Η «βαλίτσα» της Μάγιας Μελάγια στη Σύρο

Η «βαλίτσα» με τις αναμνήσεις μιας ολόκληρης ζωής γεμάτης επιτυχίες, έρωτες, δόξα, πλούτη, αλλά και απογοητεύσεις «άνοιξε» στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων για να μας μεταφέρει στον κόσμο μιας πραγματικής σταρ που με το ταλέντο, το τσαγανό και το μπρίο της άφησε το στίγμα της στο ελληνικό μουσικό στερέωμα των δεκαετιών του ’50 και του ’60.

Το έργο του Γιώργου Βασιλειάδη «Με αγάπη… Μάγια Μελάγια» παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ταξιδεύοντας το κοινό στην πολυτάραχη ζωή της θρυλικής αυτής τραγουδίστριας που ενσάρκωσε η ηθοποιός Μίνα Χειμώνα.

Έχοντας στο πλευρό της την πιανίστα Βάσια Φλώρου και τον Συριανό ακορντεονίστα Δημήτρη Μαραγκό, δάσκαλο στη Μουσική Σχολή «Εν χορδαίς και οργάνοις», η αγαπημένη πρωταγωνίστρια αλώνισε τη σκηνή, τραγούδησε μεγάλες επιτυχίες της Μάγιας Μελάγια με την υπογραφή των Μουζάκη, Μωράκη, Χιώτη, Σουγιούλ κ.α., θυμήθηκε, έσκασε στα γέλια, βούρκωσε, λύγισε και ξαναστάθηκε στα πόδια της.

Με τον αέρα ντίβας του παλιού σινεμά

Μέσα από έναν χειμαρρώδη μονόλογο, το κοινό ακολούθησε τη «Μάγια Μελάγια» από τα φτωχικά παιδικά της χρόνια και το ντεμπούτο της στην Όαση μέχρι την καταξίωση, τις λαμπερές πρεμιέρες, τις μεγάλες πίστες, τα αμέτρητα σουξέ της, τους μεγάλους της έρωτες, τα χρόνια στην Αμερική, τις περιπέτειες της υγείας της και το άδοξο φινάλε της.

Σταθερός «σύντροφος» σε αυτό το νοσταλγικό ταξίδι, όπου η χαρά και η πίκρα διαδέχονταν συνεχώς η μία την άλλη, ήταν η μουσική. Η Μίνα Χειμώνα ερμήνευσε γνωστά τραγούδια της Μάγιας Μελάγια, παρασύροντας από την πρώτη στιγμή τους θεατές της παράστασης, οι οποίοι ένωσαν τις φωνές τους και ψιθύρισαν μερικούς από τους στίχους που κατέχουν πλέον ξεχωριστή θέση στη μουσική κληρονομιά εκείνων των δεκαετιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δραματουργική επεξεργασία και η σκηνοθετική επιμέλεια ανήκουν στον Δημήτρη Χαλιώτη. Η παράσταση «Με αγάπη… Μάγια Μελάγια» συνδιοργανώθηκε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.