Προεκλογικός πυρετός στο ΕΠΑ.Λ Σύρου – Μαθητές και εκπαιδευτικοί ρίχνουν «μαύρο» στον Μαυρογιαλούρο» και μαύρο… δαγκωτό

Υπάρχει και ταλέντο

Οι εκλογές πλησιάζουν και οι «Μαυρογιαλούροι» αυτού του τόπου έχουν ήδη αρχίσει να κόβουν βόλτες, μοιράζοντας υποσχέσεις και μαζεύοντας «ψηφαλάκια». Την ίδια στιγμή, ο αυθεντικός «Μαυρογιαλούρος», δημιούργημα των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου ετοιμάζεται να δεχτεί τους ψηφοφόρους του στο συγκρότημα των Λυκείων στο Μάννα.

Το γραφείο του Υπουργού Εθνικής Ανασυγκροτήσεως και Περιθάλψεως, Ανδρέα Μαυρογιαλούρου ανοίγει αύριο στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Κωνσταντίνος Τουλούπης» και θα λειτουργήσει έως και τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 (19:30), στο πλαίσιο της θεατρικής παράστασης του ΕΠΑΛ Σύρου «Υπάρχει και Φιλότιμο».

«Πολιτικό» ραντεβού στα Λύκεια

«Ο Ανδρέας Μαυρογιαλούρος, γόνος παλαιάς πολιτικής οικογένειας περνά τον χρόνο του διασκεδάζοντας και χαρτοπαίζοντας, έχοντας αναθέσει όλες τις εργασίες του Υπουργείου του στην ιδιαιτέρα γραμματέα του Άννα και τον κομματικό παράγοντα Θεόδωρο Γκρούεζα.

Με αφορμή τα εγκαίνια ενός μαιευτηρίου, ο Ανδρέας Μαυρογιαλούρος και η κακομαθημένη κόρη του Αλίκη ταξιδεύουν οδικώς για την Πλατανιά, το κεφαλοχώρι της εκλογικής του περιφέρειας. Εξαιτίας όμως ενός ατυχήματος, καταλήγουν στο μικρό χωριό Άγριλος. Εκεί οι χωρικοί, που αγνοούν την πραγματική του ταυτότητα, του αποκαλύπτουν την παντελή αδιαφορία του κράτους προς τα προβλήματά τους, την οικονομική διαφθορά και τις αυθαιρεσίες των συνεργατών του. Ο Υπουργός όταν συνειδητοποιεί την πραγματικότητα, προσγειώνεται ανώμαλα και έρχεται αντιμέτωπος με τις ευθύνες του».

Το «Υπάρχει και Φιλότιμο» βασίζεται στο θεατρικό έργο «Ανώμαλη προσγείωση», μια διαχρονική κωμωδία που έγραψαν οι Αλέκος Σακελλάριος και Χρήστος Γιαννακόπουλος. Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά από το Θέατρο Τέχνης το 1950, σε σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας επιχειρεί νέο ανέβασμα με νέο τίτλο και το έργο δοξάζεται αρκετές φορές στη σκηνή και φυσικά στην κινηματογραφική οθόνη. Το όνομα του πρωταγωνιστικού ρόλου «Μαυρογιαλούρος» έχει γίνει μέρος της πολιτικής ορολογίας στην Ελλάδα.

Κατασκευή των σκηνικών από τους ίδιους τους μαθητές

Για τις ανάγκες της θεατρικής παράστασης, οι μαθητές του ΕΠΑΛ Σύρου ανέλαβαν τη σκηνογραφική μελέτη και κατασκεύασαν σκηνικά, μέσα στα οποία εξελίσσεται η δράση του έργου. Συγκεκριμένα, αποδόθηκε ένας εσωτερικός χώρος (γραφείο – σπίτι) του υπουργού Μαυρογιαλούρου και ένας εξωτερικός χώρος όπου αποδίδεται η αυλή ενός χωριάτικου σπιτιού.

Η διαδικασία της κατασκευής σκηνικών πραγματοποιήθηκε σε κατάλληλα διαμορφωμένο εργαστηριακό χώρο, στο πλαίσιο του μαθήματος «Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» (3 ώρες εβδομαδιαίως). Απαραίτητη κρίθηκε και η πραγματοποίηση εξωδιδακτικών συναντήσεων με τους μαθητές, καθώς ο όγκος της εργασίας ήταν μεγάλος.

Στόχος της δράσης αυτής ήταν η δημιουργική απελευθέρωση της φαντασίας των μαθητών, η καλλιέργεια του αισθητικού τους κριτηρίου, η έκφραση της καλλιτεχνικής φύσης τους, η επαφή τους με διάφορες τεχνικές και υλικά και η απόκτηση δεξιοτήτων σχετικά με τη χρήση των εργαλείων. Ως βασικός άξονας για την υλοποίηση της διαδικασίας τέθηκε η αξία της συλλογικότητας και της συνεργασίας. Οι μαθητές έμαθαν να επικοινωνούν, να συνεργάζονται στο πλαίσιο της ομάδας, να αναπτύσσουν συντροφικότητα, να σέβονται τους συμμαθητές τους και να εκφράζουν τις απόψεις τους. Επιπλέον, ανέπτυξαν την υπευθυνότητά τους, καθώς αντιλήφθηκαν πως η προετοιμασία μιας θεατρικής παράστασης είναι μια συλλογική διαδικασία και τα σκηνικά αποτελούν μέρος μιας συλλογικής πρότασης που θα επηρεάσει σημαντικά το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα της παράστασης.

Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να πειραματιστούν με τη χρήση διαφόρων υλικών και τεχνικές, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να υλοποιήσουν τις ιδέες τους.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής των σκηνικών χρειάστηκε να πάρουν αποφάσεις και να δώσουν λύση σε διάφορα κατασκευαστικά προβλήματα που θα προκύψουν κατά την εκτελεστική διαδικασία. Με την ολοκλήρωση της παράστασης, τα παιδιά θα αισθανθούν μεγάλη ικανοποίηση, αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

Σημειώνεται ότι, η σκηνογραφική μελέτη και η κατασκευή των σκηνικών αποτέλεσαν μία από τις δράσεις του προγράμματος «Μία νέα αρχή στα ΕΠΑΛ», το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος και στο Επαγγελματικό Λύκειο Σύρου.

Τα έσοδα της παράστασης, στην οποία παίζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί θα διατεθούν για την ενίσχυση της πολυήμερης εκδρομής της Γ τάξης του σχολείου.

Σημειώνεται ότι το επίκαιρο αυτό έργο είχε παρουσιαστεί ξανά στη Σύρο το 2011 από τη Θεατρική Ομάδα «Μπαστιάς» με τον Ανδρέα Τζίνη στο ρόλο του Ανδρέα Μαυρογιαλούρου.