Έμφαση στο θέατρο δίνει το φετινό εορταστικό πρόγραμμα της Σύρου με πέντε επαγγελματικές παραστάσεις στο Θέατρο Απόλλων

Θεατρικά Χριστούγεννα

Πρωταγωνιστικό ρόλο θα κατέχει το θέατρο στο φετινό χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στο πλαίσιο του οποίου, θα «ταξιδέψουν» στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων συνολικά πέντε θεατρικές παραστάσεις.

Σε μια προσπάθεια εμπλουτισμού της πολιτιστικής ατζέντας του νησιού, το Τμήμα Πολιτισμού δίνει για πρώτη φορά έμφαση στη θεατρική τέχνη, εντάσσοντας σε ένα πακέτο εκδηλώσεων, έναν ικανοποιητικό αριθμό επαγγελματικών παραστάσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και δύο νέες παραγωγές, που παρουσιάζονται αυτή την περίοδο στην Αθήνα.

Η Παρέλαση

Τελευταίο σταθμό της χειμερινής περιοδείας της ομάδας «This Famous Tiny Circus theater group» με την «Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη θα αποτελέσει το νησί της Σύρου. Η παράσταση του Κωνσταντίνου Μάρκελλου και της Ελένης Στεργίου, η οποία μάλιστα είναι και απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θα παρουσιαστεί στο Θέατρο «Απόλλων», στις 30 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου.

«Δύο αδέλφια, ο Άρης και η Ζωή, ζουν απομονωμένα στην σοφίτα του σπιτιού τους. Έξω η Πόλη, ο άγνωστος κόσμος που ζει και αναπνέει πέρα από τους τέσσερις τοίχους ετοιμάζεται να φορέσει τα γιορτινά της, αφού όπως ο Άρης και η Ζωή υποθέτουν, οι ετοιμασίες που λαμβάνουν χώρα στην πλατεία δίπλα στο σπίτι δε μπορούν παρά να προοιωνίζουν μια κανονική στρατιωτική παρέλαση. Κι ενώ μέσα στο δωμάτιο η σχέση τους εξελίσσεται σε ένα σκληρό και αδυσώπητο παιχνίδι εξουσίας, ο έξω κόσμος από πιθανός ελευθερωτής θα γίνει-μεταφορικά και κυριολεκτικά- ο δήμιός τους»…

Η «Παρέλαση» πρωτοπαρουσιάστηκε με επιτυχία πέρυσι στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας – Β’ σκηνή και μετά την ολοκλήρωση του  δεύτερου κύκλου της στην Αθήνα, ξεκίνησε χθες την περιοδεία της στην ελληνική περιφέρεια (Δωδεκάνησα, Κρήτη και Κυκλάδες).

Φτέρενη κόρη

Έπειτα από ένα χρόνο σκηνικής ύπαρξης και έχοντας αγαπηθεί από θεατές διαφόρων ηλικιών στην Κρήτη, την Κέρκυρα, τη Λαμία, την Αθήνα και τη Ρόδο, η «Φτέρενη Κόρη» της Ομάδας Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ, θα παρουσιαστεί στις 6 Ιανουαρίου 2018 στο θέατρο της Ερμούπολης, αναδεικνύοντας την ομορφιά της διαφορετικότητας και την αξία της πίστης, της καρτερίας και της ανθρωπιάς στη ζωή μας.

«Η φτέρενη κόρη» είναι μια μαγεμένη κοπέλα που από πεντάμορφη κατάντησε πουλί, αποδεχόμενη στωικά τη μοίρα της. Με δύναμη ψυχής και καρτερία θα υπομείνει το «γραφτό» της, θα αντιμετωπίσει την αποκρουστική όψη της αλλά κυρίως τον εμπαιγμό και τα γέλια που αυτή προκαλεί στον κόσμο που δεν έμαθε να αποδέχεται το άλλο, το διαφορετικό∙ αυτό που δεν είναι. Η κόρη μετά από πολλές περιπέτειες θα εξασφαλίσει το θρόνο στο βασιλόπουλο που την αγάπησε σφόδρα, ξαναβρίσκοντας συνάμα τη χαμένη ομορφιά της.

Το λαϊκό αυτό παραμύθι που έχει μεσαιωνικές καταβολές, προσάρμοσε και σκηνοθετεί ο Δημήτρης Φοινίτσης. Ερμηνεύει η Μικαέλα Κεφαλογιάννη.

