Θερμή αποδοχή της «Ηλέκτρας» του Θεατρικού Πολιτιστικού Ομίλου Σύρου «Απόλλων» από τους ερασιτέχνες ηθοποιούς του Αιγαίου

Η επιτυχία συνεχίστηκε και στη Χίο

Συνέντευξη της προέδρου, Εύης Αριστείδου που ερμήνευσε τη Σοφόκλεια ηρωίδα

Τα τριάντα χρόνια θεατρικών συναντήσεων στην «αγκαλιά» του Αιγαίου γιόρτασε ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου «Απόλλων» με την πολυσυζητημένη «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή που, τον περασμένο Αύγουστο, γνώρισε αξιοσημείωτη επιτυχία στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Μετά τις sold out παραστάσεις στο ιστορικό θέατρο της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, η εντυπωσιακή παραγωγή της πολυπληθούς ομάδας καταχειροκροτήθηκε επίσης από το κοινό της 30ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, η οποία διεξάγεται αυτή την περίοδο στη Χίο.

Η «Ηλέκτρα», σε σκηνοθεσία του Χιώτη Γιώργου Πάχου παρουσιάστηκε το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018, στο κατάμεστο «Ομήρειο» Πνευματικό Κέντρο.

Για τα κολακευτικά σχόλια που απέσπασε η συμμετοχή της ομάδας στο φετινό θεατρικό αντάμωμα, στο νησί του Ανατολικού Αιγαίου, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» η πρόεδρος του ΘΕΠΟΣ «Απόλλων» και πρωταγωνίστρια της παράστασης, Εύη Αριστείδου.

H “Ηλέκτρα», παρουσιάστηκε για πρώτη φορά εκτός έδρας και μάλιστα μπροστά στα μάτια ενός κοινού, αποτελούμενου στην πλειοψηφία του από ερασιτέχνες ηθοποιούς, όπως και εσείς. Αυτή η παράμετρος εντείνει την αγωνία σας για το τελικό αποτέλεσμα;

«Επειδή η παράστασή μας αποτελεί προϊόν βαθιάς μελέτης και επίπονης πολύμηνης προετοιμασίας και δεδομένης της αποδοχής που έτυχε στο νησί μας, ξεκινήσαμε για τη Χίο με τη βεβαιότητα ότι η «Ηλέκτρα» μας θα αγκαλιαστεί το ίδιο θερμά από τους φίλους μας ερασιτέχνες των νησιών του Αιγαίου. Κι έτσι ακριβώς έγινε».

Το ανέβασμα της Σοφόκλειας τραγωδίας «βασάνιζε» το μυαλό του σκηνοθέτη της Γιώργου Πάχου για δύο ολόκληρα χρόνια, ενώ οι πρόβες ήταν εντατικές και εξαντλητικές, λόγω των υψηλών απαιτήσεων. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου της «Ηλέκτρας», θεωρείτε ότι τελικά άξιζε ο κόπος;

«Αν άξιζε λέει. Πρώτα από όλα είναι ασύλληπτο το κέρδος το δικό μας. Μέσα από αυτήν την προσπάθεια ήρθαμε σε στενή επαφή με την αρχαία κλασσική γραμματεία μας, μιλήσαμε ατελείωτες ώρες για τα μεγάλα διαχρονικά ζητήματα που θέτει ο Σοφοκλής, για τα ανθρώπινα πάθη, αναλύοντας λέξη προς λέξη ένα άκρως ποιητικό κείμενο. Καταφύγαμε σε φιλολογικές αναλύσεις σπουδαίων δασκάλων, ανακαλύψαμε πλήθος διαφορετικών προσεγγίσεων από παραστάσεις του παρελθόντος. Γίναμε λίγο σοφότεροι γνωρίζοντας σε βάθος ένα τέτοιο μεγάλο έργο».

