«Ταξίδι» στην πολυετή ιστορία των Συναντήσεων Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου μέσα από μία καλαίσθητη επετειακή έκδοση με την επιμέλεια του Δημήτρη Βαμβακούση

Έρωτας που κρατάει 30 χρόνια

Τριάντα συναρπαστικά θεατρικά χρόνια παραστάσεων, επικοινωνίας και ισχυρών δεσμών φιλίας σε όλο το Αιγαίο ξετυλίγονται μέσα από τις σελίδες του αναμνηστικού λευκώματος για την τριακονταετή πορεία των Συναντήσεων Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου.

Στιγμές χαράς, συγκίνησης και αστείρευτης δημιουργίας αποτυπώνονται στην πολυτελή και καλαίσθητη έκδοση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου, με την επιμέλεια του Δημήτρη Βαμβακούση.

Το πολυσέλιδο επετειακό λεύκωμα σελιδοποιήθηκε και εκτυπώθηκε από την Τυποκυκλαδική Α.Ε. και θα προσφερθεί στους συμμετέχοντες και προσκεκλημένους στην 30η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων, η οποία διεξάγεται από την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018 στο νησί της Χίου.

 Η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου ιδρύθηκε το 2001 από 22 αρχικά μέλη στην Κω, επ’ ευκαιρία της εκεί 14ης «Συνάντησης Ερασιτεχνικών θιάσων Αιγαίου» με στόχο τον συντονισμό της δράσης των μελών της, την ενίσχυση και προβολή της καλλιτεχνικής τους δημιουργίας και την άμβλυνση των πολιτιστικών ανισοτήτων μεταξύ των νησιών του Αιγαίου.

Οι ομάδες που συγκρότησαν την ομοσπονδία ήλθαν σε επαφή μεταξύ τους στα σεμινάρια θεατρικής παιδείας και στις Συναντήσεις Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου που τη δεκαετία του ’80 οργάνωνε η Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης και το Υπουργείο Αιγαίου.

Σήμερα, δεκαεπτά χρόνια μετά, αριθμεί 40 τακτικά μέλη από 17 νησιά του Αιγαίου που ανήκουν στους Νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσων και Κυκλάδων.

Η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου αποτελεί μία από τις κυριότερες δραστηριότητες της Ομοσπονδίας και διοργανώνεται κάθε φθινόπωρο σε άλλο νησί. Πρόκειται για ένα δεκαήμερο φεστιβάλ με παραστάσεις και παράλληλες εκδηλώσεις. Η δράση ξεκίνησε τι 1988 και μετά από τριάντα χρόνια συνεχούς παρουσίας έχει γίνει πλέον πολιτιστικός θεσμός.

Μορφή έκφρασης, δημιουργικής απασχόλησης και επικοινωνίας

Στην αυξημένη σπουδαιότητα, που το ερασιτεχνικό θέατρο ως πυλώνας πολιτισμού έχει στις μικρές κοινωνίες των νησιών, αναφέρεται στο σημείωμά του ο Ειδικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας και επιμελητής της παρούσας έκδοσης, Δημήτρης Βαμβακούσης.

«Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί «δίνονται» στο θέατρο, αφοσιώνονται στη δημιουργία της θεατρικής παράστασης, υστερώντας ίσως σε τεχνική, σίγουρα όμως υπερτερώντας σε πάθος, ανάγκη για έκφραση, εξωτερίκευση συναισθημάτων. Αυτή η ανάγκη κάποιων ανθρώπων – που ευτυχώς είναι όλο και περισσότεροι – συντηρεί τον θεσμό της Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου. Για τριάντα χρόνια άνθρωποι διαφορετικοί με κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη τους για το θέατρο, συγκεντρώνονται σ’ ένα νησί του Αιγαίου, προσφέροντας διασκέδαση στους κατοίκους του αλλά ταυτόχρονα κι ένα θέαμα το οποίο δίνει ευκαιρία για υγιή προβληματισμό, αφού το θέατρο αποτελεί τέχνη με συναισθηματική επίδραση, μέσο μετάδοσης μηνυμάτων και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης».

