Η εταιρεία «Γιατί Έτσι» φιλοξενεί στο Θέατρο Απόλλων την παράσταση «Οδός Αβύσσου, αριθμός 0», διασκευή του αυτοβιογραφικού έργου του Μενέλαου Λουντέμη

Ένα παιχνίδι για τη νίκη της ζωής και των συναισθημάτων

Συνέντευξη με τους ηθοποιούς Χριστόδουλο Στυλιανού και Χάρη Μαυρουδή

Τις συνθήκες κράτησης και βασανιστηρίων στο στρατόπεδο της Μακρονήσου, σε μια σκοτεινή και θλιβερή περίοδο της ελληνικής ιστορίας, θα βιώσει με συγκλονιστικό τρόπο το θεατρόφιλο κοινό της Σύρου μέσα από την παράσταση «Οδός Αβύσσου, αριθμός 0».

Ο Μενέλαος Λουντέμης, ο πιο πολυδιαβασμένος Έλληνας λογοτέχνης των εφηβικών μας χρόνων, ο συγγραφέας που μας έμαθε να ονειρευόμαστε έναν καλύτερο κόσμο "έρχεται" στο Θέατρο «Απόλλων», για τρεις μόνο παραστάσεις.

Το αυτοβιογραφικό έργο του πάντα διαχρονικού, κλασικού και αξεπέραστου δημιουργού, που αποτελεί αναμφισβήτητα αναστάσιμη ραψωδία των ανθρώπων που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο, διασκευάστηκε από τη Σοφία Αδαμίδου και παρουσιάστηκε με επιτυχία για δύο χρόνια στο θέατρο OLVIO, σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη.

Η εταιρεία «Γιατί Έτσι φιλοξενεί» την «Οδό Αβύσσου, αριθμός 0» (παραγωγή: ΦΩΣ art) στο ιστορικό θέατρο της Ερμούπολης, όπου θα παρουσιαστεί από 17 έως 19 Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2019».

Στην παράσταση παίζουν με σειρά εμφάνισης οι: Χάρης Μαυρουδής, Δημήτρης Μαύρος, Χριστόδουλος Στυλιανού, Νότης Παρασκευόπουλος και Στέλιος Γεράνης. Τη φωνή του «δανείζει» ο Βασίλης Μπισμπίκης.

Κάτοικοι της οδού Αβύσσου, στον αριθμό μηδέν και κεντρικά πρόσωπα αυτής της φρίκης, ο Γιώργης και ο Παναής. Κάτω από το άγρυπνο βλέμμα ενός αξιωματικού, ενός δεσμοφύλακα κι ενός ιατρού. Δύο θύματα και τρεις θύτες. Ένα παιχνίδι για τη νίκη της ζωής και των συναισθημάτων.

«Η σκηνοθεσία επικεντρώθηκε στο να αναδείξει το εσωτερικό δράμα των χαρακτήρων, τα διλήμματα, τις αντιφάσεις και τις αποφάσεις τους. Ένας βασανιστής που αλλάζει, ένας γιατρός που βοηθά, ένας φασίστας που αυτοεγκλωβίζεται στα τερτίπια του και δυο παιδιά που μέρα τη μέρα και ώρα την ώρα μετατρέπονται σε ήρωες. Μια παράσταση, που μέσω της φόρμας του ποιητικού ρεαλισμού, φωτίζει μια σκοτεινή περίοδο της ιστορίας μας όχι για να διχάσει αλλά για να συμβάλει στη γνώση και την κατανόηση», σημειώνει η σκηνοθέτης Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Για τη διαχρονικότητα του έργου του Μενέλαου Λουντέμη, αλλά και την πάλη της κοινωνίας απέναντι στο φασισμό, που τα τελευταία χρόνια χτυπά ξανά την πόρτα μας, μιλούν στην «Κοινή Γνώμη» οι ηθοποιοί Χριστόδουλος Στυλιανού και Χάρης Μαυρουδής. Επίσης, η Σοφία Νομικού αναφέρεται στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας «Γιατί Έτσι», βασικός στόχος της οποίας αποτελεί η διοργάνωση ποιοτικών παραστάσεων στο νησί της Σύρου.

Στην «Οδό Αβύσσου» η ελπίδα «γειτονεύει» με το φόβο, η ανθρωπιά με τη βία, η ελευθερία με το φασισμό, το φως με το σκοτάδι. Πώς βιώνετε την συνύπαρξη αυτών των ετερόκλητων «γειτόνων» στο βιωματικό έργο του Μενέλαου Λουντέμη και με ποια μέσα ο καθένας εξ’ αυτών προσπαθεί να διαφυλάξει την «περιουσία» του, αλλά και να διεκδικήσει περισσότερο χώρο;

Χριστόδουλος Στυλιανού: «Στο αυτοβιογραφικό έργο του Λουντέμη ‘’Οδός αβύσσου αριθμός 0”, η ελπίδα και η πίστη για ένα καλύτερο αύριο είναι ο νικητής. Οι ήρωες του σπουδαίου αυτού έργου αντιμάχονται με θάρρος τις δυσκολίες που η χειρότερη εποχή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας δημιούργησε. Ο Γιώργης και ο Παναγής είναι αντιμέτωποι με το σκληρό και αδίστακτο πρόσωπο της τότε εξουσίας. Πιστοί στις ιδέες τους, δεν υποκύπτουν στην βία και την χυδαιότητα, με ιδανικά και πίστη σ αυτά, είναι έτοιμοι ακόμα και να πεθάνουν γι’ αυτά…Συγκινούνται και συγκινούν ακόμα και τον αδίστακτο βασανιστή τους «Μελιτζάνα», που στην πορεία γίνεται φίλος τους, αδερφός τους. Βρήκαν μια χαραμάδα στην ψυχή του και γέμισε με καλοσύνη και φως. Έμεινε φίλος τους ως το τέλος. Από τη μια η περηφάνεια και από την άλλη ο φόβος. Ο φόβος είναι ο κακός σύμβουλος… Ο φόβος είναι αυτός που σε κάνει να αποστρέφεσαι κάθε τι που δεν καταλαβαίνεις και το πολεμάς. Πάντα όμως θα υπάρχουν Μελιτζάνες»!

Ποια είναι τα στοιχεία που καθιστούν το έργο διαχρονικό και επίκαιρο και ποια η          προίκα που σας κληροδότησαν οι δικοί σας ρόλοι;

Χ.Σ. «Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Βλέπετε ότι ο φασισμός και η μισαλλοδοξία ξαναχτυπούν πολύ δυνατά την πόρτα μας… εξάλλου τα γεγονότα που περιγράφει ο Λουντέμης έγιναν μόλις λίγα χρόνια πίσω μας, στην πρόσφατη ιστορία μας. Καθήκον μας λοιπόν είναι να μην ξεχνάμε την ιστορία μας και να φροντίζουμε να μην γίνουν αυτά ποτέ ξανά! Η ενασχόληση μας μ αυτό το έργο, μας προχώρησε σαν ανθρώπους, μας προίκισε με ιδέες και συναισθήματα, μας άνοιξε ένα παράθυρο στο μέλλον, μας έκανε πιο αισιόδοξους, πιο δυνατούς μπροστά στο αύριο».

Σε μία πραγματικότητα όπου η ψυχή αναμετράται διαρκώς με το θάνατο, η ζωή και τα συναισθήματα μπορούν να αναδειχθούν νικητές σε μία μάχη που για κάποιους μπορεί να θεωρηθεί άνιση;

Χάρης Μαυρουδής: «Η ιστορία της ανθρωπότητας έχει αποδείξει πως μπορεί! Όσα εγκλήματα και αν έχουν προηγηθεί, όσο απάνθρωπα και αν έχει φερθεί ο άνθρωπος στους συνανθρώπους του και στη φύση, με κάποιον τρόπο οι αντίθετες δυνάμεις, βρίσκουν τον τρόπο και υπερτερούν. Ο άνθρωπος είναι ικανός για το χειρότερο και το καλύτερο και αυτό μπορεί κανείς να το διακρίνει στο έργο του Λουντέμη. Εδώ, οι ήρωες του έργου, παραμένουν άνθρωποι, βγαίνουν νικητές απέναντι στη μισαλλοδοξία και τον φασισμό. Διδάσκουν ήθος, αυταπάρνηση. Σηκώνουν στις δικές τους πλάτες το βάρος μιας κοινωνίας, τον αγώνα της ανθρωπότητας που δεν θέλει να υποταχθεί, που δεν θέλει να αφομοιωθεί…»

Δανειζόμενος το ερώτημα, που η παράσταση απευθύνει στο κοινό, μπορούμε να πιστεύουμε σ΄ έναν καλύτερο κόσμο, όταν η ελευθερία καταπατείται και ο φασισμός θεριεύει;

