«Οι Ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α’ Τάξης

Το θέατρο γίνεται παράδοση στο ΕΠΑΛ Σύρου

Ένα από τα πιο δημοφιλή έργα της σύγχρονης δραματουργίας με την υπογραφή του Αμερικανού συγγραφέα Νιλ Σάιμον, παρουσίασε χθες το απόγευμα η Α’ Τάξη του Ημερήσιου ΕΠΑΛ Σύρου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Κωνσταντίνος Τουλούπης» στο Μάννα.

Η διασκευή της ανάλαφρης ρομαντικής κωμωδίας «Οι Ηλίθιοι» αποτέλεσε τη δεύτερη θεατρική δουλειά πρωτοετών μαθητών του σχολείου, στο πλαίσιο της «Ζώνης Δημιουργικών Δραστηριοτήτων». Το θέατρο κατέχει, πλέον, μόνιμη θέση στις δράσεις του Επαγγελματικού Λυκείου, αφού επί πέντε συνεχή έτη, πραγματοποιούνται παραστάσεις, την περίοδο της άνοιξης.

«Τα παιδιά συμμετέχουν με ιδιαίτερη χαρά στην ομάδα και παρά τον αρχικό δισταγμό τους ή το φόβο τους απέναντι στην έκθεση, σταδιακά λύνονται, κοινωνικοποιούνται, συνεργάζονται μεταξύ τους, αναπτύσσουν φιλίες και απολαμβάνουν την όλη διαδικασία», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο Διευθυντής του σχολείου, Νίκος Βουτσίνος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο έργο της Καθηγήτριας Πληροφορικής Μαρίας Σαλαγκούδη, η οποία ανέλαβε την ομάδα με πολύ μεράκι και πείσμα, καταφέρνοντας να ανεβάσει τον πήχη ψηλά και να αναδείξει στο έπακρο το ταλέντο των μαθητών.

Τα έργα της παράστασης έφτιαξε η καθηγήτρια καλλιτεχνικών Νίκη Παρμενοπούλου και τις χορογραφίες επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής Μάντη Παπανδρέου. Σημαντική ήταν η συμβολή του Λάζαρου Τσιομπάνη στην εμψύχωση της ομάδας.

Η ιστορία των «Ηλίθιων» διαδραματίζεται σε ένα μικρό χωριό της Ουκρανίας, το Κουλιέντσικοφ. Ο δάσκαλος Λεόν Τολτσίνσκι καταφθάνει στο χωριό και μετά από μερικές επεισοδιακές συναντήσεις με τους όχι και τόσο ευφυείς κατοίκους του χωριού θα βρει το σπίτι του νέου του εργοδότη, Ζουμπρίτσκι. Εκεί θα γνωρίσει τη σύζυγό του Λένια και την κόρη τους Σοφία την οποία και θα ερωτευθεί παράφορα. Θα παρατηρήσει όμως πάλι ότι και αυτή είναι το ίδιο αν όχι περισσότερο αδαής όσο και οι υπόλοιποι. Σύντομα θα ανακαλύψει ότι η ηλιθιότητα των κατοίκων δεν είναι συμπωματική αλλά το αποτέλεσμα μιας κατάρας που βασανίζει την περιοχή για 200 χρόνια, και πως θα πέσει και ο ίδιος θύμα της αν δεν καταφέρει σε 24 ώρες να εκπαιδεύσει τη Σοφία ή να παντρευτεί μια απόγονο της οικογένειας του ανθρώπου που έριξε την κατάρα.

Στην παράσταση, την οποία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου Βασίλης Καραγιάννης και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χρήστος Μιχαλόπουλος, έπαιξαν οι μαθητές της Α’ Τάξης: Τζουλιάνο Ρούτσι, Μαριλή Ρούσσου, Καίτη Ρίζου, Κατερίνα Παλαιτσάκη, Δώρα Ρωμανού, Νικολέττα Ρηγούτσου, Γιώργος Δρόσος, Ντενίσα Μάρρα, Αρμάντο Μέτκο και Αγγελική Πρέκα.

Στον χαιρετισμό του, ο Διευθυντής κ. Βουτσίνο συνεχάρη τόσο τους μαθητές, όσο και τους εκπαιδευτικούς του ΕΠΑΛ για το έργο του και απηύθυνε θερμές ευχαριστίες σε όλους τους αφανείς ήρωες και στο Εργαστηριακό Κέντρο Σύρου για την πολύτιμη βοήθειά τους σε τεχνικά ζητήματα.

Τα έξοδα της παράστασης καλύφθηκαν από το σχολείο και τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Ετικέτες: