Με την τραγωδία «Εκάβη» του Ευριπίδη συστήθηκε στην κοινωνία της Σύρου η θεατρική ομάδα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης

«Θέλουμε να φτιάξουμε τους καλύτερους πολίτες»

Το πάντα επίκαιρο θέμα της προσφυγιάς επέλεξε να αναδείξει μέσα από την πρώτη παράστασή της η θεατρική ομάδα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, η οποία δημιουργήθηκε τη φετινή σχολική χρονιά και συστήθηκε στο κοινό της Σύρου με την τραγωδία «Εκάβη» του Ευριπίδη, σε διασκευή και σκηνοθεσία Τάσου Μαργέλου.

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε, το περασμένο Σάββατο, στο θέατρο «Ευανθία Καΐρη», στα Λαζαρέτα και ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων.

Στον χαιρετισμό του, ο Διευθυντής του σχολείου, Τάσος Μαργέλος, τόνισε ότι οι Έλληνες έχουν ζήσει στο πετσί τους την προσφυγιά, καθώς τραγικά γεγονότα του παρελθόντος όπως η Μικρασιατική Καταστροφή και η Γενοκτονία των Ποντίων οδήγησαν χιλιάδες ξεριζωμένους στην αναζήτηση μίας καινούριας πατρίδας σε κάποιον άλλον, ασφαλέστερο και φιλόξενο τόπο.

Πρόσθεσε επίσης, ότι μία από τις τραγικότερες συνέπειες του πολέμου είναι ο θάνατος παιδιών και ο αβάσταχτος πόνος των μητέρων, που μένουν πίσω και τα θρηνούν.

«Χιλιάδες μάνες έχασαν τα παιδιά τους στον Πόντο και στη Μικρά Ασία. Εμείς φέτος, αφιερώνουμε την παράστασή μας στα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό και τη σφαγή των Ποντίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαργέλος, συμπληρώνοντας πως οι Πόντιοι προσφέραν από τα σπουδαιότερα κομμάτια του ελληνικού πολιτισμού και γενικότερα του ελληνισμού.

«Θέτουμε τον πήχη ψηλά»

Απαντώντας στο ερώτημα «γιατί το σχολείο επέλεξε να ανεβάσει την Εκάβη», ο Διευθυντής εξήγησε πως «όταν θέλεις πολιτισμό, πρέπει να θέτεις ψηλά τον πήχη και να προσπαθείς να δώσεις στα παιδιά το υψηλότερο επίπεδο». Διευκρίνισε επίσης, ότι δεν απαιτήθηκε από κανένα μαθητή να γίνει ηθοποιός και να πιεστεί. «Απαιτούμε από τον εαυτό μας να φτιάξουμε καλύτερους θεατές, ανθρώπους που καταλαβαίνουν και κατανοούν το θέατρο στα μεγάλα έργα, σαν αυτό που θα παρουσιάσουν» υπογράμμισε, εκτιμώντας πως, μεγαλώνοντας, πολλά παιδιά που συμμετείχαν στην παράσταση θα επισκεφτούν κάποια στιγμή ένα από τα μεγάλα θέατρα της Ελλάδας για να παρακολουθήσουν την Ελλάδα και θα αναγνωρίσουν τον εαυτό τους, στο ρόλο που υποδύθηκαν και οι ίδιοι.

Καταλήγοντας, επανέλαβε πως επιθυμία και στόχος του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης είναι να δημιουργήσει τους καλύτερους πολίτες. «Το απαιτούμε από τον εαυτό μας και δεν υπολογίζουμε ούτε τον πόνο, ούτε τον κόπο». Ο κ. Μαργέλος ευχαρίστησε, τέλος, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β’ για την οικονομική και ηθική υποστήριξη, καθώς και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που συνέβαλε στην αγορά υφασμάτων.

Στην παράσταση έπαιξαν μαθητές της ΣΤ’ Τάξης, ενώ τον ρόλο της Εκάβης, ερμήνευσε μαθήτρια της Ε’ Τάξης.