Ο Πατέρας του Άμλετ

Το πρώτο θεατρικό έργο του συγγραφέα, πεζογράφου και ποιητή Μάνου Ελευθερίου, που παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Θησείον στην Αθήνα, έρχεται στη Σύρο, στις 13 και 14 Ιανουαρίου 2018. Ο δραματικός μονόλογος «Ο Πατέρας του Άμλετ» αποτελεί την αναμέτρηση με τον θάνατο, με αυτά που έγιναν, ο απολογισμός μιας ζωής. Ο Μάνος Ελευθερίου και ο σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης επιχειρούν να μπουν στο μυαλό και την ψυχή ενός μεγάλου δραματικού ήρωα λίγο πριν το τέλος του. Εργαλείο τους ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο οποίος γίνεται η φωνή του επιβλητικού και μελαγχολικού πατέρα του Άμλετ και μας μεταφέρει στον κόσμο του, για να μας θυμίσει πως ο Άμλετ είμαστε εμείς. Το έργο δημιουργήθηκε έπειτα από χρόνια μελέτης του Ελευθερίου πάνω στους μονολόγους του Άμλετ, στις μεγάλες σκηνές και στις παλιές μυθικές μεταφράσεις του Περβάνογλου και του Δαμιράλη.

Το κάλεσμα της Λορίν

Τις δυνατότητες ελευθερίας που μπορεί να έχει το άτομο, όσο και για την καταπίεση και την κοινωνική απομόνωση την οποία υφίστανται όλα τα μέλη μιας κοινωνίας, πραγματεύεται «Το κάλεσμα της Λορίν» σε σκηνοθεσία της Φένιας Αποστόλου, η οποία στο παρελθόν έχει παρουσιάσει ξανά δουλειές της, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου «Akropoditi Dancefest».

«Είναι Απόκριες. Ο άντρας (Πέδρο) μεταμφιέζεται σε Λορίν Μπακόλ, ενώ η γυναίκα (Ρόζα) σε Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. Αυτό που ξεκίνησε σαν παιχνίδι, η αναζήτηση της ανανέωσης στη σχέση τους, μετατρέπεται σε αποκάλυψη: ο άνδρας προτείνει στη γυναίκα να παίξουν με ένα αντικείμενο, αλλά η γυναίκα χαλάει το «παιχνίδι». Τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχαν προκαθορισμένοι «ρόλοι»;

Μέσα από το έργο της Παλόμα Πεδρέρο, το κοινό θα οδηγηθεί σε ένα τολμηρό παιχνίδι αποκαλύψεων και αντιμέτωπο με τον εαυτό του, καθώς οι κοινωνικοί ρόλοι που απονέμονται και υιοθετούνται ακόμα και από την παιδική ηλικία, αρχίζουν να αμφισβητούνται. Το «Κάλεσμα της Λορίν» με ερμηνευτές τους Ιωάννη Αθανασόπουλου και Βιργινία Ταμπαροπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στη Δεύτερη Σκηνή του θεάτρου Αργώ στις 10 Δεκεμβρίου κα «ταξιδεύει» για πρώτη φορά εκτός Αθήνας, με δύο παραστάσεις στο Θέατρο Απόλλων στις 18 και 19 Ιανουαρίου 2018.

«Βρωμιά»

Το διαχρονικό έργο του Ρόμπερτ Σνάιντερ «Βρωμιά» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, φέρνει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων ο Κωνσταντίνος Φάμης και η ομάδα του, στις 24 και 25 Ιανουαρίου.

«Ο Σαντ είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα της σύγχρονης και τελικά διαχρονικής επικαιρότητας... Ένας από τους μετανάστες που καταφθάνουν στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κουβαλώντας τις πιο ταλαιπωρημένες «αναμνήσεις» και στιγμές της ζωής τους. Ο Σαντ είναι τριάντα χρονών. Γεννήθηκε κι έζησε στο Ιράκ. Πριν από περίπου μία πενταετία ταξίδεψε στην Ευρώπη, τον τόπο που ονειρευόταν κι είχε βαθιά αγαπήσει, διαβάζοντας και μελετώντας. Τα κατάφερε! Σήμερα, ζει σε αυτή την Ευρώπη που ονειρεύτηκε, χωρίς όμως τα απαραίτητα χαρτιά. Είναι ένας ακόμη πολιτικός- οικονομικός μετανάστης, φοβισμένος και κλεισμένος στο δωμάτιό του.

Ο Σαντ είναι ο Άλλος, ο αποκλεισμένος, ο ξένος, ο διαφορετικός που συχνά “φταίει” για όλα τα κακά και μαύρα της ζωής μας. Είναι ο γείτονάς μας στο Βερολίνο, στη Βιέννη, στα περίχωρα του Παρισιού ή πιο κοντά, στο κέντρο της πόλης μας». Την παράσταση σκηνοθετεί η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων της Σύρου περιλαμβάνονται και παραστάσεις ερασιτεχνικών θιάσων του νησιού. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί το προσεχές χρονικό διάστημα.