Ποιοι ήταν οι στόχοι που θέσατε εξ’ αρχής, αποφασίζοντας να «βουτήξετε» στα βαθιά και ποιοι από αυτούς επιτεύχθηκαν;

«Με δέος αντιμετωπίσαμε την πρόκληση, θέτοντας ως στόχο να φανούμε αντάξιοι της «Ηλέκτρας και να υπηρετήσουμε με αξιοπρέπεια το πιο απαιτητικό είδος θεάτρου, την Τραγωδία».

Όταν μία παράγωγή σας λαμβάνει κολακευτικά σχόλια από το μεγαλύτερο μέρος του κοινού, σε τι βαθμό σας επηρεάζουν οι παρατηρήσεις ή η κακοπροαίρετη κριτική;

«Είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να αρέσει σε όλους αυτό που κάνουμε. Πάντα θα υπάρχουν διαφωνίες που θέλω να πιστεύω ότι προκύπτουν λόγω διαφορετικής αισθητικής προσέγγισης και όχι εξαιτίας κάποιας αρνητικής συμπλεγματικής αντιμετώπισης της δουλειάς μας. Την κριτική και τη θέλουμε και την επιζητούμε. Όσο και να μελετούμε αυτό που καταπιανόμαστε, παντογνώστες δεν είμαστε. Το γεγονός, όμως, ότι μικρά παιδιά παρακολούθησαν την παράστασή με αμείωτο ενδιαφέρον και χωρίς να κουραστούν, αποτελεί επιβεβαίωση ότι αυτό που κάναμε, το κάναμε καλά. Η πιο όμορφη κουβέντα που ακούσαμε στη Συνάντηση ήταν "Σας ευχαριστούμε που μας κάνατε να κοινωνήσουμε Ελλάδα"».

Δεδομένου ότι κάποιοι εξακολουθούν να βάζουν όρια μεταξύ ερασιτεχνικού και επαγγελματικού θεάτρου, τι σας δίδαξε η εμπειρία της «Ηλέκτρας»; Υπάρχουν έργα τα οποία δεν πρέπει να αγγίζει ένας ερασιτέχνης;

«Η διαφορά μεταξύ σοβαρού ερασιτέχνη και επαγγελματία, κατά τη γνώμη μου, είναι τεχνική. Ο ερασιτέχνης κάνει το χόμπι του, ο επαγγελματίας τη δουλειά του. Μπορεί να υπάρχουν εξαιρετικές ερασιτεχνικές παραστάσεις και κακές επαγγελματικές και το αντίστροφο. Δεν είναι άβατο κανένα είδος θέατρου, αρκεί η προσέγγιση του έργου, μεγάλου η μικρού να γίνεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Ποια η θέση της "Ηλέκτρας" στα μελλοντικά σχέδια του Ομίλου;

«Είναι μια μεγάλη μας παραγωγή, ένα έργο που πιστέψαμε και αγαπήσαμε πολύ και δεν μπορούμε να το αφήσουμε εύκολα πίσω. Επειδή στη Σύρο δόθηκαν 3 μόνο παραστάσεις του, το επόμενο καλοκαίρι έχουμε ήδη δηλώσει τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα “Σύρος Πολιτισμός” με την “Ηλέκτρα”. Παρά τη δυσκολία μετακίνησης τόσων συντελεστών, επιθυμία μας είναι το έργο να ταξιδέψει. Ήδη υπάρχουν προσκλήσεις που θα πρέπει να αξιολογήσουμε αφού η επόμενη χρονιά έχει πολλές δυσκολίες, εκλογές, εξετάσεις πανελλήνιες, εξετάσεις πτυχιακές και μεταπτυχιακες και ο, τι μπορείς να φανταστείς. Ας φωτίσει ο Θεός Απόλλων το δρόμο της Ηλέκτρας (λόγια της ίδιας της ηρωίδας) , ώστε η πορεία του έργου να συνεχιστεί απρόσκοπτα».