"Τα παιδιά του Γαλάζιου Πλανήτη" ταξιδεύουν στην Άνδρο

  • Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2018 - 14:27

Σε τρεις παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Χώρα, στο Κόρθι και στο Γαύριο, στις 7 και 8 Μαρτίου 2018, τα παιδιά των νηπιαγωγείων της Άνδρου θα «ταξιδέψουν» και θα έρθουν σε επαφή με «τα παιδιά του Γαλάζιου Πλανήτη»! Αυτός είναι ο τίτλος της παράστασης που ανεβάζει το Μικρό Εθνικό, ο παιδικός θίασος του Εθνικού Θεάτρου, διασκευάζοντας το πολυβραβευμένο έργο του διάσημου Ισλανδού Αντρι Σνάιρ Μάγκνασον.

Η πρωτοβουλία και η είσοδος στις παραστάσεις, που τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Άνδρου, είναι μια δωρεά του Φεστιβάλ Άνδρου, όπως και οι μετακινήσεις των παιδιών από Μεσαριά στη Χώρα και από το Μπατσί στο Γαύριο.

Αναλυτικά οι παραστάσεις στην Άνδρο

7 Μαρτίου, 10:00 στο δημοτικό θέατρο Χώρας, θα το παρακολουθήσουν τα νηπιαγωγεία Χώρας και Μεσαριάς.

7 Μαρτίου, 17:00 στο νηπιαγωγείο Κορθίου, θα το παρακολουθήσει το νηπιαγωγείο Κορθίου.

8 Μαρτίου, 10:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού Γαυρίου, θα το παρακολουθήσουν τα νηπιαγωγεία Γαυρίου και Μπατσίου.

Ποια είναι «Τα παιδιά του Γαλάζιου Πλανήτη»;

Η Χίλντα και ο Μπριμίρ ζουν σε ένα γαλάζιο πλανήτη σε ένα άλλο γαλαξία, μακριά στο διάστημα, που κατοικείται μόνο από παιδιά, όλο παιχνίδι και χαρά και χωρίς σχολείο και βαρετές, βαρετές δουλειές. Μια μέρα στο γελαστό βασίλειό τους προσγειώνεται με το αερόστατό του ο μυστηριώδης Σούπερ Γκλαμ που υπόσχεται ότι μπορεί να τους μάθει να πετούν με ένα μικρό αντάλλαγμα, ένα κομμάτι από τη νεότητά τους.

Η Χίλντα και ο Μπριμίρ ακολουθούν ενθουσιασμένοι τον Σούπερ Γκλαμ που αποδεικνύεται ούτε Σούπερ ούτε Γκλαμ. Καθώς μαθαίνουν να πετούν παρατηρούν ότι από την άλλη πλευρά του πλανήτη τα παιδιά ζουν χωρίς παιχνίδια και χαρά. Όταν ρωτούν τον Σούπερ Γκλαμ η απάντηση είναι αφοπλιστική: «μα τι σας νοιάζει εσάς; Κάποιοι πρέπει να πληρώσουν για τη δική σας ευτυχία!».

Η Χίλντα και ο Μπριμίρ το σκέφτονται καλά και αποφασίζουν ότι η μόνη λύση για τη δική τους ευτυχία είναι να κάνουν ευτυχισμένα όλα τα παιδιά δρώντας άμεσα και αποφασιστικά για να σώσουν τον γαλάζιο πλανήτη από την καταστροφή!

Μεταφρασμένο σε τριάντα γλώσσες, από τα εσθονικά και τα κινέζικα μέχρι τα κορεάτικα και βέβαια, τα ελληνικά (εκδόσεις Πατάκη), με δεκάδες βραβεία σε όλο τον κόσμο, «Τα παιδιά του Γαλάζιου Πλανήτη» μιλούν για τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής αποδεικνύοντας τελικά ότι η γενναιοδωρία και η μαγεία είναι τα μόνα που μπορεί να βασιστεί κανείς.

Τρεις ηθοποιοί με την ευρηματική καθοδήγηση της σκηνοθέτιδας Κατερίνας Καραδήμα φτιάχνουν το δικό τους γαλάζιο πλανήτη με την Χίλντα, τον Μπριμίρ και τον Σούπερ Γκλαμ επί σκηνής, μοιράζουν επί τόπου ρόλους, μπαλόνια, χρυσόσκονη, ταλκ και ζωντανεύουν τη μεγάλη περιπέτεια. Ένα πλανήτη με τα άγρια θηρία του και πολλές φορές, το αγριότερο όλων, τον άνθρωπο.

Περισσότερα για το έργο...

Είσαι έτοιμος για τον Γαλάζιο Πλανήτη; Τι θα έδινες σε κάποιον που θα υποσχόταν ότι θα πραγματοποιήσει τα πιο τρελά σου όνειρα;  Μέχρι πού θα έφτανες για να μάθεις να πετάς, για να ξεφορτωθείς μια και καλή τις βροχερές μέρες ή τον αναγκαστικό ύπνο;

Ο Μάγκνασον στο βιβλίο του τολμά να περιγράψει τη φύση όπως πραγματικά είναι: όχι σαν έναν ανεξάντλητο παιδότοπο αλλά σαν ένα βασίλειο μοναδικό και εύθραυστο σαν κάτι δικό μας, πολύτιμο, που βρίσκεται υπό απειλή. Και η απειλή είμαστε εμείς οι ίδιοι.

Ένα έργο για μικρούς από μια μικρή χώρα που ξεπέρασε τα γεωγραφικά, πολιτισμικά και γλωσσικά σύνορα, διασκευάστηκε σε θεατρικό έργο από τον ίδιο τον συγγραφέα και ανέβηκε μέχρι τώρα σε πέντε χώρες. Το πρώτο παιδικό βιβλίο που έχει κερδίσει το Ισλανδικό Βραβείο Λογοτεχνίας στην ιστορία του θεσμού.

Συντελεστές παράστασης

Σκηνοθεσία – Διασκευή: Κατερίνα Καραδήμα

Μετάφραση: Τζούλια Διαμαντοπούλου

Σκηνικά – Κοστούμια: Λίλη Κυριλή

Βοηθός σκηνοθέτη: Αιμίλιος Αλεξανδρής

Διανομή ρόλων: Νικόλας Αναστασόπουλος, Μαλαματένια Γκότση, Γιάννης Παναγόπουλος

Διάρκεια: 45'

ΤΡΕΗΛΕΡ

https://www.youtube.com/watch?time_continue=13HYPERLINK "https://www.youtube.com/watch?time_continue=13&v=5zMJlKgdVzo"&HYPERLINK "https://www.youtube.com/watch?time_continue=13&v=5zMJlKgdVzo"v=5zMJlKgdVzo

Το Φεστιβάλ Άνδρου ευχαριστεί θερμά τη Fast Ferries για την ευγενική χορηγία των εισιτηρίων μετακίνησης των καλλιτεχνών.