Χ.Μ. «Μπορούμε και πρέπει να πιστεύουμε στην κατάρρευση του φασισμού. Όσο ο φασισμός σηκώνει κεφάλι σε Ελλάδα, Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, τότε προφανώς και τα μηνύματα είναι δυσοίωνα. Ο φασισμός ιστορικά, κοινωνικά όπου έχει κυριαρχήσει, έχει σπείρει το θάνατο και την καταστροφή. Ο ολοκληρωτισμός δεν ανέχεται τη διαφορετικότητα, τη σύνθεση. Σε μια εποχή πολυπολιτισμικότητας και μεγάλων μεταναστευτικών αλλαγών, σε μια εποχή έντονης φτώχειας για τους πολλούς, ο φασισμός ανεβαίνει και θέτει σε κίνδυνο ότι η κοινωνία μας έχει κατακτήσει. Ο φασισμός επιτίθεται στους αδύνατους, στις τέχνες, στην επιστήμη και προσπαθεί να υποτάξει τα πάντα. Όμως υπάρχει ένα μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που στέκεται απέναντί του, υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που αφυπνίζεται. Μπορεί σήμερα ο φασισμός να κρύβεται πίσω από θεσμούς και μέσα που έχουν μεγάλη επιρροή στην κοινωνία, όμως νομοτελειακά, ηττείται και ο κόσμος προχωρά με όποιες απώλειες».

Η εταιρεία σας, εκτός από τις δικές της παραγωγές, ξεκινά δυναμικά να προσφέρει στο κοινό και παραστάσεις που έχουν διαγράψει μία θριαμβευτική πορεία και έχουν αγαπηθεί από τους θεατρόφιλους. Με ποιο κριτήριο επιλέξατε την «Οδό Αβύσσου» για την έναρξη αυτού του νέου κύκλου;

Σοφία Νομικού: «Μένοντας σε ένα νησί που μέλημά του είναι να προάγει τον Πολιτισμό και την Τέχνη έχουμε βάλει στόχο να δώσουμε την ευκαιρία στο θεατρόφιλο κοινό της Σύρου να δει και να απολαύσει ποιοτικές παραστάσεις που έχουν μια θριαμβευτική πορεία στο χώρο του θεάτρου και έχουν αγαπηθεί από τον κόσμο. Αυτό είναι το βασικό μας κριτήριο. Έτσι, επιλέξαμε την απίστευτη παράσταση «Οδός Αβύσσου, αριθμός 0». Όταν την είδα για πρώτη φορά στο θέατρο Olvio στην Αθήνα όπου παιζόταν για 2 χρόνια, η συγκίνηση ήταν τόσο μεγάλη που πήγα και την είδα παρακολούθησα 3 φορές. Οι εξαιρετικές ερμηνείες όλων των παιδιών, το σκηνικό, οι φωτισμοί....όλα έδεναν τόσο αρμονικά που κατάφεραν να με κάνουν να βιώσω με συγκλονιστικό τρόπο τις συνθήκες κράτησης και βασανιστηρίων (στο Στρατόπεδο της Μακρονήσου) όλων όσων έζησαν τη φρίκη της εξορίας. Αυτό το κορυφαίο αριστούργημα του Μενέλαου Λουντέμη που για πρώτη φορά διασκευάστηκε από τη Σοφία Αδαμίδου και ανέβηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι. Αυτοί ήταν οι λόγοι που επιλέξαμε την «Οδός Αβύσσου». Ένα βιωματικό δραματοποιημένο μυθιστόρημα που σε καθηλώνει από την πρώτη στιγμή και φέρνει μνήμες στους παλιούς αλλά και γνώση σε όλους τους νέους προκαλώντας σφίξιμο στο στομάχι θυμίζοντας μας τις αφηγήσεις των παππούδων μας».

Η συνεργασία με επαγγελματίες ηθοποιούς και σκηνοθέτες για τη δημιουργία μίας αποκλειστικά δικής σας παραγωγή περιλαμβάνεται στα σχέδια της εταιρείας σας;

Σ.Ν. «Έχοντας μια πολυετή εμπειρία στο χώρο του θεάτρου και ως επαγγελματίας ηθοποιός που δούλευα  χρόνια στην Αθήνα όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, αποφάσισα να ιδρύσω μια εταιρεία φερόμενη και στηριζόμενη στα πρότυπα του επαγγελματικού χώρου, καθώς αυτή είναι η δουλειά μου. Οι συνεργάτες μας είναι επαγγελματίες ηθοποιοί και σκηνοθέτες καταξιωμένοι στο χώρο του θεάτρου και της μουσικής. Όπως λοιπόν είναι αναμενόμενο ήδη υπάρχουν συζητήσεις με συναδέλφους για συνεργασίες με δική μας παραγωγή και προσπαθούμε να ταυτίσουμε τους χρόνους μας ώστε να πραγματοποιηθούν τα σχέδιά μας».