Οι «12 Ένορκοι» άγγιξαν και συγκίνησαν κατοίκους και επισκέπτες της Σύρου

Ομόφωνα καθηλωτικοί

Το σερί των sold-out παραστάσεών τους συνέχισαν στη Σύρο οι «12 Ένορκοι» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, οι οποίοι για δεύτερη φορά αγκαλιάστηκαν θερμά από το θεατρόφιλο κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Το δικαστικό δράμα δωματίου του Reginald Rose καθήλωσε για δύο ημέρες τους θεατές, μεταξύ των οποίων αρκετοί επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι συνδύασαν τις πασχαλινές διακοπές τους με το θέατρο και ειδικότερα, με ένα έργο που την τελευταία πενταετία γράφει τη δική του ιστορία στη θεατρική Αθήνα και όχι μόνο.

Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση της παράστασης στην Ερμούπολη, το ατμοσφαιρικό θέατρο Απόλλων μετατράπηκε και πάλι σε δικαστικό μέγαρο, θέτοντας ενόρκους και θεατές αντιμέτωπους με τις συνειδήσεις τους.

Δώδεκα πεντακάθαρα ψυχογραφήματα

Για περίπου μιάμιση ώρα, το «καλό» αναμετρήθηκε με το «κακό» μέσα από τις απόψεις και τις διαφωνίες 12 ενόρκων, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν ομόφωνα για την αθώωση ή την ενοχή ενός 16χρονου αγοριού, που κατηγορείται για τον φόνο του πατέρα του. Αν και γράφτηκε το 1954, το έργο αποτελεί «καθρέφτη» και της σημερινής κοινωνίας, σπασμένο σε 12 κομμάτια, τα οποία συχνά συναντούμε στο δρόμο μας ή αναγνωρίζουμε και στον ίδιο μας τον εαυτό. Προκαταλήψεις, στερεότυπα, απωθημένα και ανοιχτές πληγές συγκρούονται με αριστοτεχνικό τρόπο και μέτρο, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού και εντείνοντας την αγωνία του για το τελικό αποτέλεσμα. Οι στενοί «ορίζοντες» σταδιακά διευρύνονται, επουλώνοντας τα σημάδια που αφήνει στο μυαλό η υποκειμενική προσέγγιση των πραγμάτων βάσει κάθε κοινωνικού παράγοντα, που ορίζουμε αυθαίρετα ως πρώτο κριτήριο.

Στην παράσταση έπαιξαν οι: Νίκος Βατικιώτης, Τάσος Γιαννόπουλος, Σωτήρης Δούβρης, Μάνος Ζαχαράκος, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Θανάσης Κουρλαμπάς, Περικλής Λιανός, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Κωνσταντίνος Μπάζας, Παντελής Παπαδόπουλος, Τάσος Παπαδόπουλος, Ορέστης Τρίκας  και ο Αλέξης Σταυριανός στο ρόλο του φύλακα.

Σημειώνεται, ότι στο τέλος της πρώτης βραδιάς, οι ηθοποιοί αφιέρωσαν την παράσταση στον συνάδελφό τους Τάκη Μόσχο, ο οποίος λίγες ώρες πριν έφυγε από τη ζωή, μετά από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε.

Η σκηνοθέτης, Κωνσταντίνα Νικολαΐδη ευχαρίστησε το κοινό της Σύρου, που για άλλη μία φορά εξέφρασε την αγάπη του σε αυτή την παράσταση, που απόψε το βράδυ θα παρουσιαστεί στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο της Μυκόνου και στις 3 & 4 Μαΐου στο Αμφιθέατρο του ΕΠΑΛ Παροικιάς στην Πάρο. Ευχαριστίες απηύθυνε επίσης υπεύθυνη επικοινωνίας Άντζυ Νομικού, η οποία έβαλε τα δυνατά της για την επιστροφή των «12 Ενόρκων» στη γενέτειρά της, τη Σύρο.