«Ο Σέρλοκ Χολμς και το Γαλάζιο Ρουμπίνι» από τη θεατρική ομάδα του Ιδιωτικού Σχολείου «Άγιος Γεώργιος»

Επένδυση στο γέλιο

Μία διασκεδαστική περιπέτεια γεμάτη μυστήριο, απρόοπτα και εκπλήξεις θα είναι το πρώτο θεατρικό «χτύπημα» της «οικογένειας» του Ιδιωτικού Σχολείου «Άγιος Γεώργιος» για το φετινό διδακτικό έτος, πριν από την καθιερωμένη παράσταση του Μαΐου, που το κοινό της Σύρου αναμένει κάθε χρόνο.

Λόγω κάποιων δυσκολιών, η παράσταση της περσινής θεατρικής ομάδας του σχολείου «μπήκε στο συρτάρι» και θα παρουσιαστεί το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018, στο Θέατρο «Απόλλων».

Ποιος έχει δει γαλάζιο ρουμπίνι; Ποιος το έχασε και ποιος το βρήκε; Ποια είναι η καλύτερη κρυψώνα για την πολυτιμότερη και ακριβότερη πέτρα του κόσμου; Αναπάντητα ερωτήματα πλανώνται πάνω από το Λονδίνο και μόνο ένας μπορεί να δώσει τη λύση του μυστηρίου.

Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα δώσει η θεατρική ομάδα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών του «Αγίου Γεωργίου», μέσα από το έργο «Ο Σέρλοκ Χολμς και το γαλάζιο ρουμπίνι», μια θεατρική διασκευή για παιδιά του ομώνυμου διηγήματος από τις «Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς» του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ.

Συλλογική διαδικασία η επιλογή έργων

Τα μέλη της ομάδας βασίστηκαν στη διασκευή της γνωστής ιστορίας που έκανε η Άνδρη Θεοδότου για την Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης στην Αθήνα και διασκεύασαν εκ νέου το έργο, προκειμένου αυτό να ταιριάξει στις δικές τους ανάγκες.

«Η επιλογή των έργων που παρουσιάζουμε κάθε χρόνο αποτελεί μία συλλογική διαδικασία», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας του σχολείου, Ελένη Βουτσίνου. Όπως εξήγησε, η ίδια προτείνει κάποια κείμενα βάσει των προτιμήσεων των παιδιών και στη συνέχεια, όλοι μαζί ψηφίζουν αυτό που ταιριάζει περισσότερο στην ομάδα. «Δε δουλεύουμε με τη λογική του σκηνοθέτη – ηθοποιού, αλλά αποφασίζουμε παρέα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ομάδα συμμετέχουν σταθερά 15-20 παιδιά, ενώ ο αριθμός των ενηλίκων αυξομειώνεται κάθε χρόνο, λόγω των υποχρεώσεών τους. «Κάθε ομάδα έχει τις δικές της ανάγκες και ιδιαιτερότητες, όμως είναι εξαιρετικά σπουδαίο να συνυπάρχουν ενήλικες και ανήλικοι και να προσπαθούν μαζί για ένα κοινό αποτέλεσμα. Οπότε, χάνεται κάθε δυσκολία, γιατί μπαίνει μπροστά η συλλογική προσπάθεια κι αυτό το κάνει πολύ ξεχωριστό». Σημειώνεται μάλιστα, πως στην παράσταση αυτή συμμετέχουν και μαθητές, οι οποίοι πλέον φοιτούν στο Γυμνάσιο.

«Βασικό μας κριτήριο η χαρά»

Παρά το γεγονός ότι η θεατρική ομάδα επιλέγει κάθε χρόνο να παρουσιάσει ένα έργο που περνάει τα δικά του μηνύματα, όπως η δύναμη της φιλίας και της αγάπης, η επιμονή και η θέληση, αυτή τη φορά, τα μέλη της επένδυσαν σε έναν διαφορετικό παράγοντα. «Επιλέξαμε τον Σέρλοκ Χολμς, γιατί μας έκανε να γελάσουμε. Το γέλιο είναι κι αυτό σημαντικό μήνυμα στην εποχή μας. Μέσα από το μυστήριο και την πλοκή της παράστασης ξεπετάγονται αστείες σκηνές που θα κερδίσουν μικρούς και μεγάλους. Αυτό που ήθελαν τα παιδιά ήταν ένα έργο που θα έκανε χαρούμενους όσους το δουν. Οπότε η χαρά ήταν το βασικό μας κριτήριο».