Οι «12 Ένορκοι» επιστρέφουν στο Θέατρο Απόλλων και η "Σπυριδούλα" ετοιμάζεται για τη Μεγάλη της Παράσταση στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

Ομιλείτε… θεατρικά

Δύο παραστάσεις που αγαπήθηκαν και διέγραψαν μία επιτυχημένη πορεία σε θεατρικές σκηνές της Αθήνας έρχονται το προσεχές διάστημα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, για να αφηγηθούν για πρώτη, αλλά και δεύτερη φορά τις ιστορίες τους.

Εκτός από τις παραγωγές ερασιτεχνικών θιάσων του νησιού και όχι μόνο, καθώς την Πέμπτη 11 Απριλίου 2019, θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Απόλλων "Η Ρομαντική μου Ιστορία" του D.C. Jackson από τη Θεατρική Ομάδα Duende Ικαρίας (διοργάνωση του ΘΕΠΟΣ «Απόλλων»), το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει και δύο επαγγελματικές παραστάσεις.

Αντιμέτωποι με τις συνειδήσεις τους

Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη τους γνωριμία με το κοινό της Σύρου «Οι 12 Ένορκοι» του Reginald Rose, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη επιστρέφει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με ανανεωμένο θίασο.

Η sold-out παράσταση των τελευταίων πέντε χρόνων, έχοντας αποσπάσει βραβεία, εξαιρετικές κριτικές και το ενδιαφέρον περισσότερων από 120.000 θεατών θα παρουσιαστεί ξανά στο ατμοσφαιρικό Θέατρο Απόλλων, το οποίο στις 29 και 30 Απριλίου 2019 θα μετατραπεί σε δικαστικό μέγαρο, θέτοντας ενόρκους και θεατές αντιμέτωπους με τις συνειδήσεις τους.

Υπόθεση

Στη Νέα Υόρκη του 1957, ένα αλλοδαπό αγόρι 16 χρόνων κατηγορείται για φόνο. Η τύχη του είναι στα χέρια 12 ενόρκων οι οποίοι θα αποφασίσουν αν είναι ένοχο. Σ' αυτή την περίπτωση η θανατική ποινή είναι υποχρεωτική. Οι 12 άντρες, κλειδωμένοι σ’ ένα δωμάτιο, άλλοτε ταυτίζονται κι άλλοτε συγκρούονται. Πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα για τη ζωή ενός ανθρώπου, αντιμετωπίζοντας, ο καθένας από αυτούς, τη συνείδησή του αλλά και τις συνειδήσεις των υπολοίπων. Οι 12 ένορκοι αντικατοπτρίζουν τις προκαταλήψεις της κοινωνίας μέσα από 12 πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται βίαια μπροστά στα μάτια του θεατή.

Οι 12 ένορκοι (αλφαβητικά): Νίκος Βατικιώτης, Τάσος Γιαννόπουλος, Σωτήρης Δούβρης, Μάνος Ζαχαράκος, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Θανάσης Κουρλαμπάς, Περικλής Λιανός, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Κωνσταντίνος Μπάζας, Παντελής Παπαδόπουλος, Τάσος Παπαδόπουλος, Ορέστης Τρίκας.

Στον ρόλο του φύλακα o Αλέξης Σταυριανός. Τη φωνή της χαρίζει η Νένα Μεντή.

Η παράσταση συνοδεύεται από ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους για κωφούς – βαρήκοους και ξενόγλωσσους θεατές, ενώ μέρος των εσόδων της θα διατεθούν στη Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου.

Μία παράσταση – γροθιά στο στομάχι

Ενάμιση χρόνο μετά την «Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη στο θέατρο Απόλλων, η ομάδα θεάτρου “This Famous Tiny Circus theater group” επισκέπτεται ξανά τη Σύρο με το έργο «H Σπυριδούλα» της Λένας Κιτσοπούλου, που περιλαμβάνεται στη συλλογή διηγημάτων της "Το μάτι του ψαριού". 

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μάρκελλου, η οποία άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις για δύο συνεχόμενες θεατρικές σεζόν στην Αθήνα, θα παρουσιαστεί στις 20 και 21 Μαΐου 2019, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Υπόθεση

Μέσα από την κυνική ματιά της “Σπυριδούλας” (της γυναικείας φιγούρας στην οποία μετουσιώθηκε το σαν -σύρμα κατσαρόλας- τραχύ συναίσθημα ζήλιας που έπνιξε τον 27χρονο Γιώργο όταν είδε την αγάπη του, τον κύριο Άρη, στην αγκαλιά μιας κοντής), θα γίνουμε συνδαιτυμόνες του παραδοσιακού Πρωτοχρονιάτικου σουαρέ στο πατρικό του Γιώργου σπίτι. Οικοδεσπότης ο παλαιών αρχών -στρατιωτικός στο επάγγελμα- πατέρας του και επιστήθιος φίλος του προαναφερθέντος κυρίου Άρη. Το προσκλητήριο γάμου που ο τελευταίος έστειλε στην οικογένεια θα γίνει η αφορμή κρυμμένα μυστικά να έρθουν στο φως και ο Γιώργος να αναζητήσει επιτέλους τον τρόπο να πετάξει από πάνω του την απόρριψη, κοινωνική κι ερωτική, εγκαταλείποντας ένα σώμα το οποίο δεν του ανήκει.

Tη «Σπυριδούλα» υποδύεται η Ελένη Στεργίου, η οποία μάλιστα για τον ρόλο της απέσπασε το βραβείο κοινού του περιοδικού Antivirus στα Queer Theatre Awards 2018.