Ο ΘΕΠΟΣ «Απόλλων» κάνει «Παράπονα στον Άγιο Βασίλη» και μας συστήνει τους νεαρούς πρωταγωνιστές του που θα «κλέψουν» τις καρδιές των Συριανών

Όμορφα και ταλαντούχα πλάσματα

Δέκα εκπρόσωποι της νέας γενιάς ερασιτεχνών ηθοποιών της Σύρου θα ανέβουν σε λίγες ημέρες στη σκηνή του ιστορικού θεάτρου της Ερμούπολης για να παίξουν, να τραγουδήσουν και να φωτίσουν με τη γλύκα, την τρυφερότητα και την αγάπη τους, σκοτεινά σημεία των καιρών μας.

Ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου «Απόλλων» δίνει τόπο στα νιάτα, αλλά και στους Συριανούς δημιουργούς, παρουσιάζοντας στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης το έργο του Αντώνη Μπούμπα «Παράπονα στον Άγιο Βασίλη», με πρωταγωνιστές μαθητές Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου.

Την παράσταση σκηνοθετεί η έμπειρη Βέτα Αποστολίδου, η οποία μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για τη φετινή παιδική παραγωγή του Ομίλου, αλλά και για τη συνεργασία της με τους μικρούς και χαρισματικούς συντελεστές της, οι οποίοι υπόσχονται να μαγέψουν και να συγκινήσουν το θεατρόφιλο κοινό του νησιού από 14 έως 16 Δεκεμβρίου 2018.

 

 

Εδώ και πολλά χρόνια, οι παιδικές παραστάσεις του «Απόλλωνα» κατέχουν μία μόνιμη θέση στο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Δήμου. Αυτή τη φορά, αποφασίσατε να κάνετε «Παράπονα στον Άγιο Βασίλη». Πώς καταλήξατε στο συγκεκριμένο έργο, το οποίο μάλιστα φέρει την υπογραφή ενός Συριανού δημιουργού;

«Ήδη είχαμε αποφασίσει, ως διοικητικό συμβούλιο, να ανεβάσουμε μια χριστουγεννιάτικη θεατρική παράσταση. Οι επιλογές ήταν πολλές, αλλά μόλις διάβασα το κείμενο του Αντώνη Μπούμπα ενθουσιάστηκα, διότι το βρήκα πολύ τρυφερό, διδακτικό, ελκυστικό και, ταυτόχρονα, δελεαστικό, αφού οι πρωταγωνιστές θα ήταν μικρά παιδιά. Άλλωστε αυτό “προστάζει” το κείμενο και οφείλουμε να το σεβαστούμε. Τέλος, το να επιλέγουμε Συριανούς συγγραφείς είναι πολύ ελπιδοφόρο για την τοπική μας κοινωνία».

 

Δεδομένου ότι στόχος της ομάδας σας είναι η συνεχής εξέλιξη και η παρουσίαση νέων θεατρικών προτάσεων που επιχειρούν ανεβάσουν τον πήχη ακόμη υψηλότερα, ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που διαφοροποιούν τα «Παράπονα» από προηγούμενες αντίστοιχες παραγωγές σας;

«Μα γι' αυτό ακριβώς επιλέξαμε αυτό το έργο. Τα “Παράπονα στον Άγιο Βασίλη” είναι ένα έργο διαφορετικό, που αγγίζει τις ευαίσθητες πτυχές των ανθρώπων, ένα έργο απλό, αλλά, ταυτόχρονα, πλούσιο σε μηνύματα, ένα έργο που θα το αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι, ένα έργο που μόλις το διάβασαν οι μικροί μας πρωταγωνιστές διέκριναν την ιδιαιτερότητά του και ανυπομονούσαν να ξεκινήσουν τις πρόβες-και αυτό είναι το πιο αξιόπιστο τεστ που μπορεί να κάνει κανείς: να δει αν αρέσει στα ίδια τα παιδιά- ένα έργο που διδάσκει, συγκινεί και διασκεδάζει. Είναι μια διαφορετική παραγωγή, είναι ένα ακόμη στοίχημα του Ομίλου μας και πιστεύω πως θα το κερδίσουμε».

 

Η δημιουργία μίας παράστασης, εκτός σχολικού πλαισίου, στην οποία τα παιδιά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και οι ενήλικες είναι επικουρικοί, αποτελεί «πρόκληση» και ταυτόχρονα στοίχημα για μία έμπειρη θεατρική ομάδα που στοχεύει πάντα στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα;

«Με αυτά τα υπέροχα, ταλαντούχα  πλάσματα που έχουμε στον Όμιλό μας, θα δείτε μια θεατρική παράσταση που είναι ισάξια των έμπειρων ενηλίκων. Παίζουν, τραγουδούν, χορεύουν τόσο ξεχωριστά, που θα ζήλευαν και οι καλύτεροι performers αυτής της ηλικίας. Και δεν είμαι καθόλου υπερβολική! Επομένως, το αποτέλεσμα θα είναι μόνο η επιτυχία!».

 

 

Στα «Παράπονα» συμμετέχουν συνολικά δέκα παιδιά. Η παράσταση αυτή λειτούργησε ως ένα είδος «σχολείου» για κάποια εξ’ αυτών, που επιθυμούν να παραμείνουν στην οικογένεια του Απόλλωνα, υποστηρίζοντας κι άλλες δουλειές της στο μέλλον;

«Θέλουμε να παραμείνουν στην ομάδα μας και ήδη το έχουν εκφράσει τα ίδια τα παιδιά. Μερικά από αυτά συμμετείχαν και στην “ΗΛΕΚΤΡΑ” του Σοφοκλέους, οπότε, αν συνεχίσουν, θα είναι ευχής έργον για τον Όμιλό μας. Γιατί, τα διαμάντια... τα κρατάς!».

 

Τι θέση κατέχει το συγκεκριμένο έργο στη δική σας καρδιά, αλλά και όλων των μελών της ομάδας σας που το αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή συνεισφέροντας στη δημιουργία μίας παιδικής παράστασης που βαδίζει στα χνάρια μεγάλων επαγγελματικών παραγωγών αυτού του είδους;

«Το συγκεκριμένο έργο έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου, μιας και είμαι εκπαιδευτικός και το πάθος μου είναι το παιδικό θέατρο. Κυρίως όμως, διότι το “παράπονο” των παιδιών που δεν παίρνουν δώρο κάθε χρόνο από τον Άγιο Βασίλη, ήταν και το δικό μου ως παιδί. Όλος ο θίασος του “Απόλλωνα” αγκάλιασε το έργο από την πρώτη στιγμή και μάλιστα ο αριθμός των συμμετεχόντων, που αγγίζει τον αριθμό των τριάντα, αποδεικνύει την αγάπη μας γι' αυτό».

 

Τι θα θέλετε να κρατήσει το παιδικό και ενήλικο κοινό της Σύρου, παρακολουθώντας τα «Παράπονα στον Άγιο Βασίλη»;

«Να κρατήσει την αγάπη!  Όταν υπάρχει αγάπη που την προσφέρεις απλόχερα, τότε ο κόσμος μας θα γίνει θαυμάσιος!».

 

Ποιοι είναι όμως οι πρωταγωνιστές της φετινής παιδικής παράστασης του «Απόλλωνα» που έρχονται φορτσάτοι για να κάνουν τα «Παράπονά» τους και να κλέψουν τις καρδιές όλων των Συριανών; Τι λένε οι ίδιοι για τους ρόλους τους αλλά και για τη συμμετοχή τους στην ιδιαίτερη αυτή παραγωγή;

Ευγενία Κουτσαμπάση (Ζωή)

«Η Ζωή είναι ένα νεαρό κορίτσι γεμάτο ζωντάνια και αυτοπεποίθηση, που της αρέσει να οργανώνει τους άλλους και να παίρνει σημαντικές αποφάσεις. Ο δυναμικός της χαρακτήρας, κάποιες φορές, την κάνει να φαίνεται αντιπαθητική προς τους συμμαθητές της, κατά βάθος όμως είναι καλοπροαίρετη. Ο μοναδικός σκοπός της είναι να αλλάξει τον κόσμο, προσφέροντας αγάπη. Η συμμετοχή μου στον ΘΕ.ΠΟ.Σ. Απόλλων είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Κάθε φορά που πηγαίνω για πρόβα, αισθάνομαι πως βρίσκομαι σε ένα οικείο περιβάλλον, με εξαιρετικούς ανθρώπους. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, έχω αγαπήσει το θέατρο διότι μπορώ να εκφράζω τα συναισθήματα μου και να εκτονώνομαι μέσα από αυτό. Έχω μάθει πολλά και χρήσιμα πράγματα, όπως να βάζω στόχους και να συνεργάζομαι σε μια ομάδα, που θα με βοηθήσουν στη ζωή μου».

