Οι θεατρικές ομάδες της Σύρου άφησαν και φέτος το στίγμα τους στο Συριανό Καρναβάλι

Εντυπωσιασμένοι οι Γάλλοι επισκέπτες

Στο αποκριάτικο κλίμα της σάτιρας μύησαν κατοίκους και επισκέπτες της Σύρου τέσσερις ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες, οι οποίες ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μία ακόμη σπονδυλωτή παράσταση, με την οποία άνοιξε το τελευταίο και πιο συναρπαστικό τριήμερο του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής».

Οι θεατρικοί όμιλοι «Απόλλων» και «Σουρής» και ο θίασος του Γρηγόρη Γαλαντή παρουσίασαν επί σκηνής του Θεάτρου Απόλλων αποσπάσματα από επιτυχημένες παραστάσεις του, ενώ η Θεατρική Ομάδα «Μπαστιάς» έδωσε στο κοινό μία πρώτη γεύση από ένα καινούριο έργο.

Την παράσταση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων και τα μέλη της αντιπροσωπίας από την πόλη Grillon της Γαλλίας, τα οποία επισκέφτηκαν τη Σύρο για να λάβουν μέρος στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του νησιού.

Την ικανοποίησή της για τη συνεχή εξέλιξη του Συριανού Καρναβαλιού, το οποίο κατάφερε να ανοίξει περισσότερο τα φτερά και πέρα από τα ελληνικά σύνορα, εξέφρασε στο σύντομο χαιρετισμό της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού. Δεν παρέλειψε δε να ευχαριστήσει θερμά τους ερασιτέχνες ηθοποιούς, αλλά και όλους τους συντελεστές της σπονδυλωτής παράστασης, που με την αγάπη, το μεράκι και την προθυμία τους υποστηρίζουν έναν ακόμη δυνατό θεσμό που έχει ήδη καθιερωθεί και αναδεικνύει τον χαρακτήρα του Καρναβαλιού της Σύρου.

Το ακριβό το άρωμα θέλει μικρό μπουκάλι

Τη βραδιά παρουσίασε ο ηθοποιός Γιώργος Μιχαλάκης, ενσαρκώνοντας το κυρίαρχο πρόσωπο του Συριανού Καρναβαλιού, Γεώργιο Σουρή. Μέσα από πρωτότυπα και ευφυέστατα στιχάκια που εμπνεύστηκε και συνέγραψε ο ίδιος, το κοινό μπήκε στο πνεύμα των τεσσάρων έργων, που στόχο είχαν να σχολιάσουν τα «κακώς κείμενα» της κοινωνίας, της πολιτικής σκηνής, αλλά και των ανθρωπίνων σχέσεων.

«Το άρωμα το ακριβό θέλει μικρό μπουκάλι. Και είναι και πρέπον και σωστό, μα και σε όλους αρεστό, να δούμε λίγο θέατρο μέσα στο Καρναβάλι», υπογράμμισε ο κ. Μιχαλάκης και στη σκηνή ανέβηκε πρώτος ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος «Απόλλων» με τις «Βρώμικες Ιστορίες» του Μπάρι Κιφ, ένα έργο που βγάζει τη γλώσσα στη μεγαλοαστική τάξη και σαρώνει κάθε σύστημα «εξουσίας» και «ηθικής» που απαξιώνει την εξουσία και ξεφτιλίζει την ηθική. Στο απόσπασμα, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Ζουλουφού, έπαιξαν οι: Βιβή Πελέκη, Χρήστος Ρούσσος, Γιάννης Ξαγοράρης, Γιάννης Γρυπάρης και Μάνος Εμμανουήλ.   

Αμέσως μετά, ακολούθησε ένα μικρό απόσπασμα με μουσικές και χορευτικές δόσεις από την κωμωδία του Γρηγόρη Γαλαντή «Δεν ήταν 12 οι Θεοί». Έπαιξαν οι: Δώρα Μουστάκα, Βαρβάρα Μπουλούμπαση, Νίκος Δουράτσος, Στέφανος Στεφάνου, Δημήτρης Βουτσίνος, Μαρουλία Καραβιώτου, Αργυρώ Γαλαντή και ο δημιουργός της παράστασης Γρηγόρης Γαλαντής.

Μέρος από το έργο του Έρικ- Εμμάνουελ Σμιτ «Μικρά Συζυγικά Εγκλήματα» παρουσίασε η Θεατρική Ομάδα Μπαστιάς. Έπαιξε, σκηνοθέτησε και επέλεξε μουσική ο Ανδρέας Τζίνης, έχοντας μαζί του επί σκηνής τη νεαρή Μαρία Θαλασσινού.

Ο επίλογος της φετινής σπονδυλωτής παράστασης γράφτηκε με τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, έργο που παρουσίασε για πρώτη φορά ο Θεατρικός Όμιλος «Σουρής» πριν από 16 περίπου χρόνια, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία τόσο στη Σύρο, όσο και στην Κύπρο. Στο απόσπασμα έπαιξαν: οι Γιώργος Σιγάλας (Πλούτος), Μάνος Εμμανουήλ, Γιάννης Δεσύπρης, Βιργινία και Κατερίνα Χαρμπάτση, Νίκος Ρούσσος, Πέτρος Στεφάνου, Νατάσα Παπαθανασίου και πολλοί ακόμα ηθοποιοί του Ομίλου. Τα κοστούμια ήταν του Γιάννη Βέλλη.

Γερές βάσεις για μια στενότερη επαφή μεταξύ Grillon - Σύρου

Η παράσταση ενθουσίασε τόσο το κοινό της Σύρου, όσο και τους επισκέπτες από τη Γαλλία, οι οποίοι μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού. Οι δύο πλευρές συζήτησαν το ενδεχόμενο εορτασμού των 25 χρόνων από την αδελφοποίηση της πόλης Grillon με τον πρώην Δήμο Άνω Σύρου, με τον προγραμματισμό εκδηλώσεων τόσο στη Σύρο, όσο και τη Γαλλία. «Είμαστε Φιλέλληνες και τα τελευταία 25 χρόνια, μαθαίνουμε ελληνικά και χορούς της χώρας σας», δήλωσε η κ. Francoise Sisteron, καθιστώντας γνωστό ότι επιθυμία των κατοίκων της Grillon είναι η δημιουργία γερών βάσεων για μία στενότερη επαφή και συνεργασία με τη Σύρο. Με τη σειρά της, η κ. Μενδρινού τόνισε ότι η αγάπη τους για τη Σύρο τιμά ιδιαιτέρως το Δήμο, ο οποίος και θα φροντίσει να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία για πάρα πολλά χρόνια.