Η Θεατρική Ομάδα Κέας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής 2019»

«Αγαπάμε τα έργα σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών»

Συνέντευξη του υπεύθυνου της ομάδας, Παναγιώτη Ξέστερνου στην «Κοινή Γνώμη»

Λίγες ημέρες μετά την πρεμιέρα της στο Πνευματικό Κέντρο "Στυλιανός Ρέστης" και λίγο πριν από την παρουσίασή της σε σκηνή της Αθήνας, η νέα παραγωγή της Θεατρικής Ομάδας Κέας «ταξιδεύει» στη Σύρο, έπειτα από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών».

Οι δύο φορείς ενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν στο πλαίσιο του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» 2019, την κωμωδία των Μιχάλη Ρέππα – Θανάση Παπαθανασίου «Ράους», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μάνεση.

Η πάλη των τάξεων, ένας οίκος ανοχής και ο έλεγχος της τρόικας θα παρελάσουν στις 23 & 24 Φεβρουαρίου στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων, μέσα από το έργο του επιτυχημένου συγγραφικού διδύμου, που αφουγκράζεται τα σημεία των καιρών. Πρόκειται για μία καθαρή φάρσα που μέσω του γέλιου ξεγυμνώνει την απληστία ενός κόσμου που το μόνο που δε σκέφτεται είναι πώς να εργαστεί παραγωγικά. Ενός κόσμου που μπορεί να φτάσει στον απόλυτο κυνισμό αρκεί να έχει ένα τραπέζι στο Villa Mercedes και να φοράει παπούτσια Prada.

Στην παράσταση παίζουν οι: Θοδωρής Καμίλης, Βαρβάρα Κορασίδη, Έφη Λέπουρα, Μαρία Λέπουρα, Ανδρέας Μουζάκης, Παναγιώτης Ξέστερνος, Πέτρος Πασπάτης, Βαρβάρα Σταβάρη, Χριστίνα Τσούλου.

Από την Κέα σε θεατρικές σκηνές της Αθήνας

Η πορεία της Θεατρικής Ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου "Σιμωνίδης ο Κείος" ξεκίνησε το 2007 με «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Ισπανού συγγραφέα και ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Το 2008 η ομάδα παρουσίασε την «Χαρτοπαίχτρα» του Δημήτρη Ψαθά κι έκτοτε, ανεβάζει μία παράσταση κάθε χρόνο.

Η μαύρη κωμωδία αποτελεί αγαπημένο είδος της ομάδας, το ρεπερτόριο της οποίας επικεντρώνεται, τα τελευταία χρόνια, σε σύγχρονα έργα Ελλήνων δημιουργών που έχουν γνωρίσει μεγάλη εμπορική επιτυχία, όπως το «Μπαμπά, μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή» των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου. Η συγκεκριμένη παράσταση, μάλιστα, παρουσιάστηκε και στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του κ. Ρήγα, ο οποίος παρακολούθησε μαγνητοσκοπημένο υλικό και πρότεινε στη Θεατρική Ομάδα Κέας να παίξει τον «Μπαμπά» στο Θέατρο Ριάλτο, χρησιμοποιώντας τα πρωτότυπα σκηνικά της δικής του παράστασης. Η ομάδα επιχείρησε πέρυσι να κάνει το ίδιο με τους «Συμπέθερους από τα Τίρανα», ωστόσο οι δημιουργοί του αρνήθηκαν, εξηγώντας στους υπεύθυνους ότι το έργο επρόκειτο να κάνει σύντομα comeback στις επαγγελματικές σκηνές της Αθήνας. Παρόλα αυτά, το δίδυμο Ρέππας – Παπαθανασίου έδωσε το «πράσινο φως» στην ομάδα για να παρουσιάσει φέτος άλλο έργο του, εντός κι εκτός έδρας. Έτσι, το «Ράους», που έκανε πρεμιέρα στο Πνευματικό Κέντρο "Στυλιανός Ρέστης", στις 14 Φεβρουαρίου βάζει πλώρη για το Συριανό Καρναβάλι, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας, αλλά και για την Αθήνα.

