«Μια Πορνογραφική Σχέση» στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου στη Σύρο

Όταν το συναίσθημα παλεύει με τη λογική

  • Τρίτη, 17 Ιουλίου, 2018 - 06:14

Χιούμορ που ακροβατεί ανάμεσα στον κυνισμό και τον σαρκασμό, συναίσθημα που παλεύει με τη λογική ελπίζοντας πως κάποτε θα νικήσει και σκέψεις σχετικά με το κουβάρι των ανθρωπίνων σχέσεων, που αντί να ξετυλίγεται, μπλέκεται περισσότερο, είναι τα στοιχεία που κατέστησαν την παράσταση «Μια Πορνογραφική Σχέση», μια ιδιαίτερη πινελιά στο πρόγραμμα του «Akropoditi DanceFest 2018».

Η θεατρική διασκευή της ομώνυμης ταινίας του Φρεντερίκ Φοντέιν, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Παπαδάκη παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Ένας άνδρας και μία γυναίκα συναντιούνται στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου για να εκπληρώσουν μία σεξουαλική φαντασίωση. Δεν ξέρουν ο ένας το όνομα του άλλου. Το μόνο που επιθυμούν είναι μία καθαρά σαρκική σχέση. Όμως η μία συνάντηση διαδέχεται την άλλη. Τώρα πια τους ενώνει κάτι πέρα από το σεξ. Τι είναι πιο τρομακτικό; Το να πραγματοποιήσεις μία ανομολόγητη ερωτική φαντασίωση ή το να τολμήσεις να «απογυμνωθείς» στα μάτια του άλλου;

Μινιμαλιστική αισθητική, κινηματογραφικές ερμηνείες και ένα αμιγώς ρεαλιστικό, υποβλητικό ηχητικό περιβάλλον αποτελούν τα δομικά στοιχεία μίας παράστασης που μιλάει για τον έρωτα και την αγάπη με τον πιο αναπάντεχο τρόπο.

Το 1999 η ταινία «Μία πορνογραφική σχέση» του Φρεντερίκ Φοντέιν έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες αποσπώντας βραβεία και διθυραμβικές κριτικές. Λίγα χρόνια αργότερα ο σεναριογράφος της, Φιλίπ Μπλασμπάντ, διασκεύασε ο ίδιος το σενάριο του για τη θεατρική σκηνή κερδίζοντας πάλι κοινό και κριτικούς μέσα από μία ερωτική ιστορία που με αφορμή το σώμα μιλάει για την ψυχή.

Η σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαδάκη, προτείνει μία νέα φόρμα που συνδυάζει κινηματογραφικά και θεατρικά στοιχεία χωρίς την ευκολία της χρήσης του βίντεο. Μινιμαλιστική αισθητική, κινηματογραφικές ερμηνείες και ένα αμιγώς ρεαλιστικό, υποβλητικό ηχητικό περιβάλλον αποτελούν τα δομικά στοιχεία μίας παράστασης που μιλάει για τον έρωτα και την αγάπη με τον πιο αναπάντεχο τρόπο.

Στην παράσταση, η οποία παρουσιάστηκε την περασμένη σεζόν στο «Από μηχανής Θέατρο» έπαιξαν η Χριστίνα Δενδρινού και ο Βαγγέλης Παπαδάκης.