Η παράσταση «Οδός Αβύσσου, αριθμός 0» φώτισε μια σκοτεινή περίοδο της ιστορίας και αφύπνισε συνειδήσεις

Η ελπίδα για ζωή και ελευθερία είναι αήττητη

Δύναμη ψυχής δίδαξαν για τρεις ημέρες στη Σύρο οι «κάτοικοι» της Οδού Αβύσσου του Μενέλαου Λουντέμη, πολεμώντας -αφοσιωμένα σε πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά- το «θηρίο»- του φασισμού, που ακόμη και σήμερα προσπαθεί να δείξει τα δόντια του και να κατασπαράξει όποιον αντιστέκεται στον φόβο.

Η επιτυχημένη παράσταση, σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη και θεατρική διασκευή Σοφίας Αδαμίδου, φιλοξενήθηκε στο Θέατρο Απόλλων από την Εταιρεία «Γιατί Έτσι», φωτίζοντας το ψυχικό μεγαλείο του ανθρώπου, που μένει πιστός στις αρχές του και δεν υποκύπτει στα περίτεχνα σχέδια αλλοίωσης συνειδήσεων και καταπάτησης αναφαίρετων δικαιωμάτων όπως η ελευθερία.

Το έργο του Λουντέμη αποτελεί αναμφισβήτητα ραψωδία αναστάσιμη των ανθρώπων που αγωνίζονται για ν” αλλάξει ο κόσμος. Η «πένα» του έχει αμεσότητα, λυρισμό, δύναμη και ρεαλισμό. Όπως ο ίδιος υποστήριζε, δεν τον ενδιέφερε η Τέχνη για την τέχνη, αλλά η καταγραφή της πραγματικότητας και η κατάδειξη της κοινωνικής ανισότητας.

Σπαρακτικές ερμηνείες

Κάτοικοι της οδού Αβύσσου, στον αριθμό μηδέν και κεντρικά πρόσωπα αυτής της φρίκης, ο Γιώργης (Δημήτρης Μαύρος) και ο Παναής (Χάρης Μαυρουδής). Άγρια θεριά, αμετανόητοι κομμουνιστές υπομένουν τα βασανιστήρια ως πολιτικοί κρατούμενοι στη Μακρόνησο, χωρίς να χάνουν την ελπίδα τους για ζωή και ελευθερία.

Στην παράσταση έπαιξαν επίσης ο Νότης Παρασκευόπουλος, ο Στέλιος Γεράνης και Χριστόδουλος Στυλιανού, ο οποίος συγκίνησε και ξεχώρισε στο ρόλο του αμόρφωτου βασανιστή, που σταδιακά «λυγίζει» στο μπροστά στο καλό και γίνεται σύμμαχός του, αψηφώντας τις δικές του αρχές, που υιοθέτησε στην «κοινωνία» των ισχυρών και των συμφερόντων.

Μέσα από τους γρήγορους ρυθμούς της, που αποτέλεσαν μία γέφυρα μεταξύ θεάτρου και κινηματογράφου η παράσταση «Οδός αβύσσου, αριθμός 0» κράτησε αμείωτο των ενδιαφέρον των θεατών, γεννώντας τη σκέψη ότι και η ζωή μπορεί να αλλάξει το ίδιο γρήγορα, αν μάθουμε να φωνάζουμε «ΌΧΙ» και να υπερασπιζόμαστε με σθένος τα πιστεύω μας.