Στόχος του λευκώματος «30 χρόνια Συναντήσεων (1988-2018)» είναι να προσφέρει συγκίνηση και ταυτόχρονα, να αποτελέσει αφορμή για νέες σκέψεις στους παλιούς μετέχοντες της Συνάντησης. Επιπλέον, δίνει την ευκαιρία στους νεότερους εραστές της θεατρικής τέχνης να ενημερωθούν και να γνωρίσουν τον καταξιωμένο αυτό θεσμό που υποστηρίζει την ερασιτεχνική δημιουργία και βοηθάει στην πολιτιστική ανάπτυξη του Αιγαίου. Ο τόμος περιέχει μέρος του υλικού των Συναντήσεων, καθώς ήταν αδύνατον να συμπεριληφθούν στις σελίδες του οι εκατοντάδες των παραστάσεων που παρουσιάστηκαν αυτά τα χρόνια.

Καταλήγοντας, ο κ. Βαμβακούσης ευχαριστεί θερμά τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μάγδα Αλβανού, Μαγδαληνή Τσιγκάκου και Ελένη Πολύζου για την υποστήριξή τους, τον Γιάννη Λυτσάκη για τη βοήθεια σε φωτογραφικό υλικό, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην έκδοση του βιβλίου.

Σημειώνεται ότι τα κείμενα που αφορούν στη δράση των ερασιτεχνικών θιάσων, έχουν συνταχθεί από τα ίδια τα θεατρικά σχήματα μετά από σχετική πρόσκληση της Ομοσπονδίας. Τα απόντα θεατρικά σχήματα δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση. Τις ορθογραφικές διορθώσεις ανέλαβε η Εύη Αριστείδου.

Στιγμές, μνήμες, συγκινήσεις, χαρά, δημιουργία

Σε όλους τους γνωστούς και άγνωστους εργάτες της ερασιτεχνικής θεατρικής δημιουργίας των νησιών, αφιερώνει το παρόν λεύκωμα ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο ίδιος συγχαίρει θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην έκδοση αυτού του βιβλίου και ιδιαιτέρως, την Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου για την ιδέα ενός αναμνηστικού λευκώματος, μέσα από τις σελίδες του οποίου οι αναγνώστες θα γνωρίσουν και θα θαυμάσουν τη δουλειά των αιγαιοπελαγίτικων θεατρικών ομάδων. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στηρίζει με θέρμη τον θεσμό των Συναντήσεων, μέσω του οποίου ενισχύεται η αυτοδύναμη πολιτιστική ανάπτυξη της περιφέρειας και παράλληλα, τονώνονται οικονομικά και τουριστικά τα νησιά που κάθε χρόνο φιλοξενούν τη διοργάνωση. Καταλήγοντας, εκφράζει τη βαθιά πεποίθηση όλων πως, οι Συναντήσεις των Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου έχουν συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του θεάτρου στη νησιωτική Ελλάδα και έχουν πείσει τους κατοίκους των νησιών που έχουν θίασο αλλά και κοινό που παρακολουθεί τις παραστάσεις ότι, το θέατρο μπορεί με επιτυχία να ενσωματωθεί στην καθημερινότητά τους, προσφέροντας ποιότητα στη ζωή τους.

Στα τριάντα χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας του θεσμού αναφέρεται, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Γιαννέλλης – Θεοδοσιάδης, επισημαίνοντας πως, η φετινή επέτειος αποτελεί μοναδική ευκαιρία να αναστοχαστούμε όλα όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και να τεθούν νέοι, πιο φιλόδοξοι στόχοι για το μέλλον. Με τη σειρά του, ευχαριστεί την Ομοσπονδία Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου για την πολύτιμη συνεισφορά της, ευχόμενος στον κάθε αναγνώστη του λευκώματος να «ταξιδέψει» στην πολύχρονη Ιστορία του Θεσμού και στην ερασιτεχνική θεατρική δημιουργία των Αιγαιοπελαγιτών.

Τέλος, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μαρία Βενέτη, χαρακτηρίζει τη Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου ως μια γιορτή πολιτισμού, που στη συνείδηση όλων, τόσο των συμμετεχόντων, όσο και των κατοίκων των νησιών, είναι πλέον Θεσμός. Ένας θεσμός που καθιερώθηκε χάρη στην επιμονή των μελών, που παρά τις αντιξοότητες, συνεχίζουν το έργο τους, στηριζόμενοι κυρίως στην ενότητα και τη συνεργασία.