«Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα»: το καλύτερο «αντικαταθλιπτικό» με συνταγή της Ιόλης Ανδρεάδη και της Μελίνας Θεοχαρίδου αναπτέρωσε το Συριανό κοινό

Μια Υπέροχη παράσταση

Υπέροχο κείμενο… υπέροχη σκηνοθεσία… ακόμα πιο υπέροχη ερμηνεία. Η παράσταση «Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα» με τη Μελίνα Θεοχαρίδου πετυχαίνει το εξής υπέροχο: ξεκλειδώνει τον συναισθηματικό κόσμο των θεατών, τα μάτια των οποίων πλημμυρίζουν, από την αρχή ως το τέλος, από δάκρυα χαράς και δάκρυα συγκίνησης… εκ περιτροπής.

Το πολυβραβευμένο έργο των Ντάνκαν Μακµίλαν και Τζόνυ Ντόναχο, μετά την επιτυχημένη παρουσίασή του στην Αθήνα και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, έφτασε και στη Σύρο, χαρίζοντας στους θεατρόφιλους του νησιού μία μοναδική εμπειρία.

Την παράσταση, σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, διοργάνωσε για δύο βραδιές στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων το Κέντρο Χορού, σύγχρονης έκφρασης και δημιουργίας «Ακροποδητί», μέλη του οποίου ανέλαβαν καθήκοντα βοηθού στην τρυφερή διάδρασή της πρωταγωνίστριας με τους θεατές.

Τόσο η συγγραφική όσο και η σκηνοθετική γραμμή του έργου προσέφερε στο κοινό την ευκαιρία να βοηθήσει την ηρωίδα στην αφήγηση της προσωπικής ιστορίας της, είτε μέσω της σκηνικής παρουσίας του, είτε μέσω της ανάγνωσης σημειωμάτων με μερικά από «όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα» που δίνουν γεύση, χρώμα, ρυθμό και πολλή χαρά στη ζωή μας.

Ενεργή συμμετοχή των θεατών

Σύμφωνα με την υπόθεση, η μαμά ενός επτάχρονου κοριτσιού κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. «Ήταν κάτι εντελώς ανόητο, κάτι που συμβαίνει όταν κάποιος δεν μπορεί με τίποτα να είναι ευτυχισμένος», της είπαν. Το κοριτσάκι θέλοντας να βοηθήσει τη μητέρα του ξεκινάει μια λίστα με κάθε υπέροχο πράγμα στον κόσμο για το οποίο αξίζει κανείς να ζει. Ενήλικας πια, έρχεται να διηγηθεί την ιστορία της, παρακινώντας το κοινό να παίξει τους υπόλοιπους χαρακτήρες της ζωής της.

Ως εκ τούτου, Συριανοί θεατές στάθηκαν στο πλευρό της Μελίνας, ερμηνεύοντας με αυθορμητισμό και γλυκύτητα πολλούς και διαφορετικούς ρόλους: τον κτηνίατρο, τον πατέρα, την ψυχολόγο, την καθηγήτρια και τον μεγάλο έρωτα της ηρωίδας, τον Μάριο.

Η αμφίδρομη σχέση του κοινού με την ηθοποιό, η οποία απέδειξε στο έπακρο την ικανότητά της να αντεπεξέρχεται σε κάθε συνθήκη και απρόοπτο (ξενόγλωσσος θεατής, με τον οποίο η επικοινωνία έγινε εις την ιταλικήν), δημιούργησε, σχεδόν από την αρχή, την αίσθηση μίας μεγάλης παρέας, που δε θύμιζε σε τίποτα την ατμόσφαιρα μίας «παραδοσιακής» θεατρικής παράστασης.

Γέλιο και συγκίνηση

Αποδεσμευμένο από οποιαδήποτε ταμπέλα που θα το κατηγοριοποιούσε (μονόλογος, stand-up comedy, δράμα, κωμωδία), το συναισθηματικά προικισμένο -από τη φύση του- έργο κατάφερε να τρυπώσει στις καρδιές των θεατών με την απλότητα, την αθωότητα και την ειλικρίνειά του.

Η Μελίνα του -προσαρμοσμένου στα ελληνικά κειμένου από την Ιόλη Ανδρεάδη και τον Άρη Ασπρούλη- έγινε για μιάμιση ώρα η γνωστή μας, η γειτόνισσά μας, η συμμαθήτριά μας, η φίλη μας, ένας δικός μας άνθρωπος.

Το χιούμορ, τα βαθιά μηνύματα του έργου, αλλά και η διαπίστωση πως η εξωτερίκευση των σκέψεων και των συναισθημάτων μας μπορεί να αποτελέσει «σωσίβιο» τόσο για τους ανθρώπους που αγαπάμε, όσο και για τον ίδιο μας τον εαυτό, συντελούν στην επιτυχία μίας παράστασης, η οποία κερδίζει επάξια μία θέση στη λίστα των ευχάριστων αναμνήσεων κάθε θεατή ξεχωριστά.

«Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα» θα παρουσιάζονται για δύο ακόμα Σάββατα στο θέατρο Tempus Verum - Εν Αθήναις, στο Γκάζι και το καλοκαίρι θα «ταξιδέψουν» σε περισσότερες πόλεις της Ελλάδας για να μαγέψουν, να συγκινήσουν και να ενεργοποιήσουν -υποκριτικά- κι άλλους θεατές.