Η πρώτη «εξόρμηση» της πρωτοποριακής παράστασης της Φένιας Αποστόλου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

«Το Κάλεσμα της Λορίν» έσπασε τα κοινωνικά ταμπού

Δυνατή, καθηλωτική, συγκινητική και βαθύτατα διεισδυτική στην εσωτερική αναμέτρηση του ανθρώπου με τη φύση του αποδείχθηκε και ενώπιον του Συριανού κοινού η φετινή συμπαραγωγή του Χοροθεάτρου Λυδία Λίθος και του Θεάτρου Αργώ.

Η θεατρική παράσταση «Το Κάλεσμα της Λορίν» σε σκηνοθεσία της Φένιας Αποστόλου πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη εξόρμησή της από την πρωτεύουσα, στο πλαίσιο του χριστουγεννιάτικου προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Για δύο βραδιές (18 & 19 Ιανουαρίου), η σκηνή του Θεάτρου «Απόλλων» μετατράπηκε στο σπίτι του Πέδρο (Ιωάννης Αθανασόπουλος) και της Ρόζα (Βιργινίας Ταμπαροπούλου) για ένα απρόσμενο παιχνίδι αποκαλύψεων και προσωπικών εξομολογήσεων, που φέρνουν αντιμέτωπο τον θεατή με την ψυχολογική αποσύνθεση του ανθρώπου, ο οποίος έχει -υποταχτεί – παθητικά- στα μέτρα και τα σταθμά που ορίζει η κοινωνική πραγματικότητα.

Ερωτισμός και καταπίεση συνυπάρχουν στο έργο της πολυβραβευμένης Ισπανίδας συγγραφέως Παλόμα Πεδρέρο, το οποίο παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Φένια Αποστόλου, γνωστή στο κοινό του «Akropoditi DanceFest» στη Σύρο μέσα από παλαιότερες χορευτικές- παραστάσεις της.

Ένα παιχνίδι «μεταμόρφωσης» και παρωδίας των παραδοσιακών ρόλων ενός ζευγαριού αποτελεί αφορμή για να αποκαλυφθεί, εντός 70 λεπτών, η αβέβαιη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η κοινωνία και η αδυναμία των κοινωνικών ρόλων που απονέμονται και υιοθετούνται από την παιδική ηλικία ακόμα.

«Ελπίζω το Συριανό κοινό να αναζητήσει ξανά έργο μου»

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το έργο δοκιμάστηκε σε μεγάλη κλίμακα και απέδειξε τη δυναμική του στο μαγευτικό Θέατρο Απόλλων, το υπέροχο αυτό κομψοτέχνημα», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η σκηνοθέτης της παράστασης. «Παρουσιάσαμε μια διαφορετική πρωτοποριακή παράσταση με δυνατό μήνυμα και μέσα από τη δική μου αισθητική, που ελπίζω να άγγιξε το Συριανό κοινό, ώστε να αναζητήσει ξανά δικό μου έργο» πρόσθεσε, εκφράζοντας την επιθυμία να επισκεφτεί και μελλοντικά την πρωτεύουσα των Κυκλάδων με την πιο πρόσφατη παραγωγή της «Βαλπούργη - Η Ιστορία μιας Μάγισσας», ένα εικαστικό χοροθεατρικό έργο που αποτελεί ύμνο και φόρο τιμής στις γυναίκες που, για αιώνες, βασανίστηκαν και καταπιέστηκαν άδικα.

Υπογραμμίζεται ότι, το «Κάλεσμα της Λορίν» έκανε πρεμιέρα στις 21 Οκτωβρίου 2017 στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου «Αργώ» στην Αθήνα, ενώ υπήρξε από τις πρώτες παραστάσεις που εντάχθηκαν έγκαιρα στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της Σύρου. Παρά το αρχικό προγραμματισμό του Θεάτρου Αργώ, το έργο πήρε παράταση για δύο ακόμη μήνες και θα παρουσιάζεται έως τις 11 Φεβρουαρίου 2018. Στόχος της σκηνοθέτιδος είναι η παρουσίασή του και σε άλλες πόλεις τόσο της Ελλάδας, όσο και του εξωτερικού, όπου «ταξιδεύουν» συχνά πολλές παραστάσεις τους, συμμετέχοντας σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ.