«Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα», «Τα πέντε στοιχεία» και η «Ασκητική» στο προσεχές θεατρικό μενού της Σύρου

Επιμένουμε… θέατρο

  • Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου, 2018 - 06:14

Δύο μονόλογοι και μία μουσικοχορευτική παράσταση εντάχθηκαν στο θεατρικό μενού της Σύρου για τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με αποφάσεις της Επιτροπής Πολιτισμού, οι οποίες εγκρίθηκαν και από το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το πολυβραβευμένο έργο του Ντάνκαν Μακμίλαν και του Τζώνυ Ντόναχο "Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα” θα παρουσιαστεί στις 20 και 21 Μαρτίου, στο Θέατρο Απόλλων από το Κέντρο Χορού, Σύγχρονης Έκφρασης και Δημιουργίας «Ακροποδητί».

«Η μαμά ενός επτάχρονου κοριτσιού κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. «Ήταν κάτι εντελώς ανόητο, κάτι που συμβαίνει όταν κάποιος δεν μπορεί με τίποτα να είναι ευτυχισμένος», της είπαν. Το κοριτσάκι θέλοντας να βοηθήσει τη μητέρα του ξεκινάει μια λίστα με κάθε υπέροχο πράγμα στον κόσμο για το οποίο αξίζει κανείς να ζει. Ενήλικας πια, έρχεται να διηγηθεί την ιστορία της, παρακινώντας το κοινό να παίξει τους υπόλοιπους χαρακτήρες της ζωής της.

Τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε γι' αυτούς που αγαπάμε;

Οι οδηγίες των συγγραφέων είναι σαφείς: μια άδεια σκηνή, ένας ηθοποιός αντιμέτωπος με το κοινό του, ένας μόνο φωτισμός, καμία σκηνική αλλαγή, ταύτιση του κειμένου με την ηλικία και τις εμπειρίες του ηθοποιού και πλήρης προσαρμογή των πολιτισμικών στοιχείων στη χώρα που το έργο παριστάνεται. Μόνο έτσι ανθίζουν όλα τα χρώματα αυτής της διαδραστικής και απογυμνωμένης θεατρικής εμπειρίας.

Το "Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα” ανέβηκε για πρώτη φορά το 2013 στην Αγγλία και έκτοτε ταξιδεύει ασταμάτητα σε όλο τον κόσμο. Αφού απέσπασε το βραβείο Critics’ Pick των New York Times και τις διθυραμβικές κριτικές των Guardian, Time Out, Independent, Evening Standard, Telegraph και Sunday Times και ύστερα από την τεράστια επιτυχία που γνώρισε σε Αγγλία, Αμερική, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και στην Ελλάδα την άνοιξη του 2017, σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη. Παίζει η πολύγλωσση ηθοποιός Μελίνα Θεοχαρίδου η οποία επέστρεψε στη χώρα μετά από 14 χρόνια για να ερμηνεύσει τον κεντρικό ρόλο.

Φωτιά, αέρας, νερό, γη και 5ο στοιχείο

Η μουσική παράσταση «Τα 5 στοιχεία», βασισμένη στη θεωρία του Ησίοδου, για τα πέντε θεμελιακά στοιχεία (φωτιά, αέρας, νερό, γη και 5ο στοιχείο…) έρχεται στο Θέατρο Απόλλων, στις 4 Απριλίου 2018. Η Άννα Μπουρμά παρουσιάζει, ερμηνεύει και σκηνοθετεί, ενώ τα τραγούδια και τα κείμενα υπογράφει ο συνθέτης & στιχουργός Τάκης Μπουρμάς.

Στα «5 Στοιχεία» η χρήση της τεχνολογίας είναι έντονη, μέσα από τη χρήση video προβολών βασισμένα πάνω στην σύγχρονη τεχνική του projection mapping, που απογειώνουν αυτό το μουσικό ταξίδι. 

Όργανα παραδοσιακά συνθέτουν την παράσταση, όπως νταούλια, τσαμπούνες, ελληνικές γκάιντες, καβάλι αλλά και σύγχρονες τεχνικές όπως computer programming και looping, δίνουν ένα πρωτόγνωρο αποτέλεσμα.

Έτσι ο ακροατής αντιλαμβάνεται από το πρώτο άκουσμα το ταξίδι της παράδοσης στο παρόν και συνδέεται με την αρχαία Ελληνική φιλοσοφία καθώς και με την σύγχρονη αναζήτηση και γραφή.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τα κείμενα της παράστασης:

Φωτιά: Το ξέρω πως η φωτιά μόνο με φωτιά φουντώνει και όχι με αναβολές.

Αέρας: Όπου φυσάει ο άνεμος πάμε κι εμείς. Είναι σαν να μην υπάρχει τίποτα άλλο στην σκέψη μας, πέρα από την διατεταγμένη αποστολή.

Νερό: Στο νερό βρήκα έναν συμπολεμιστή στην μάχη να μετατρέψω τον βάλτο μου σε καθαρή τρεχούμενη διαφάνεια.

Γη: Όταν ο έρωτας κυριεύει τους ανθρώπους, αποθεώνεται η αρμονία των αισθήσεων, ανθίζουν τα ρόδα στην αυλή μου, παίρνει σάρκα και οστά η αθανασία, χαμογελάει η Γή ολάκερη, επιβεβαιώνεται ο μόνος γνωστός παράδεισος.

To πέμπτο στοιχείο: Τα ερωτήματα θα παραμείνουν ερωτήματα και μάλλον έτσι θα μείνουν στο Πάντα.

Αγώνας για την ανεύρεση και κατανόηση του Θεού

Η «Ασκητική», ένα από τα πιο εμπνευσμένα και συμπαγή κείμενα της ελληνικής γλώσσας, πολυεπίπεδο και αποκαλυπτικό, το δοκίμιο-μανιφέστο, στο οποίο ο Καζαντζάκης καταθέτει τις οδύνες και τις ελπίδες του προσωπικού του αγώνα για την ανεύρεση και την κατανόηση του Θεού, του δικού του Θεού θα παρουσιαστεί σε μορφή θεατρικού μονολόγου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, τον ερχόμενο Απρίλιο.

Παίζει και σκηνοθετεί ο Βασίλης Βασιλάκης, απόφοιτος της σχολής του Κουν και δραστήριος εργάτης του θεάτρου. Ο ίδιος έχει εδώ και αρκετά χρόνια αφοσιωθεί στην πολιτιστική δράση έξω από τη θεατρική αγορά της Αθήνας, δράση πολυεπίπεδη και πολυσχιδής, διδασκαλία υποκριτικής στη θεατρική ομάδα της Αίγινας, παιδικό θέατρο, μαριονέτες.