Στήριξη της ομάδας από επαγγελματίες του χώρου

Τα τελευταία τρία χρόνια, στο δυναμικό της ομάδας ανήκουν ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μάνεσης, η σκηνογράφος Πεπέτα Αρβανίτη και η ενδυματολόγος Celia May, τρεις επαγγελματίες του χώρου που ζουν και δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο νησί της Κέας, βοηθούν τα μέλη στην πραγματοποίηση παραστάσεων επαγγελματικού επιπέδου.

Όπως εξηγεί ο κ. Ξέστερνος, η συμβολή αυτών των ανθρώπων είναι πολύτιμη, όπως σημαντικός είναι και ο οικονομικός παράγοντας για την επίτευξη όλων των στόχων της ομάδων. «Κάθε χρόνο, δίνουμε αρκετές παραστάσεις, προκειμένου να συγκεντρώσουμε χρήματα για να φτιάξουμε τα σκηνικά μας, να αγοράσουμε τα κοστούμια μας, αλλά και να πληρώσουμε τα δικαιώματα των έργων» αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι οι ίδιοι ακολουθούν όλες τις τυπικές διαδικασίες, εν αντιθέσει με άλλες ομάδες που συνηθίζουν να αλλάζουν τους τίτλους των έργων, προκειμένου να μην πληρώσουν κάποιο αντίτιμο. «Όλοι οι δημιουργοί έχουν ανθρώπους που παρακολουθούν τα μέσα δικτύωσης και ενημερώνονται για τις παραστάσεις που παρουσιάζονται κατά καιρούς. Ο σκηνοθέτης μας είναι και ο ίδιος επαγγελματίας ηθοποιός και δεν θα ήθελε να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στη δουλειά του». Σύμφωνα με τον κ. Ξέστερνο, τόσο ο Δημήτρης Μάνεσης, όσο και οι κυρίες Πεπέτα Αρβανίτη και Celia May δηλώνουν «τρελοί και παλαβοί» με την ομάδα της Κέας. «Ιδίως ο σκηνοθέτης μας, με τον οποίο είχαμε γνωριστεί προσωπικά, δεν περίμενε ότι θα συναντήσει μια τόσο δυνατή ομάδα». Ο «πυρήνας» της αποτελείται σταθερά από 15 άτομα, ενώ στην παράσταση «Ράους» συμμετέχουν μόνο τα 10 (οχτώ στη σκηνή και δύο εμφανίζονται σε βίντεο).

Προσεχώς… μέλος της θεατρικής οικογένειας του Αιγαίου

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Θεατρική Ομάδα Κέας, έπειτα από μία επιτυχημένη πορεία 11 ετών, έχει εκφράσει την επιθυμία της να εγγραφεί στην Ομοσπονδία Ερασιτεχνών Θιάσων Αιγαίου, προκειμένου να λαμβάνει μέρος τόσο στις ετήσιες Συναντήσεις όσο και στο πρόγραμμα «Το θέατρο ταξιδεύει στην άγονη γραμμή». Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, τα μέλη της γνωρίστηκαν με τη Θεατρική Ομάδα Μυκόνου, η οποία επισκέφτηκε προ μηνών την Κέα με την παράσταση «Ροδάκινο Κομπόστα». «Έχουμε αποστείλει υλικό στην Ομοσπονδία για να μπορέσουμε να ταξιδεύουμε κι εμείς στα νησιά και θεωρούν ότι η δουλειά μας είναι αξιοπρεπής. Για το λόγο αυτό, θα εγγραφούμε στην Ομοσπονδία και ευελπιστούμε να είμαστε έτοιμοι να συμμετέχουμε στην 31η Συνάντηση των Θιάσων, που θα διεξαχθεί τον προσεχή Οκτώβριο στη Ρόδο», καταλήγει ο κ. Ξέστερνος.