Τα «Χρυσάνθεμα» άνθισαν στη σκηνή του Απόλλωνα

  • Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου, 2018 - 06:16

Στη μνήμη του σπουδαίου Μάνου Ελευθερίου, συγγραφέα του μυθιστορήματος «Ο καιρός των Χρυσανθέμων» αφιέρωσαν την πρεμιέρα τους στο νησί της Σύρου οι συντελεστές της ομώνυμης παράστασης, με την υπογραφή της Αλίνας Κοτσοβούλου και της Κίρκης Καραλή.

Με βάση το ομότιτλο, βραβευμένο λογοτεχνικό έργο, η συγκεκριμένη θεατρική διασκευή που φώτισε λίγο περισσότερο την υπαρκτή πρωταγωνίστρια της εποχής, Ευαγγελία Παρασκευοπούλου, τον ίδιο τον Συγγραφέα, αλλά και τον Σαίξπηρ αυτοπροσώπως, μπήκε στα παρασκήνια μιας παράστασης, όπου διαδραματίζονταν διαχρονικές σκηνές της θεατρικής καθημερινότητας. Χιούμορ και συγκίνηση, κωμωδία και δράμα, διαρκώς αλληλοκαλύπτονταν, φέρνοντας στο προσκήνιο τις τραγικές φιγούρες των ηρώων, μα κυρίως, των ίδιων των Ηθοποιών.

Τον ρόλο της Ευαγγελίας Παρασκευοπούλου ερμήνευσε η Αλίνα Κοτσοβούλου, η οποία ανέλαβε και τη διασκευή του μυθιστορήματος, έχοντας λάβει την άδεια αλλά και την ευχή του ίδιου του Μάνου Ελευθερίου, ο οποίος δεν κατάφερε να παρευρεθεί στην πρεμιέρα της παράστασης στην αγαπημένη του Ερμούπολη, όπως το επιθυμούσε.

Στην παράσταση έπαιξαν επίσης ο Δημήτρης Μαύρος, η Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, η οποία αποδείχτηκε αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο δυνατά «χαρτιά», η Ολυμπία Σκορδίλη, η Ελένη Τσεφαλά, ο Γιώργος Ψάλτου, ο συγκινητικός Σταμάτης Τζελέπης και φυσικά, ο Κώστας Κάππας στο ρόλο του Σαίξπηρ ο οποίος αφηγούταν την ιστορία.

«Ο καιρός των χρυσανθέμων», σε σκηνοθεσία της νεαρής και ταλαντούχας Κίρκης Καραλή παρουσιάστηκε την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στο κατάμεστο Θέατρο Απόλλων, το χώρο δράσης του μεγαλύτερου μέρους της ιστορίας, που μας χάρισε ο Μάνος Ελευθερίου.

Η επιτυχία της παράστασης στη Σύρο «ανοίγει» θριαμβευτικά το δρόμο και για τη μελλοντική παρουσίασή της στη θεατρική σκηνή της Αθήνας.