 

Έλλη Πασσά (Ευτυχία)

«Η Ευτυχία είναι ένα κορίτσι γεμάτο… ευτυχία. Ο ζήλος και το πάθος της για τα βιβλία την κάνουν ένα πολύ έξυπνο και γνωστικό άτομο με προσδοκίες και ιδέες. Συχνά είναι αναποφάσιστη, φοβητσιάρα ή διστακτική χωρίς όμως αυτό να την κρατάει μακριά από περιπέτειες. Διαφωνεί συχνά με τη συμμαθήτριά της, Ζωή για ασήμαντους γενικά λόγους, κυρίως όμως, εξαιτίας του ανταγωνισμού μεταξύ τους σε ζητήματα λήψης κοινών αποφάσεων. Δεν μπορώ να πω ότι ο ρόλος μου ταυτίζεται απόλυτα με την πραγματικότητα, αλλά τον έχω συνηθίσει και τα πάμε πολύ καλά μεταξύ μας. Η συμμετοχή μου στην παράσταση είναι μια υπέροχη εμπειρία, που θα μου μείνει αξέχαστη και πιστεύω πως τα «Παράπονα» ήταν για όλους μας ένα μάθημα οργάνωσης, συγκέντρωσης και επιμέλειας».

 

Ειρήνη Κοτσιφάκη (Ελπίδα)

Η Ελπίδα είναι μια από τους πέντε φίλους. Είναι η “coquette” της παρέας, ευγενική και… ερωτοχτυπημένη με τον Πέτρο. Έχει μονίμως μια ευχάριστη διάθεση και ζει σε έναν άλλο κόσμο όπου δεν υπάρχει κακία και μίσος. Δεν το βάζει κάτω με τις δυσκολίες που προκύπτουν αλλά τις αντιμετωπίζει με χαμόγελο, χωρίς να σταματά να ελπίζει για το καλύτερο. Η Ελπίδα θέλει να τυλίξει όλο τον κόσμο με τη ζεστασιά της καρδιάς της και να αγκαλιάσει έτσι όλους τους πονεμένους ανθρώπους που υποφέρουν όχι μόνο από το κρύο του χειμώνα αλλά και από τις κρύες καρδιές και την αδιαφορία του κόσμου. Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον κ. Μπούμπα για το υπέροχο έργο που έγραψε και για τα μηνύματα που μας δίνει. Ελπίζω να τα κάνουμε πράξη όλο το χρόνο και όχι μόνο τα Χριστούγεννα. Ένα ακόμη μεγάλο «ευχαριστώ» στον ΘΕΠΟΣ Απόλλων για τις εξαιρετικές εμπειρίες που μας προσφέρει και τις υπέροχες στιγμές που ζούμε μέσα στη ζεστή αγκαλιά του.

 

Μαριάννα Φωσκόλου (Χαρά)

«Υποδύομαι τη Χαρά, το μόνο παιδί της παρέας που προσπαθεί να συμφιλιώσει τη Ζωή και την Ευτυχία. Πιστεύω πως αυτός ο ρόλος έχει κάποια χαρακτηριστικά που με αντιπροσωπεύουν. Για παράδειγμα, όταν οι φίλοι μου τσακώνονται πάντα προσπαθώ να τους συμφιλιώσω. Επίσης γελάω ό,τι και να συμβεί, οπότε πιστεύω ότι γι’ αυτόν το λόγο μου έδωσαν το συγκεκριμένο ρόλο. Η Χαρά είναι ένα παιδί που προσπαθεί να κάνει τους άλλους να γελούν και να χαίρονται. Και είναι σημαντικό που καταφέρνει πάντα να χωρίζει τη Ζωή και την Ευτυχία, γιατί στη «ζωή» δεν υπάρχει «ευτυχία», αν δεν υπάρχει «χαρά».

