 και του ‘60, η Λουκρητία Δούναβη αφηγείται στο βιβλίο της μικρές καθημερινές ιστορίες με χιούμορ και συγκίνηση, μεταφέροντας τους αναγνώστες της σε μια άλλη εποχή. Οι Μίμου Άπτου δραματοποίησαν τις ιστορίες αυτές, συνδυάζοντας την αφήγηση και τη θεατρική δράση, τα πρόσωπα, το τότε και το σήμερα σε μια σπονδυλωτή παράσταση με τη σκηνοθετική υπογραφή της Μαρίας Βίλογλου.

Έπαιξαν ο Σπύρος Αθανασάκης, η Αναστάζια Γεννάτου, ο Μάνος Καντάρογλου, η Χριστιάνα Καρτσέλου, ο Γιάννης Παπαδημητρίου, η Ζωή Παρασκευοπούλου, ο Λεωνίδας Πατρικάκος και η Κάλια Σταυρακάκη.

Εντυπωσιακή προσέλευση

Μικροί και μεγάλοι κατέκλυσαν τα γραφικά στενάκια της Άνω Σύρου και γέλασαν, συγκινήθηκαν και χειροκρότησαν θερμά τα μέλη της θεατρικής ομάδας, η οποία έδωσε ξανά πνοή στον οικισμό, αλλά και σε μια εποχή που πλέον «βασιλεύει» μόνο στη μνήμη εκείνων που είχαν την τύχη να τη ζήσουν.

Τις παραστάσεις «έντυσαν» μουσικά οι φωνές της Χρυσούλας Κεχαγιόγλου και της Ρένας Βέργου και το ακορντεόν της Κάντιας Πρίντεζη. Το πρόγραμμα επιμελήθηκε και συντόνισε ο Απόστολος Μάρης. Παρούσα στο δρώμενο ήταν και η συγγραφέας Λουκρητία Δούναβη, η οποία διάβασε συγκινημένη ένα πολύ όμορφο κείμενο για την Απάνω Χώρα.

Στο τέλος όλοι έγιναν μια μεγάλη παρέα που κατέληξε σε ένα αυθεντικό γλέντι, με τη συμμετοχή του Αντώνη Μαραγκού στο μπουζούκι και του Νίκου Ρούσσου στην κιθάρα. Η αξέχαστη αυτή βραδιά έκλεισε με κυκλικούς χορούς στην Πιάτσα, με τις μουσικές του Μπάμπη Δικτυόπουλου στην τσαμπούνα, του Μπάμπη Γαβριήλ στο τουμπάκι και της Ναυσικάς στο κανονάκι.

Πολύτιμη ήταν η υποστήριξη επιχειρηματιών της Άνω Σύρου, που πρόθυμα και γενναιόδωρα προσέφεραν μεζέδες, κρασί και γλυκά για τους επισκέπτες και θεατές της παράστασης.

Υπενθυμίζεται ότι, η θεατρική ομάδα Μίμου Άπτου είναι ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 2002 με έδρα την Ερμούπολη της Σύρου. Η ομάδα όλα αυτά τα χρόνια ανέβασε παραστάσεις, συμμετείχε στο φεστιβάλ επιστημονικής φαντασίας Ερμούπολης και διοργάνωσε φεστιβάλ θεάτρου κούκλας, πολλά θεατρικά εργαστήρια και σεμινάρια με δασκάλους θεάτρου, χορού και μουσικούς. Μέλη της συμμετείχαν σε πολλές άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και ραδιοφωνικές εκπομπές.

Η παράσταση «Non è possibile», μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της την Κυριακή 18 Ιουνίου, αναμένεται να επαναληφθεί τον προσεχή Σεπτέμβρη