 

Ηλίας Παπαμακάριος (Δώρος)

«Ο ρόλος μου ως Δώρος είναι συναρπαστικός αλλά και πολύ αστείος. Ο Δώρος είναι η φαντασία ενός παιδιού σαν εμένα, δηλαδή με περιττά κιλά που μέχρι να γεράσει γίνονται και καλά ύψος αλλά μένουν εκεί και στρουμπουλεύουν την κοιλίτσα. Στις ατέλειωτες πρόβες ευχαριστήθηκε η ψύχη μου από φαγητό ε συγγνώμη από χορό και παιχνίδι. Η εμπειρία ήταν καταπληκτική και ευτυχώς που πρόλαβα τον ρολό. Με κάποιο τρόπο ο Δώρος γελοιοποιεί όλη την κατάσταση χωρίς να το θέλει αλλά επειδή απλά πεινάει. Αυτά είχα να πω για αυτόν τον καταπληκτικό ρολό και κύριος ευχαριστούμε πολύ και την κυριά Βέτα που χωρίς αυτή δεν θα κάναμε τίποτα από όλα αυτά».

 

Αντώνης Καραμολέγκος (Αγόρι με τα βιβλία)

«Μόλις με ρώτησε η μαμά μου αν θα ήθελα να συμμετέχω σε παράσταση του «Απόλλωνα» ήμουν πολύ χαρούμενος και φυσικά απάντησα θετικά. Στην πρώτη πρόβα είδα ποιοι θα παίξουν και διάβασα για πρώτη φορά τα λόγια μου. Μου φάνηκαν αρκετά, καθώς είναι η πρώτη φορά που θα έχω περισσότερες από τρεις ατάκες σε μία θεατρική παράσταση. Στην αρχή φοβήθηκα πως δεν θα καταφέρω να τα μάθω αλλά μετά το πίστεψα. Διασκεδάζω πολύ κατά τη διάρκεια των προβών και ανυπομονώ για την ώρα που θα παίξουμε μπροστά στο κοινό».

Μικαέλα Βακονδίου (Στεφανία)

«Στις πρώτες συναντήσεις μας είχα πολύ άγχος. Δεν ήξερα τους ανθρώπους, τον χώρο, παρά μόνο τα παιδιά. Όμως, όσο περνούσε ο καιρός ένιωσα ευπρόσδεκτη κι έτσι θέλησα να κάνω το καλύτερο για να ικανοποιήσω την κ. Βέτα Αποστολίδου. Λατρεύω το θέατρο και μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω μια τεράστια επιθυμία μου πραγματικότητα. Ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά τον ΘΕΠΟΣ «Απόλλων» και θα χαρώ ιδιαίτερα να συμμετάσχω και σε άλλες μελλοντικές παραστάσεις του».

Διονύσης Γεωργίου (Βαγγέλης)

«Ο ρόλος μου στα «Παράπονα» μπορεί να μην είναι μεγάλος, αλλά με κάνει να αισθάνομαι υπερήφανος γιατί είναι κάτι που κάνω πρώτη φορά. Είναι μια εμπειρία που την έχουν νιώσει ελάχιστα παιδιά της ηλικίας μου. Περνάμε πολύ ωραία στις πρόβες γιατί όλα σχεδόν τα παιδιά είναι συμμαθητές μου και  γνωριζόμαστε από παλιά. Εύχομαι στο μέλλον να παίξω και σε άλλα θεατρικά».

Ελένη Ζώρζου (Φανή)

«Η Φανή είναι συμμαθήτρια της Ζωής, της Ευτυχίας, της Χαράς, του Δώρου, του Βαγγέλη, της Ελπίδας και της Στεφανίας. Είναι αρκετά ζωηρή και λίγο αφελής, καθώς πάντοτε παίρνει το μέρος της Ζωής, όμως συχνά δεν συμφωνεί με κάποια πράγματα. Επίσης, είναι κι εκείνη αρκετά αποφασισμένη για να πάρουν δώρα όλα τα παιδιά του κόσμου. Δυστυχώς, δεν ψηφίστηκε για να πάει στο Σπίτι του Άγιου Βασίλη, αλλά είναι απόλυτα σίγουρη ότι οι συμμαθητές της θα τα καταφέρουν. Νιώθω απίστευτα χαρούμενη  που μου δόθηκε η ευκαιρία να παίξω σε αυτή τη παράσταση. Είναι μια υπέροχη εμπειρία!!!».

Την απίθανη αυτή παρέα συμπληρώνει ο Γιάννος Κοταλακίδης (Πέτρος).

Τα «Παράπονα στον Άγιο Βασίλη» παρουσιάζονται στις 14 και 15 Δεκεμβρίου (19:30) και στις 16 Δεκεμβρίου 2018 (12:00) στο Θέατρο Απόλλων. Η προπώληση εισιτηρίων μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας ticketservices ξεκινά αύριο, Παρασκευή 30 Νοεμβρίου.